Nuoret viuluvirtuoosit kokoontuvat jälleen Sibelius-kilpailuun

Yhdysvaltalainen Christel Lee voitti vuonna 2015 käydyn Sibelius-viulukilpailun. © Heikki Tuuli

Kahdestoista kansainvälinen Jean Sibelius –viulukilpailu käynnistyy keskiviikkona 18. toukokuuta. Kilpailu oli alun perin tarkoitus järjestää syksyllä 2020, mutta sitä siirrettiin kertaheitolla puolitoista vuotta koronapandemiatilanteen vuoksi.

”Päällimmäisenä tunteena ovat ilo ja helpotus siitä, että pääsemme viimein pitämään tämän kilpailun ja kuulemaan hienoja nuoria taiteilijoita. Uskon, että kaikilla on kova musiikin nälkä ja jano pitkän tauon jälkeen”, iloitsee kilpailun pääsihteeri Päivi Pousar. ”Meillä on ollut siirron myötä lisää aikaa kehittää kilpailua. Olemme saaneet hankittua lisää tukijoita ja uusia palkintoja, joista huomionarvoisin on lontoolaisen Beares-viuluagentuurin Guadagnini-arvoviulu, joka lainataan vuodeksi tuomariston valitsemalle finalistille.”

41 kilpailijan joukossa on kolme suomalaista: Otto Antikainen, Adrian Ibañez-Resjan ja Kasmir Uusitupa. Kilpailun siirtymisen vuoksi hakijoiden yläikärajaa nostettiin 30 vuodesta 32 vuoteen, jottei kukaan joutuisi kärsimään kilpailun siirtymisestä. Hakijoita oli ennätykselliset 240 kappaletta.

Esikarsinnassa kilpailuun valikoitui mukaan myös kaksi venäläistä viulistia, raadin noudattaessa Kansainvälisten musiikkikilpailujen maailmanliiton linjausta, jonka mukaan kilpailijoita ei tule sulkea pois pelkän kansallisuuden perusteella. Ukrainan sodan edetessä Sibelius-kilpailu kuitenkin päätti kieltää tällä kertaa venäläisviulistien osallistumisen.

”Haluamme turvata kaikille kilpailijoille tasavertaisesti rauhallisen ympäristön, jossa he voivat keskittyä tärkeimpään eli viulunsoittoon. Venäjän hirmutekojen paljastuttua katsoimme, että on kaikkien edun mukaista sulkea venäläiset kilpailijat pois, jotta tämä voidaan mahdollistaa”, Pousar selventää. ”Palautetta on ollut monenlaista, mutta voittopuoleisesti kuitenkin ymmärtäväistä ja ratkaisuamme tukevaa.”

Sibelius-viulukilpailu on perinteisesti järjestetty viiden vuoden välein, mutta seuraava editio on tulossa jo vuonna 2025. ”Haluamme palata tasa- ja puolivuosikymmenin pidettävään kilpailuun. Esimerkiksi varainhankinnan näkökulmasta aika on lyhyempi, mutta meillä on jo toisaalta monivuotisia, pitkän tähtäimen tukijoita sekä uskollista yleisöä, joiden luotamme pysyvän kilpailun takana.”

Kilpailu alkaa esiintymisjärjestyksen arvonnalla. Alkuerät ja välierät käydään 19.–21.5. ja 23.–25.5. Sibelius-Akatemian R-talon konserttisalissa. Finaali, joka huipentuu palkintojen jakoon 29.5., käydään 27.–29.5. Musiikkitalon konserttisalissa Radion sinfoniaorkesterin säestyksellä, kapellimestarina Dima Slobodeniouk.

Tuomariston puheenjohtajana toimii Sakari Oramo, ja muut jäsenet ovat Ilja Kaler, Ida Kavafian, Henning Kraggerud, Lucie Robert, Daniel Rowland ja Elina Vähälä. Viuluprofessorit Nam Yun Kim ja Tong Weidong ovat joutuneet viime hetkellä peruuttamaan osallistumisensa sairastapauksen ja koronarajoitusten aiheuttamien matkustushaasteiden vuoksi; heidän tilalleen tulee Jaakko Ilves.

Edellinen artikkeliKokonainen-festivaali siirtyi kesän kynnykselle
Seuraava artikkeliRenessanssimusiikin eri puolia Aurore-festivaalilla