perjantai toukokuu 3. 2024

Nuorison Orkesterikurssi lopettaa

g04
Nuoret osallistujat jättivät jäähyväiset leirin päätöspäivänä viime vuonna Kuva ja artikkelikuva: Oriveden Opisto

Suomen vanhin orkesterileiri, 55-vuotias Nuorison Orkesterikurssi pitää viimeisen leirinsä Oriveden Klemetti-Opistolla tänä vuonna. Leirinjohtajat Klaara Pyrhönen ja Kalle Kataja kertovat, että pääsyy leirin lopettamiseen ovat leikkaukset. Valtiontuet, joita on viime vuosina supistettu vuosittain, ovat olleet merkittävä osuus orkesterikurssien rahoituksesta. Leikkaukset tukiin ovat tänä vuonna olleet niin suuria, ettei leirin järjestämistä voida enää jatkaa.

Olemme vähän semmoinen vaikeiden aikojen uhri. Sponsoreita on hankala saada, säätiöiden anti on viime vuosina ehtynyt ja valtionosuuksien romahtaminen on ajanut meidät tähän tilanteeseen. Vaikka olemme tienneet tästä jo jonkin aikaa, niin kyllä se tosi hiljaiseksi vetää, että konkreettisesti me olemme ne, jotka täällä sammuttavat valot”, Kataja kertoo.

Tässä on tavallaan jo kituutettu useampi vuosi”, Pyrhönen lisää.

Käytännössä siis 6.–16.6. tänä vuonna järjestettävä NOK on Oriveden Opiston orkesterileireistä viimeinen. Tosin teoriassa Katajan ja Pyrhösen mukaan kurssille voisi tulevaisuudessa löytyä paikka jostain muualta.

Kaikki on mahdollista ja pyrimme tekemään töitä koko ajan sen eteen, että niin tulee tapahtumaan”, Pyrhönen kertoo.

Nuorison Orkesterikurssi järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1961. Leirillä henkilökohtaista soitinopetusta sekä säestystä antavat Suomen musiikkioppilaitosten ja orkestereiden eturivin ammattilaiset. Myös monet entisistä leiriläisistä ovat nykyään orkesterimuusikoita. Vuosien varrella leirillä koottavaa sinfoniaorkesteria ovat johtaneet mm. kapellimestarit Paavo Berglund, Leif Segerstam, Esa-Pekka Salonen, Atso Almila ja Hannu Lintu.

Tuoreimmat uutiset