maanantai lokakuu 2. 2023

Karmeliittasisaret ja Simon Boccanegra tulevat oopperaan

Verdin Requiemissa oopperan ja baletin voimat kohtaavat. Koreografia on Christian Spuckin.

Suomen Kansallisooppera ja -baletti on julkistanut kauden 2023–24 ohjelmansa. Wagnerin Ring-sarja päättyy toukokuussa Jumalten tuholla, ja kevätkauden muut oopperaensi-illat ovat Poulencin Karmeliittasisaret ja Verdin Simon Boccanegra.

 

Syyskauden isona satsauksena on Verdin Requiem oopperan ja baletin yhteistuotantona, ja ohjauksesta ja koreografiasta vastaa Christian Spuck. Oopperan solistit laulavat, ja talon kuoroa on vahvistettu Helsingin filharmonisella kuorolla. Ensi-illan 20.10. johtaa Hannu Lintu. Tuotanto on tehty alun perin Zürichin oopperaan.

Pariisin Theatre de Champs-Elyséestä taas on peräisin Poulencin Karmeliittasisaret, joka tulee ohjelmistoon 26.1. Palkitun tuotannon ohjaajana on Olivier Py. Teoksessa on poikkeuksellisen laaja kattaus naisrooleja ja niitä tulkitsevat mm. Marjukka Tepponen ja Tuuli Takala. Verdin Simon Boccanegrara tulee ohjelmistoon 22.3., ja sen ohjaa Pierre Audi, ja lavastajana on kuvanveistäjä Anish Kapoor.

Baletin syksyn toinen ensi-ilta on 1.12. nähtävä balettiversio Charles Dickensin Saiturin joulusta. Sen koreografian on luonut David Bintley. Musiikin on säveltänyt Sally Beamish. Baletti sijoittuu 1800-luvun Lontooseen.

Kansallisbaletin kevään uutuus (ensi-ilta 1.3.) perustuu kreivi Draculan tarinaan. Krzysztof Pastorin koreografia nähtiin alun perin Australiassa. Baletissa kuullaan Wojciech Kilarin musiikkia. 9.4. baletti tuo vielä ensi-iltaan Stravinsky-illan. Kevätuhri on Goyo Monteron koreografia, toinen teos julkistetaan myöhemmin.

Oopperan ohjelmistoon palaavat Don Giovanni, Madama Butterfly, Jevgeni Onegin ja Lepakko, baletissa Joutsenlampi ja Romeo ja Julia. Kansallisoopperan pitää 60-vuotisjuhlakonserttinsa Musiikkitalossa 22.8. osana Helsingin juhlaviikkojen ohjelmaa. Ohjelmassa ovat Lili Boulangerin kantaatti Faust et Hélène ja Gustav Mahlerin viides sinfonia. Konsertin johtaa Hannu Lintu.

Uusi oopperanjohtaja Thomas de Mallet Burgess aloittaa työnsä elokuussa, mutta uusi kausi on vielä Lilli Paasikiven suunnittelema. 

Oopperatalo täyttää marraskuussa 30 vuotta. Taloa huolletaan remonteilla, joiden vuoksi talo on suljettu yleisöltä 1.5.–31.8. Päänäyttämöllä uudistetaan näyttämömekaniikan ohjausjärjestelmää, ja aula- ja lämpiötiloissa tehdään mm. talotekniikan peruskorjauksia sekä maalaustöitä.

 

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset