torstai toukokuu 2. 2024

Trumpin budjettisuunnitelma: Tuki pois taiteelta

Onko kuvassa mikään kohdallaan, ihmettelee Rondo. Ehkä flyygeli, leikkausten jälkeen minikokoinen.

”Jos leikkaukset olisivat piirakansiivu, jäisit melko nälkäiseksi.”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinto esitteli 15.3.2017 valtion uuden budjettisuunnitelman.

Suunnitelma vastaa Trumpin aiempia aikeita, eikä se lupaa taiteelle ja kulttuurille hyvää. USA:n kongressilla on kuitenkin vielä mahdollisuus evätä Trumpin aikeet.

Budjettisuunnitelma ehdottaa mm. kansallisten kulttuurirahastojen lakkauttamista. Nämä ovat taiteiden rahasto The National Endowment for the Arts (NEA) ja humanististen tieteiden rahasto The National Endowment for the Humanities.

Lakkauttamisen kohteena on myös museoita ja kirjastoja tukeva the Institute of Museum and Library Services sekä USA:n yleisradioyhtiö Corporation for Public Broadcasting.

Washington Post -lehti huomauttaa, että toteutettuna leikkaukset tekisivät yhteensä 971 miljoonan säästöt. Se on kuitenkin vain pieni murto-osa eli 0,02 % kokonaisbudjetista.

Jos se olisi piirakansiivu, jäisit siitä melko nälkäiseksi”, lehti toteaa videollaan.

Washington Postin mukaan esimerkiksi NEA jakaa 65 % kaikesta rahoituksestaan pienille ja keskisuurille taideorganisaatioille. Lakkautus tarkoittaisi siis sitä, että valtion taidekoulut ja pienet taidekoulut, jotka toimivat jo ennestään pienellä budjetilla, menettäisivät eniten.

Tuoreimmat uutiset