perjantai toukokuu 17. 2024

Paljon onnea, Lotta Wennäkoski!

Lotta Wennäkoski on yksi tämän hetken halutuimmista suomalaisista nykysäveltäjistä. © Maarit Kytöharju / Music Finland

Säveltäjä ja Rondon kolumnisti Lotta Wennäkoski täyttää tänään 8. helmikuuta pyöreät 50 vuotta. Rondo onnittelee lämpimästi aikuiseen ikään ehtinyttä säveltäjää!

Kamariorkesteri Avanti! juhlii Lotta Wennäkosken 50-vuotispäivää Zeng-konsertilla, jossa kuullaan säveltäjän kamariorkesteriteoksia vuosien varrelta. Lisäksi Wennäkoski itse aikoo astua lavalle unkarilaisen kansanmusiikin merkeissä. Ennen teoria- ja sävellysopintojaan Sibelius-Akatemiassa Wennäkoski vietti vuoden Budapestissa opiskellen viulunsoittoa, teoriaa ja unkarilaista kansanmusiikkia. Tästä ajanjaksosta kuullaan juhlakonsertissa nyt siis taidonnäyte, kun säveltäjä esittää sovituksiaan unkarilaisista kansanlauluista soittamalla ja laulamalla yhdessä klarinetisti Heikki Nikulan kanssa.

G18-juhlasalissa Helsingissä illalla soiva konsertti on loppuunmyyty, mutta ei hätää! Konsertti on mahdollista kuulla myös Yle Radio 1:ltä torstaina 13.2.2020 sekä lähetyksen jälkeen Yle Areenassa kuukauden ajan.

Wennäkoski on yksi tämän hetken kuumimmista suomalaisista nykysäveltäjänimistä, ja hän on viime aikoina saanut myös suurta kansainvälistä tunnustusta ja arvostusta. Wennäkoskelta tilataankin teoksia ympäri maailmaa. Sävellystyön ohella hän on toiminut Tampere Biennalen taiteellisena suunnittelijana vuosina 2008–2010 sekä Porvoon Suvisoiton taiteellisena suunnittelijana vuonna 2017. Lisäksi Wennäkoski kirjoittaa Rondoon säännöllisesti kolumneja, joihin voit tutustua täällä.

Wennäkosken musiikki on ollut pariinkin otteeseen nimettynä Pohjoismaisen musiikkipalkinnon saajaehdokkaaksi. Vuonna 2004 hänen näyttämöteoksensa N! (Naisen rakkautta ja elämää) nimettiin musiikkipalkinnon saajaehdokkaaksi ja kymmenen vuotta myöhemmin, vuonna 2014, Agit-Cirkin tilaus Jong jonglöörille ja kamariorkesterille. Wennäkosken säveltäjäuran kohokohtia lienee BBC:n tilaama orkesteriteos Flounce, joka esitettiin vuoden 2017 Lontoon Proms-festivaalin päätöskonsertissa.

Parhaillaan Wennäkoski säveltää Savonlinnan ooperajuhlien tilausteosta, filosofi Søren Kierkegaardin morsiamen elämään pohjautuvaa Regine-oopperaa, joka kantaesitetään vuonna 2022. Oopperan libreton on kirjoittanut Laura Voipio.

Tuoreimmat uutiset