keskiviikko toukokuu 22. 2024

Kommentti Kamariorkesteri Avantin tilanteeseen

Avanti! ja Dima Slobodeniouk vuonna 2008. © Heikki Tuuli

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 9.3.2018 päättänyt periä kamariorkesteri Avantilta takaisin perusteettomasti maksettuja VOS-tukia yhteensä 500 000 euroa. Tämä päätös tarkoittaa käytännössä orkesterin toiminnan loppumista.

Me allekirjoittaneet haluamme tähdentää, että ministeriö olisi halutessaan voinut päättää toisin. Avanti! on toiminut Opetus- ja kulttuuriministeriön valvovan silmän alla siitä lähtien kun VOS-järjestelmä perustettiin. Orkesteri on säännöllisesti ja avoimesti toimittanut ministeriöön toimintakertomuksen ja tarkastetun tilinpäätöksen. Näihin dokumentteihin tutustuminen on nähtävästi ollut ministeriössä olematonta, sillä kahteenkymmeneen vuoteen orkesteri ei ole saanut ohjeistusta tai korjausehdotuksia. Avanti! on itse havainnut nyt esille nousseet epäkohdat ja ollut tunnollisesti yhteydessä ministeriöön.

Olemme syvästi huolestuneita siitä, miten Opetus- ja kulttuuriministeriö suhtautuu jakamansa rahoituksen seurantaan. Etenkin nyt kun käsillä on VOS-järjestelmän ja sen perusteiden uudistus, toivomme valtion osoittavan erityistä tarkkuutta kriteerien toteutumiseen, niin taiteellisesti kuin hallinnollisesti. Katsomme, että periessään nyt Avantilta takaisin vanhoja valtionosuuksia ministeriö rankaisee syytöntä orkesteria omasta välinpitämättömyydestään.

Mikäli valtiovalta katsoo, että Suomen musiikkelämää palvelee parhaiten se, että ministeriö peittää oman laiminlyöntinsä hautaamalla kiusallisen virheensä ja laiminlyönnin kohteena olevan orkesterin, päätös voi olla juridisesti pätevä, mutta ministeriön varsinaisen tehtävän kannalta häpeällinen.

Nähdäksemme ministeriö – tietoisena siitä, että summan takaisinmaksu ei ole orkesterille mahdollista – pakottaa päätöksellään Avantin konkurssiin. Ministeriö ei saa rahojaan takaisin mutta orkesterin toiminta loppuu; kaikki häviävät. Vahinko maamme kulttuurielämälle on korvaamaton. Suomalainen klassisen musiikin kenttä on kuulu avoimuudestaan ja ennakkoluulottomuudestaan. Tämän ilmapiirin luomisessa ja ylläpitämisessä Avanti! on ollut olennainen tekijä.

Olemassaolonsa aikana Avanti! on soittanut yli 600 kantaesitystä. Maamme eturivin esittäjät ja säveltäjät ovat sen säännöllisiä yhteistyökumppaneita. Orkesteri on tunnettu siitä, että sitä siivittävät pyyteettömyys ja idealistisuus. Nyt ministeriö asettaa virkamiespäätöksellään vaarallisella tavalla vastakkain talouden ja sen hengen joka kantaa musiikkimme kohti tulevaisuutta.

Toivomme Opetus- ja kulttuuriministeriön peruvan päätöksensä. Loppujen lopuksi on kysymys siitä, ovatko muotoseikat tärkeämpiä kuin sisällöt.

Berliinissä – Helsingissä – Lahdessa – Los Angelesissa – Rovaniemellä – Pariisissa – Sydneyssä – Tukholmassa – Tokiossa – Wienissä, 13. maaliskuuta 2018

Anssi Karttunen

Pekka Kuusisto

Magnus Lindberg

Hannu Lintu

Susanna Mälkki

Sakari Oramo

Kaija Saariaho

Esa-Pekka Salonen

Jukka-Pekka Saraste

Dima Slobodeniouk

John Storgårds

Lotta Wennäkoski

Tuoreimmat uutiset