sunnuntai toukokuu 19. 2024

Lokakuun lopulla kukoistaa erityisesti kuoromusiikki – konserttivinkkejä tulevaan viikkoon

Ahjo Ensemble ja johtajansa Paavo Hyökki. © Tero Leponiemi

Tulevalla viikolla on tarjolla useampia mielenkiintoisia konsertteja niin pääkaupunkiseudulla kuin muuallakin Suomessa. Erityisesti kuoromusiikki on edustettuna. Viikon aloittaa maanantaina 28. lokakuuta italialainen vanhaan musiikkiin erikoistunut Ensemble Lucidarium Savonlinnan tuomiokirkossa. Savonlinnan kirkkomusiikkiviikon osana kuultavan konsertin ohjelmasisältö on saanut inspiraationsa Shylockin ajan Venetsiassa soitetusta musiikista. Shylock on yksi William Shakespearen Venetsian kauppias -draaman päähahmoista. Kauppias Shylock oli juutalainen ja Shakespearen näytelmä on kuuluisa tämän kuvauksen herättämistä antisemitismiin liittyvistä kysymyksistä. Konserttia tukevat Istituto Italiano di Cultura Helsinki ja République et canton de Genève.

Tiistaina 29. lokakuuta Turun tuomiokirkossa kuultava Suomen ortodoksisen kanttorikuoron konsertti tarjoaa hienon läpileikkauksen ortodoksisen kirkkolaulun traditioon. Konsertin teoksissa tiivistyy sekä suomalaisen ortodoksisen kuoromusiikin ensimmäinen vuosisata että ortodoksisen kirkkolaulun rikas ja elävä monimuotoisuus. Jälkimmäistä edustavat erityisesti oman aikamme slaavilaiset säveltäjät Aleksander Knaifel ja Tatjana Jašvili, joiden tuotantoa on kuultu Suomessa hyvin vähän. Konsertissa kuullaan myös musiikkia suomalaisilta säveltäjiltä Pekka Attiselta, Peter Mirolybovilta ja Leonid Bashmakovilta sekä ortodoksisen musiikin suurnimiltä, virolaisilta Arvo Pärtiltä ja Cyrillus Kreekiltä sekä venäläis-saksalaiselta Alfred Schnittkeltä.

Espoon Sellosalissa puolestaan on mahdollista kuulla kamarikuoro Ahjo Ensembleä yhdessä sellisti Marko Ylösen ja viulisti Siljamari Heikinheimon kanssa keskiviikkona 30. lokakuuta. Ennen varsinaista konserttia pidetään Sellosalin kahviossa taiteilijatapaaminen, johon saapuvat konsertissa kantaesitettävien teosten säveltäjät Riikka Talvitie ja Seppo Pohjola sekä kuoron taiteellinen johtaja Paavo Hyökki. Konsertissa sekakuoron sointi yhdistettynä sellon lisäksi esimerkiksi viulun ja elektroniikan kanssa luotaa syvällisiä pohdintoja nykyarjen ongelmista latvialaisiin maisemiin ja eksistentialismiin. Talvitien ja Pohjolan teosten lisäksi konsertissa kuullaan musiikkia latvialaiselta Pēteris Vasksilta, Suomessa melko tuntemattomalta belgialaissäveltäjä Rudi Tasilta sekä ruotsalaiselta Michael Waldenbyltä.

Perjantaina 1. marraskuuta täytyy puolestaan tehdä valinta, sillä samaan aikaan konsertoivat espoolainen nuorisokuoro Candomino yhdessä sen alumnilaulajista koostuva Grandomino Espoon tuomiokirkossa ja Kamarikuoro Kaamos puolestaan Temppeliaukion kirkossa.

Candominon ja Grandominon yhdessä muodostama kokoonpano esiintyi ensimmäisen kerran viime syksynä saavuttaen suuren suosion. Perjantain konsertin ohjelmistossa on harvemmin Suomessa esitettyä brittiläistä ja virolaista kuoromusiikkia Ralph Vaughan Williamsilta, Charles Woodilta, Owain Parkilta, Tõnu Kõrvitsilta sekä Cyrillus Kreekiltä.

Kamarikuoro Kaamos puolestaan seikkailee unen ja yön salaperäisissä maailmoissa. Butterfly Dreams -konsertin seitsemästä maasta valittujen sävellysten kirjo sisältää musiikkia 1500-luvulta aina 2000-luvulle ja käsittelee uni-teemaa sekä tekstien että sävelkielen kautta. Konsertin nimikkoteos ja laajin yksittäinen sävellys on Suomessa erittäin harvoin kuultu Sir John Tavenerin mystiikkaa huokuva Butterfly Dreams vuodelta 2002. Muita erityisen huomionarvoisia teoksia ovat Suomen nuoren polven merkittävimpiin säveltäjiin kuuluvan Lauri Mäntysaaren kehtolaulu sekä ruotsalaisen modernistin Anders Hillborgin vaikuttava, kenttätekniikkaa soveltava En midsommarnattsdröm.

Tuoreimmat uutiset