torstai toukokuu 2. 2024

Olli Mustonen on Turun filharmonisen orkesterin uusi taiteellinen johtaja

Kansainvälistä uraa tekevä Olli Mustonen on Turun filharmonisen orkesterin uusi taiteellinen johtaja. © Outi Törmälä

Kapellimestari, pianisti ja säveltäjä Olli Mustonen valittiin Turun filharmonisen orkesterin taiteelliseksi johtajaksi keskiviikko-iltana Turun kulttuurilautakunnan kokouksessa. Mustosen kolmivuotinen kausi alkaa 1.1.2021, ja sopimukseen kuuluu kaksi optiovuotta.

Pitkän kansainvälisen uran tehnyt Olli Mustonen tulee siis johtamaan orkesterin taiteellista suunnittelua. Lisäksi tulevien konserttikausien aikana Mustonen paitsi johtaa orkesteria, työskentelee orkesterin kanssa monipuolisesti myös pianistin ja säveltäjän roolissa.

Turun filharmoninen orkesteri (TFO) ja Mustonen ovat tehneet yhteistyötä jo yli 35 vuoden ajan. Edellisen kerran Mustonen esiintyi TFO:n kanssa marraskuussa 2019.

”On aina yhtä kohottavaa ja inspiroivaa palata johtamaan TFO:ta – orkesterissa on paljon vanhoja ystäviäni ja opiskelutovereitani, ja nykyään myös uudempia ystäviä. Tuntuu, että puhumme samaa musiikillista kieltä, ymmärrämme toisiamme, ja että yhteistyömme jatkuu aina siitä, mihin edellisellä kerralla jäimme”, Mustonen kertoo.

Orkesterin intendentin Maati Rehorin mukaan tulevina kausina Turussa voidaan odottaa “huikeita konsertteja, monipuolisella ja yllättävällä ohjelmistolla, huippuvierailijoiden kera”.

“Olemme todella iloisia, että pitkäaikainen yhteistyömme on johtanut tähän pisteeseen. Olli on inspiroiva kollega ja yleisöjen rakastama taiteilija, Turun uusi aarre.”

Palkittu taiteilija tekee yhteistyötä ympäri maailmaa

Viime vuosina Mustonen on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, Mariinski-teatterin orkesterin ja New Yorkin filharmonikkojen solistina. Kapellimestarina hän on puolestaan tehnyt yhteistyötä esim. Jerusalemin sinfoniaorkesterin ja lukuisten eurooppalaisten orkestereiden kanssa.

Lisäksi Mustonen on kiertänyt perustamansa Helsingin Festivaaliorkesterin kanssa pitkin Keski-Eurooppaa, Japania ja Kiinaa.

Mustonen on valittu myös vuoden 2019 Hindemith-musiikkipalkinnon saajaksi sekä palkittu Suomen kulttuuriministeriön Suomi-palkinnolla. Suomen Leijonan ritarikunnan Pro Finlandia -mitali Mustoselle myönnettiin vuonna 2003.

 

Tuoreimmat uutiset