perjantai huhtikuu 26. 2024

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin leikkaukset jäivät minimiin

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri © Sami Helenius

Kokkolan kaupunki suunnittelee kuitenkin lisää kulttuurisäästöjä kaudelle 2019–2020.

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterille (KPKO) suunnitellut isot budjettileikkaukset ovat jääneet maltillisiksi.

Kokkolan kaupunginjohtaja esitti ensi kaudelle leikkauksia kaupungin kulttuuripalveluihin. Näin ollen orkesterin budjetti olisi ollut ensi kaudella 927 000 euroa, mikä olisi tietänyt rajuja ja nopeita säästöjä orkesterille. Tänä kautena KPKO:n budjetti on 1 015 000 euroa.

Kaupunginhallitus esitti kuitenkin orkesterin tukirahaksi isompaa summaa: 987 000 euroa, mikä oli orkesterille helpotus. Esitys meni 13. marraskuuta kaupunginvaltuuston käsittelyyn ja valtuusto hyväksyi hallituksen ehdottaman summan.

”Maltillinen säästölinja meni äänestykseen ja voitti sen luvuin 26–17”, kertoo Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin intendentti Marjukka Puutio.

Aiempaan verrattuna KPKO joutuu kuitenkin kiristämään budjetistaan.

”Tässä tuli samalla valtionosuuksien henkilötyövuosien yksikköhinnan lasku, joka myös vähän vaikuttaa ensi vuoden rahoitukseemme. Olemme tarkistaneet muutamaa konserttia niin, että niistä on purettu pois puhaltajisto eli avustavat muusikot. Sillä pyritään saamaan säästöjä ja samalla on kilpailutettu orkesterin painotuotteita.”

Lisäksi Kokkolan kaupunki kaavailee yhä säästölinjaa kulttuuribudjettiinsa kaudelle 2019–2020, mikä on ilmoitettu suoraan myös orkesterille. Silti se, että asia on nyt jo tiedossa, helpottaa KPKO:n toimijoille sen hoitamista.

”Kyllähän sillä on tosi iso merkitys, että tämä tapahtuu maltillisesti ja suunnitellusti. Orkesterikentässä sopimukset tehdään kuitenkin hyvissä ajoin ja yhtäkkiä parin, kolmen kuukauden varoitusajalla on vaikea säästää ensi vuodesta.”

Kokkolan kulttuurileikkaukset saivat valtakunnallista julkisuutta myös kapellimestari Tuomas Hannikaisen vetoomuksen kautta. Hannikainen ja joukko klassisen musiikin tunnetuimpia nimiä allekirjoittivat ja jakoivat vetoomuksen orkesterin tuen puolesta. Nyt he haluavat kiittää päättäjiä vastaantulosta.

”Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin määrärahojen leikkaus ovat jäämässä murto-osaan ehdotetusta. Haluamme kiittää kokkolalaisia päättäjiä tarkeästä vastaantulosta sekä orkesterin arvon ymmärtämisestä myös näinä taloudellisesti vaikena aikoina.”

Kiitoksen ovat allekirjoittaneet vetoomuksen allekirjoittajat Tuomas Hannikainen, Atso Almila, Kari Kriikku, Hannu Lintu, Klaus Mäkelä, Susanna Mälkki, Jorma Panula, John Storgårds, Jan Söderblom ja Osmo Vänskä.

Lue lisää aiheesta:

Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri sai armonaikaa – leikkaukset yhä listalla
Kapellimestarit vetoavat : ”Ei leikkauksia Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterille”

Tuoreimmat uutiset