perjantai toukokuu 17. 2024

Pianisti Janne Mertaselle Karjala-palkinto

Karjala-kulttuuripalkinnon saanut, kansainvälistä uraa tekevä pianisti Janne Mertanen tunnetaan erityisesti Chopin-tulkkina. © Ville Paul Paasimaa

Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö on myöntänyt Karjala-kulttuuripalkinnon pianisti Janne Mertaselle. Palkinnon arvo on 15 000 euroa. Perusteluissa Mertasta luonnehditaan taiteilijaksi, jolle “karjalaisuus on aina ollut merkittävä asia” ja jolle Pohjois-Karjalan luonto tarjoaa “arvokkaita elementtejä luovaan työhön”.

Joensuussa asuva Mertanen on yksi maamme ykköspianisteista, joka on luonut uraa niin konserttipianistina kuin pianonsoiton opettajanakin ympäri maailmaa. Erityisesti Chopin-pianistina tunnettu Mertanen debytoi Lontoon Wigmore Hallissa vuonna 1994.

Chopinin musiikin ohella Mertanen on levyttänyt myös mm. Jean Sibeliuksen, Selim Palmgrenin ja Joonas Kokkosen pianomusiikkia. Lisäksi Mertanen on perustanut jazz- ja taidemusiikkiin keskittyvän Joensuun musiikkijuhlat, jonka taiteellisena johtajana hän toimii.

70-vuotisjuhlaansa viettävä Karjalaisen kulttuurin edistämissäätiö on yleishyödyllinen tiedettä, taidetta ja kulttuuritoimintaa tukeva apurahasäätiö. Edellisen kerran Karjala-kulttuuripalkinto jaettiin kymmenen vuotta sitten, jolloin sen sai Lieksan Vaskiviikko.

Tuoreimmat uutiset