torstai toukokuu 16. 2024

Kokkolan Talviharmonikassa haitari näyttäytyy monikasvoisena soittimena

Sonja Vertainen ja Janne Valkeajoki kantaesittävät Aulis Sallisen Duo Concertanten Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin solisteina ystävänpäivän festivaalikonsertissa. © Heikki Tuuli

Kokkolan Talviharmonikka pyörähtää jälleen käyntiin sunnuntaina 9. helmikuuta ja tarjoaa niin klassista, kansanmusiikkia, jazzia, tangoa kuin viihdemusiikkiakin sisältäviä konsertteja aina sunnuntaihin 16. helmikuuta saakka. Harmonikkaan keskittyvä kahdeksanpäiväinen festivaali järjestetään tänä vuonna jo 22. kerran. Konserttisalien ohella festivaalin taiteilijat jalkautuvat kouluihin, palvelutaloihin ja ostoskeskuksiin. Tapahtuman taiteellisena johtajana toimii festivaalin perustanut Raimo Vertainen.

”Olen halunnut Kokkolassa tuoda esiin, miten hienosti harmonikka soi Bachissa, nykymusiikissa, jazzissa sekä viihde- ja kansanmusiikissa. Soitin on osa suomalaista kulttuuri-identiteettiä ja sielunmaisemaa”, Vertainen totesi Rondolle jo vuonna 2018.

Festivaali käynnistetään sunnuntaina harmonikkaparaatilla. Paraatikonsertin ensimmäisellä puoliskolla esiintyvät Kultainen Harmonikka -kilpailun voittajat Pilvi Huhta (2019) ja Janina Suihkola (2018). Toisella puoliskolla lavan valtaavat puolestaan suomalaiset harmonikansoiton pelimannimestarit.

Yhteistyö festivaalin ja Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin välillä jatkuu, kun ystävänpäivänä kuullaan säveltäjä Aulis Sallisen uuden Duo Concertanten kantaesitys. Kokkolan Talviharmonikka on tilannut teoksen yhdessä Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kanssa, ja sen solisteina kuullaan harmonikkataiteilijoita Janne Valkeajokea ja Sonja Vertaista. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteria konsertissa johtaa kapellimestari Anna-Maria Helsing. Mikäli Kokkola tuntuu liian kaukaiselta paikalta tulla konserttiin, älä huoli. Konsertti kuullaan myös 19. helmikuuta Yle Radio 1:llä sekä Yle Areenassa.

Jo ennen Sallisen teoksen kantaesitystä tarjoavat taikuri-säveltäjä-harmonikkataiteilija Veli Kujala ja pianisti Jarkko Riihimäki omanlaisensa ensiesityksen The Music Wizards -konserttikokonaisuuden muodossa keskiviikkona 12. helmikuuta. Kujalan ja Riihimäen konsertin luvataan sisältävän “sulosointuista silmänlumetta” ja “henkeäsalpaavia korvankääntötemppuja”. Tiistaina 11. helmikuuta puolestaan kuullaan tuulahduksia etelänaapurista, kun virolaisten harmonikkataiteilija Tiit Kallesten ja saksofonisti Villu Veskin jazzia ja kansanmusiikkia yhdistävä Nordic Sounds -duo nousee Keski-Pohjanmaan konservatorion salin lavalle.

Konserttien lisäksi festivaalilla järjestetään erilaisia tempauksia, kuten haitarihiihto ja monotanssit. Lisäksi Kokkolan 400-vuotisjuhlavuoden kunniaksi Talviharmonikka järjestää maalis-lokakuussa kuultavan neljän konsertin Historialliset kodit -sarjan. Koko Kokkolan Talviharmonikan ohjelmaan voit tutustua tarkemmin festivaalin kotisivuilla.

Tuoreimmat uutiset