torstai toukokuu 23. 2024

OKM perii Avantilta valtionosuusrahoitusta takaisin 500 000 euroa

”Avantin toiminnan jatkuvuus on päätöksen myötä vakavassa vaarassa.”

Opetus- ja kulttuuriministeriö päätti 9.3.2018 periä Kamariorkesteri Avantilta takaisin perusteettomasti liikaa maksettua valtionosuusrahoitusta yhteensä 500 000 euroa. Syynä on Avantin vuodesta 1998 lähtien käyttämä VOS-raportointimalli, joka ei takaisinperintäpäätöksen mukaan vastaa nykyisen VOS-lainsäädännön vaatimuksia. Avantin käyttämän raportointimallin mukaan laskettu henkilötyövuosimäärä on ollut liian suuri.

Avanti! kertoo tiedotteessaan tilanteesta lisää seuraavasti:

”Avantin hallitus päätti käyttämästään raportointitavasta vuonna 1998 Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa käymiensä keskustelujen jälkeen. Orkesteri on noudattanut samaa raportointikäytäntöä siitä saakka. Perusteena muiden toimijoiden raportointimenetelmästä poikkeavalle mallille on, että valtionosuusmalli ei sellaisenaan sovellu Avantin kaltaiselle toimijalle, joka työllistää suuren joukon freelance-muusikoita epäsäännöllisesti, mutta joutuu ylläpitämään suhteellisen suurta kiinteässä työsuhteessa olevaa suunnittelu- ja tuotantohenkilökuntaa.

Vuoden 2017 alkupuolella Avanti! kehitti omaa taloudellista ohjaus- ja raportointijärjestelmäänsä. Kehitystyön seurauksena yhdistys kysyi neuvoa ministeriöstä, jolloin selvisi, että Avantin raportointi ei vastaa nykyisen VOS-lainsäädännön vaatimuksia. Tieto oli uusi ja tuli Avantille yllätyksenä ja johti lähes vuoden mittaiseen selvitystyöhön, jota ministeriö on tehnyt hyvässä yhteistyöhengessä Avantin kanssa. Avanti! kokee toimineensa kaikki vuodet lain tarkoittamalla tavalla ja raportoineensa taloudelliset lukunsa sovitusti.”

Orkesteri katsoo, että takaisinperintä on kohtuuton ja Avantin toiminnan jatkuvuus on päätöksen myötä äärimmäisen vakavassa vaarassa. Orkesteri myös huomauttaa tiedotteessa Avantin tilintarkastajan antaneen Avantille ns. puhtaan tilintarkastuskertomuksen kaikkina yhdistyksen toimintavuosina.

Kamariorkesteri Avanti! on ollut VOS -tukea saava orkesteri lainsäädännön alusta asti. Sen toiminta pohjautuu orkesteritoimintaan sekä nyt jo 32 kertaa järjestettyyn, Porvoon kaupungin kanssa yhteistyössä tehtyyn Suvisoitto-tapahtumaan.

Avanti! on toimintansa aikana soittanut liki kuusisataa kantaesitystä. Sen riveistä on lähtenyt suuri joukko kansainvälisesti menestyneitä kapellimestareita, kuten orkesterin perustajiin kuuluneet Esa-Pekka Salonen ja Jukka-Pekka Saraste. Heitä ovat seuranneet mm. Sakari OramoJohn StorgårdsSusanna MälkkiHannu LintuTuomas HannikainenTomas DjupsjöbackaDima Slobodeniuk ja Klaus Mäkelä. Lisäksi orkesteri on kouluttanut itse uusia muusikoita riveihinsä. Ulkomaankiertueillaan Avanti! on tuonut suomalaista uutta musiikkia suureen kansainväliseen tietoisuuteen.

Tuoreimmat uutiset