sunnuntai huhtikuu 28. 2024

Naisen säveltämä ooppera vihdoin Metropolitaniin

Kaija Saariaho
Säveltäjä Kaija Saariaho. Kuva: Maarit Kytöharju

Kaija Saariahon ylistetty ooppera Kaukainen rakkaus saa New Yorkin ensi-iltansa Metropolitan Operan kaudella 2016-2017. Samalla kapellimestari Susanna Mälkki tekee Metin debyyttinsä johtamalla kyseisen teoksen. Pääosissa laulavat Susanna Phillips, Tamara Mumford ja Eric Owens. Ensiesitys sijoittuu joulukuulle 2016.

Kyseessä on myös ensimmäinen kerta 113 vuoteen, kun naisen säveltämä ooppera esitetään Metin arvostetussa, mutta vanhoillisessa oopperatalossa. Viimeksi vuoron vuonna 1903 sai Ethel M. Smythin Der Wald. Saariaho kertoi häntä haastatelleelle New York Timesille, että tieto niin pitkästä aikavälistä oli hänelle shokki.

Se osoittaa, kuinka hitaasti nämä asiat kehittyvät. Mutta ne kehittyvät – kaikilla aloilla, myös musiikissa,” säveltäjä kertoo.

Lokakuussa 2016 New York saa Saariahon tuotannosta esimakua, kun New Yorkin filharmonikot esittävät hänen orkesteriteoksensa Circle Map Esa-Pekka Salosen johtamana.

Kaukainen rakkaus perustuu kevyesti 1100-luvulla eläneen Jaufré Rudenin, trubaduurin ja Blayen prinssin Vida-runoon. Ooppera sai ensi-iltansa Salzburgin musiikkijuhlilla 2000 ja se on siitä lähtien saanut arvioissa suitsutusta osakseen sekä esityksiä ympäri maailmaa. Saariaho sai teoksesta arvostetun Grawemeyer-palkinnon vuonna 2003.

Tuoreimmat uutiset