sunnuntai toukokuu 5. 2024

Musiikin valtionpalkinto Eero Koivistoiselle

Eero Koivistoinen © Teemu Salminen

Koivistoisen pitkä ura jazzin parissa alkoi 1960-luvulla. Säveltäjä-saksofonisti tunnetaan myös UMO-jazzorkesterin merkittävänä yhteistyökumppanina.

Saksofonisti ja säveltäjä Eero Koivistoinen on saanut kansainvälisesti merkittävästä urastaan musiikin valtionpalkinnon. Palkinto on 14 000 euron suuruinen ja maksetaan Veikkauksen tuotoista. Koivistoisen valitsi palkinnon saajaksi Taiteen edistämiskeskuksen musiikkitoimikunta.

”Saksofonisti, säveltäjä Eero Koivistoinen (s. 1946) on luonut kansainvälisesti merkittävän ja tunnustetun uran jazzmuusikkona. Ajan hermolla jatkuvasti uutta etsivä ja tuottava Koivistoinen on elävä legenda”, perustelee musiikkitoimikunta.

”Koivistoisen puolen vuosisadan mittainen vaikutus Suomen jazzkenttään on ollut mittava ja ainutlaatuinen. Hän on tehnyt suuren määrän levytyksiä, sävellyksiä ja sovituksia lukuisille eri kokoonpanoille.”

Eero Koivistoinen sai Suomen Jazzliiton jakaman ensimmäisen Yrjö-palkinnon vuonna 1967. Muutama vuosi myöhemmin Koivistoisen yhtye voitti jazzyhtyekilpailun Sveitsin Montreux’ssa, minkä jälkeen Koivistoinen opiskeli ja työskenteli pitkään Yhdysvalloissa.

Vuodesta 1975 lähtien Koivistoinen on myös toiminut jazzorkesteri UMO:n merkittävänä yhteistyökumppanina ja vuosina 1996–1998 sen taiteellisena johtajana.

https://www.youtube.com/watch?v=_AVXSoPdGww

Muut valtionpalkinnot jaettiin seuraavasti:

Sirkustaiteen valtionpalkinto – Hiljaisuus-festivaali

Näyttämö- ja esitystaiteen valtionpalkinto – Taidekollektiivi Wauhaus

Tanssitaiteen valtionpalkinto – Pirkanmaan tanssin keskuksen esitys- ja harjoitustila Liikelaituri

Monialaisen taiteen valtionpalkinto – Suomen biotaiteen seura

Kirjallisuuden valtionpalkinto – kustannustoimittaja Harri Haanpää ja suomentaja Sari Karhulahti

Lastenkulttuurin valtionpalkinnot – kirjailijat Aino Havukainen, Sami Toivonen ja Kalle Veirto

Lue lisää aiheesta:

UMO.n muusikot lomautettu – jazzorkesteri taloudellisessa ahdingossa

Tuoreimmat uutiset