perjantai toukokuu 17. 2024

Muistoissamme Kurt Moll (1938–2017)

Straussin Ruusuritarin paroni Ochs kuului Mollin ylistetyimpiin rooleihin. Kuva: Ron Scherl / Redferns

Viime vuosisadan suuriin oopperabassoihin lukeutunut saksalainen Kurt Moll kuoli 78-vuotiaana, Kölnissä Saksassa 5. maaliskuuta 2017.

Pikimustan urkubasson omistanut Moll kuului vuosikymmenien ajan maailman arvostetuimpiin Wagnerin, Mozartin ja Straussin suurien bassoroolien tulkitsijoihin. Moll soitti nuorena kitaraa ja selloa. Laulamaan hän ryhtyi vasta, kun koulun kuoronjohtaja oli huomannut hänen poikkeuksellisen äänensä.

Moll opiskeli Kölnin musiikkikorkeakoulussa ja teki kansainvälisen läpimurtonsa Salzburgin festivaaleilla 1970 Taikahuilun Sarastrona. Hän vieraili kaikissa maailman suurissa oopperataloissa, saksalaisten oopperatalojen lisäksi muun muassa New Yorkin Metropolitanissa, Bayreuthin festivaaleilla, Wienin valtionoopperassa ja Milanon La Scalassa.

Metropolitanissa hän debytoi itse 1978 ja esiintyi viimeisen kerran Sarastrona 2005. Moll lauloi myös Karita Mattilan Met-debyytissä maaliskuussa 1990 Mozartin Don Giovannin Komtuurina, kun Mattila esitti Donna Elviraa.

Moll opetti Kölnin musiikkikorkeakoulussa ja esiintyi lukuisissa levytyksissä. Hän sai kamarilaulajan arvonimen niin Hampurista, Baijerista kuin Wienistäkin.

Kurt Moll osasi paremmin kuin kukaan toinen herättää eloon Wagnerin, Mozartin ja Straussin suuret bassoroolit”, kertoo Baijerin valtionoopperan intendentti Nikolaus Bachler.

Moll jätti jäähyväiset oopperalavoille heinäkuussa 2006, jolloin hän esiintyi viimeisen kerran Münchenissä Wagnerin Nürnbergin mestarilaulajissa pienessä yövartijan roolissa. Saman osan hän oli laulanut vajaat 40 vuotta aiemmin Bayreuthin festivaaleilla.

Lähde: STT

Tuoreimmat uutiset