perjantai toukokuu 17. 2024

Irakilaismuusikko joutui pakenemaan – ensi-ilta Suomessa oli vaarassa peruuntua

Ali Alawad ja Alpo Aaltokoski harjoittelemassa Ali & Alpo -teosta.

Irakilaisen ud-luutunsoittaja Ali Alawadin oli tarkoitus esiintyä suomalaisen Alpo Aaltokoski Companyn teoksessa maalis-huhtikuussa. Turvapaikkaa Suomesta hakenut Alawad oli saanut kuitenkin jo kaksi kielteistä turvapaikkapäätöstä maahanmuuttovirasto Migriltä, joten hän päätti paeta Suomesta.

Alpo Aaltokoski Company kertoo tiedotteessaan Alawadin pelänneen henkensä edestä pakkopalautusta Irakiin. Alawadin mukaan jo viisi hänen tuttuaan on pakkopalautettu Irakiin tammi-helmikuussa 2017.

Migri oli ehdottanut Alawadille alanvaihtoa, kuten myös muille turvapaikkaa hakeneille ammattimuusikoille. Samaa vaativat Irakin fundamentalistit, jotka eivät hyväksy musiikkia ja muusikoita lainkaan.

Tanssiryhmän johtaja, Pro Finlandialla palkittu Alpo Aaltokoski kertoo olevansa Migrin päätöksestä järkyttynyt ja surullinen.

”Ei taiteilija voi vaihtaa identiteettiään sormiaan napsauttamalla”, Aaltokoski huokaa. Hänestä on lisäksi Migrin puolelta naiivia olettaa, että ammatinvaihdoksen tuloksena fundamentalistit jättäisivät Alawadin ja hänen kaltaisensa rauhaan.

”Ali on merkitty mies Irakissa ja olen todella huolissani hänen tulevaisuudestaan, mikäli hänet pakkopalautettaisiin Irakiin.”

Tanssiryhmän teos Ali & Alpo toteutuu kuitenkin, mitä Alawad myös toivoi. Alawadin soittama musiikki ehdittiin tallentaa ja hänen visuaalinen osuutensa esityksestä videoida. Näin Alawad on yhä mukana esityksessä videoprojisoinnin kautta. Teoksen ensi-ilta on Kulttuurikeskus Caisassa 15.3.

Ali Alawad kertoi tarinansa Rondolle maaliskuussa 2016 artikkelissa ”Turvapaikanhakijoiden tarinat”. Hän tuli Suomeen turvapaikanhakijana syyskuussa 2015 irakilaisesta Basran kaupungista.

Alawadin on viime vuodet harjoittanut muusikonammattiaan salassa kotimaassaan. Hän oli juuri saanut musiikinopettajan opintonsa päätökseen Irakissa, kun kahta hänen muusikkoystäväänsä ammuttiin vakavasti. Nykyään Basrassa kuullaan musiikkia enää vain uskonnollisissa tilaisuuksissa.

”Fundamentalistit uhkaavat tappaa, mikäli et ylistä musiikillasi Allahia”, 27-vuotias Alawad kertoi Rondon haastattelussa.

Ali Alawad sanoi myös olevansa onnekas, koska on päässyt tekemään Suomessa rakastamaansa työtä. Hän on esiintynyt Suomessa laajalti mm. muusikko Ninni Poijärven kanssa.

Alawad kertoi unelmansa olevan asettua Suomeen, opiskella täällä musiikin maisteriksi ja työskennellä opettajana.

Tuoreimmat uutiset