lauantai huhtikuu 27. 2024

Ringin uusi ohjaaja on Anna Kelo

Ringin oopperat nähdään Kansallisoopperassa seuraavasti: Reininkulta syksyllä 2019, Valkyyria keväällä 2020, Siegfried syksyllä 2020 ja Jumalten tuho keväällä 2021. Sen jälkeen tetralogia esitetään myös kokonaisuutena.

Kansallisoopperan Ringin uudeksi ohjaajaksi on valittu Anna Kelo. Wagnerin massiivinen oopperasarja Der Ring des Nibelungen, tuttavallisemmin Ring, nähdään Kansallisoopperassa kausina 2019–2021. Ringin ohjaajaksi aiemmin valittu Kari Heiskanen irtisanottiin yllättäen tuotannosta huhtikuussa 2017. Syyksi mainittiin näkemyserot Heiskasen ja muiden päätoteuttajien: oopperan taiteellisen johtajan Lilli Paasikiven ja kapellimestari Esa-Pekka Salosen välillä.

Anna Kelo on valmistunut musiikkiteatteriohjaajaksi Venäjän teatteriakatemiasta vuonna 1994.

Anna Kelo on ohjannut Kansallisoopperalle aiemmin Mozartin Figaron häät vuonna 2014 ja Aarre Merikannon Juha-oopperan vuonna 2011. Koko neliosaisesta Ring-tetralogiasta hänellä on tuoretta kokemusta, sillä vuosina 2016–2017 Kelo on uusintaohjannut Götz Friedrichin Ringin Tokion New National Theatrelle. Kansallisoopperassa hän on toiminut aiemmin myös ohjausassistenttina ja pääohjausassistenttina.

Sekä Paasikivi että Salonen vakuuttavat olevansa tyytyväisiä uuteen ohjaajavalintaan. ”Annalla on Ring-tetralogiasta selkeä ja vahva visio, jossa tematiikka, draama, musiikki ja henkilöohjaus kohtaavat. Anna on työskennellyt vuosia teoksen parissa ja tuntee sen syvällisesti”,  Paasikivi perustelee valintaa.

Oopperan muista tekijöistä Salosen assistenttina toimii Klaus Mäkelä. Wotanin roolissa kuullaan baritoni Tommi Hakalaa, Brünnhildenä laulaa sopraano Johanna Rusanen-Kartano. Muita solisteja ei ole vielä ilmoitettu. Puvustuksesta vastaa Erika Turunen, lavastuksesta, videosuunnittelusta ja valaistuksesta Mikki Kunttu.

Lue lisää aiheesta: Sormus saapuu Kansallisoopperaan

Tuoreimmat uutiset