perjantai toukokuu 3. 2024

Osasta musiikkifestivaaleja voi sittenkin nauttia paikan päällä tänä kesänä

Total Cello Ensemble esiintyy tänä kesänä mm. Korsholman musiikkijuhlilla sekä Naantalin musiikkijuhlien yhdessä Turun kirjamessujen kanssa järjestämässä drive-in-konsertissa. © Jaakko Paarvala

Alkukeväästä suurin osa musiikkitapahtumista peruttiin koronapandemian vuoksi. Koronarajoitusten höllennyttyä osa festivaaleista kertoo järjestävänsä konsertteja rajatulle yleisölle – erityisjärjestelyin tietenkin.

 

Tällä viikolla muun muassa Korsholman ja Emäsalon musiikkijuhlat kertoivat järjestävänsä kesän aikana konsertteja rajatulle yleisölle. Osa konserteista pidetään melkein kuin ennen vanhaan turvavälit ja muita koronatoimenpiteet huomioiden, mutta joukossa on myös mahdollisuuksia uudenlaisiin konserttikokemuksiin.

Viime vuonna 30-vuotisjuhliaan viettänyt Meri ja musiikki -festivaali soi jo ensi viikolla perjantaista sunnuntaihin 12.–14. kesäkuuta. Tämän vuoden teemana on Aaltojen leikki ja konserteissa kuullaankin musiikkia barokista jazziin. Esiintyjiksi estradille nousevat mm. festivaalin uusi taiteellinen johtaja, viulisti Jan Söderblom, tenori Niall Chorell ja Suomalainen barokkiorkesteri. Festivaalin kaikki konsertit pidetään Inkoon kirkossa ja lähetetään suorana verkossa festivaalin kotisivulla. Konsertteja on mahdollista kuunnella myös paikan päällä. Festivaalin mukaan Inkoon kirkossa voi samanaikaisesti olla korkeintaan 100 henkeä. Istumapaikan kirkossa voi varata festivaalin nettisivujen kautta.

Myös heinäkuussa järjestettävä, 65-vuotias Jyväskylän kesä järjestää yleisökonsertteja koronakesänä. Taulumäen kirkossa esiintyy Beethoven-ohjelmallaan pianisti Olli Mustonen (1.7. ja 2.7.) sekä sanataidetta ja musiikkia yhdistellen jazz-pianisti Iiro Rantala yhdessä puolisonsa, näyttelijä Lotta Kuusiston kanssa (3.7.). Rantala esiintyy Jyväskylän kesässä myös My Finnish Calendar -kokonaisuudellaan Korpilahden kirkossa sunnuntaina 5. heinäkuuta.

Lisäksi Jyväskylän kesä järjestää festivaaliviikon aikana Jyväskylän Lounaispuistossa Puistojuhlat eli yhden päivän striimifestivaalin, jota pystyy seuraamaan sekä etänä että paikan päällä.

Tänä vuonna viidettätoista kertaa järjestettävät Emäsalon musiikkijuhlat puolestaan tarjoaa heinäkuun lopulla kaksi ilmaiskonserttia. Torstaina 23. heinäkuuta festivaalin taiteellinen johtaja, viulisti Linda Hedlund ja cembalisti Assi Karttunen soittavat Porvoon tuomiokirkossa italialaista varhaisbarokkia. Perjantaina 24. heinäkuuta Akateeminen saksofonikvartetti konsertoi veneilijöille merellä Emäsalon Ankarvikissä. Muut festivaalin konsertit järjestetään myöhemmin syksyllä Helsingissä.

Loppukesästä 28.7.–5.8. soiva Korsholman musiikkijuhlat tarjoaa tänä kesänä jopa kaksitoista konserttia, joista lähes kaikki lähetetään suoratoistona. Kahteen festivaalikonserttiin otetaan rajatusti yleisöä. Ensimmäinen näistä on festivaalin avajaispäivänä tiistaina 28. heinäkuuta Vaasan kirkossa soiva konsertti, jossa esiintyvät huilisti Erica Nygård ja urkuri Niels Burgmann. Konsertti lähetetään myös suoratoistona. Tiistaina 4. elokuuta musiikkijuhlat järjestää yleisökonsertin Laihian kirkossa. Tuolloin estradille astelee suomalainen Total Cello Ensemble. Muut festivaalin konsertit striimataan ja ne voi kuunnella ilmaiseksi musiikkijuhlien kotisivujen kautta.

Korsholman musiikkijuhlien toiminnanjohtajan Monica Johnsonin mukaan myös loput festivaalin konsertit on mahdollista avata rajoitetusti yleisölle, mikäli pandemia kesän aikana edelleen hiipuu. Tarkemmin kesän ohjelmaan ja esiintyjäkaartiin voit tutustua täällä.

Mikäli elokuun alku ei sovi omaan kalenteriin, mutta Total Cello Ensembleä pitäisi päästä paikan päälle kuulemaan, on se mahdollista jo tässä kuussa. Tältä kesältä peruttu Naantalin musiikkijuhlat nimittäin järjestää keskiviikkona 17. kesäkuuta Turun messukeskuksen pihalla yhdessä Turun kirjamessujen kanssa drive-in-konsertin, jossa Total Cello Ensemble esiintyy yhdessä laulaja Mari Palon kanssa. Konserttiin voi tulla vain autolla.

Nettisivuillaan Naantalin musiikkijuhlat kertoo, että suurten tapahtumien järjestämisen ollessa edelleen kiellettyä, on kesälle etsitty toisenlaisia, turvallisia tapoja tarjota kohtaamisia yleisölle.

Keväällä näytti siltä, että kesästä tulee musiikin suhteen hiljainen. Nyt kuitenkin konserttielämä näyttää virkoavan, hitaasti mutta varmasti.

Tuoreimmat uutiset