Lux Musicae valottaa Kiven ja Lönnqvistin yhteishistoriaa

Maija Kauhanen, Juha Hurme ja Kaija Saarikettu kuuluvat Lux Musicae -festivaalin esiintyjäkaartiin. Kauhasen kuva
Maija Kauhanen, Juha Hurme ja Kaija Saarikettu kuuluvat Lux Musicae -festivaalin esiintyjäkaartiin. (Kauhasen kuva © Antti Kokkola, Hurmeen © Annina Mannila, Saariketun © Jussi Tuuri)

Ensi viikonloppuna 18.-20. marraskuuta Siuntiossa vietetään Lux Musicae -festivaalia. Festivaalin tämän vuoden teema: Minä elän! nivoutuu Aleksis Kiven ja tämän Siuntiossa vaikuttaneen hyväntekijän Charlotta Lönnqvistin ympärille. Ohjelman avaa perjantai-iltana Einojuhani Rautavaaran Kivi-oopperan konserttiesitys. Konserttiversio toteutetaan yhteistyössä Lohjan kaupunginorkesterin kanssa. Solistijoukossa kuullaan muun muassa Ville Rusasta ja Helena Juntusta, puherooleissa esimerkiksi Tommi Korpelaa ja Sampo Sarkolaa.

Kaukametsä haamottaa -päätöskonsertissa sunnuntaina 20. marraskuuta kantaesitetään Niels Burgmannin ja Teemu Halmkronan teokset. Kummatkin on palkittu Siuntio 560 – sävellyskilpailussa. Säveltäjä Teemu Halmkronaa kiehtovat Siuntion luonto ja erityisesti rikas linnusto – teoksen nimi onkin Siuntion vuodenajat.

”Kuin huomaamatta teoksesta tuli vuodenaikojen mukainen kierto syksyn melankoliasta talven hiljaisuuteen, joka sitten kääntyy kevään riemuksi ja kesän runsaudeksi”, Halmkrona kuvailee teostaan.

Sunnuntain päätöskonsertissa valotetaan myös Charlotta Lönnqvistin merkitystä Siuntion historiassa ja erityisesti Aleksis Kiven hyväntekijänä. Ensimmäiselle puoliajalle on koottu Lönnqvistin aikalaisten naissäveltäjien teoksia, joita on harvemmin, jos koskaan esitetty julkisesti. Kokonaisuus on viulisti Kaija Saariketun ja Siuntion kulttuurihistoriaa tuntevan Maria Lindénin yhteisen keskustelun ja arkistojen penkomisen kautta kokoama. Kivi ja Lönnqvist -kokonaisuuteen kuuluu sunnuntaina myös Fanjunkarsin kirjailija ja teatteriohjaaja Juha Hurmeen Kivi-ilottelu.

Lux Musicae tekee yhteistyötä Inkoon Meri ja musiikki- festivaalin kanssa. Luvassa on myös kantelisti ja multi-instrumentalisti Maija Kauhasen konsertti lauantaina sekä lapsille satuhetki, jossa Siuntion musiikkiyhdistyksen pienet soittajat musisoivat ja valtuuston puheenjohtaja Merja Laaksonen lukee luonto- ja eläinaiheisia satuja.

Edellinen artikkeliTaidekasvatuksen ja -koulutuksen tulevaisuuden visiot julkistettu
Seuraava artikkeliSuomen Sinfoniaorkesterit ry:n puheenjohtajaksi Pekka Seppänen