tiistai toukokuu 7. 2024

Nuorten sinfoniaorkesteri Vivo pulassa – toiminta uhkaa loppua

Sinfoniaorkesteri Vivo © Miika Asunta

Uusi nuorisolaki on katkaisemassa orkesterilta rahoituksen.

Nuorten sinfoniaorkesteri Vivon toiminta uhkaa loppua – syynä rahoituspula. Ensi vuonna orkesterille ei ole tiedossa rahoitusta lainkaan.

Orkesterin rahoituksen loppumiseen vaikuttaa eniten tammikuussa 2017 muuttunut Nuorisolaki, jonka mukaan nuorten sinfoniaorkesteritoiminta ei enää kuulu nuorisotyön tuen piiriin. Perusrahoitus Vivon toimintaan onkin viimeisen 20 vuoden ajan tullut Opetus- ja kulttuuriministeriön nuoriso-osastolta. Orkesterin toimintaa ovat lisäksi tukeneet muutamat säätiöt ja valtion taidetoimikunta.

Vuonna 1986 perustettu Vivo on tällä hetkellä ainoa täysmittaisesti ja säännöllisesti toimiva nuorten sinfoniaorkesteri Suomessa. Orkesterissa on 30 vuoden aikana soittanut lähes tuhat nuorta ja viime vuosina Vivo on järjestänyt neljä 4–5 päivän orkesteriperiodia vuodessa. Soittajat ovat aktiivisesti musiikkia harrastavia 16–24 -vuotiaita lukiolaisia ja opiskelijoita.

Nuoriso-orkesterin riveistä on noussut useita musiikkialan ammattilaisia, kuten kapellimestarit Mikko Franck, Santtu-Matias Rouvali, Tibor Bogányi, Petri Komulainen ja selloyhtye Apocalyptican jäsenet. Arviolta noin 200 Vivon entistä soittajaa toimii nykyään muusikkona ammattilaisorkesterissa tai opettajana musiikkiopistossa.

Tuoreimmat uutiset