Sibelius-festivaalilla huippuvierailu ja konsertti koko perheelle

Pianisti Nazig Azezian ja sellisti Jussi Makkonen esiintyvät Sibelius-festivaalilla lauantaina 3. syyskuuta konsertillaan Soiva metsä. © Pekka Ovaskainen

Sinfonia Lahden 23. Sibelius-festivaali järjestetään Lahden Sibeliustalossa 31.8.–4.9. taiteellisena johtajanaan orkesterin ylikapellimestari Dalia Stasevska. Festivaalin avaa kansainvälinen huippuvierailu, kun eurooppalaisista muusikoista koottu Viron festivaaliorkesteri saapuu konsertoimaan keskiviikkona 31.8. maineikkaan virolaiskapellimestari Paavo Järven johdolla ohjelmistossaan Jean Sibeliuksen Lemminkäis-sarja ja toinen sinfonia. Orkesterivierailu mahdollistuu Jane ja Aatos Erkon säätiön myöntämällä tuella.

Sinfonia Lahti esiintyy festivaalilla kolmessa konsertissa Stasevskan johdolla. Torstain 1.9. orkesterikonsertin teema on Floora ja fauna, ja konsertissa kuullaan teokset Pan och Echo, konserttisarja Pelléas ja Mélisande, melodraama Metsänhaltija ja Snöfrid.
Perjantain 2.9. ja lauantain 3.9. orkesterikonsertit ovat puolestaan alun perin Jean Sibeliuksen itsensä suunnittelemia.

”Sibeliuksen aikana oli tyypillistä, että uuden teoksen kantaesitys tapahtui konsertissa, jonka säveltäjä järjesti itse. Tämä antoi säveltäjille mahdollisuuden esitellä myös muuta ohjelmistoansa. Sibelius olikin erityisen tarkka siitä, että hänen kantaesityksensä tapahtuivat sävellyskonserteissa, joissa koko ohjelmisto koostui pelkästään hänen sävellyksistään”, Stasevska kuvailee ja jatkaa:

”Sibelius-festivaalilla kuultavat perjantain ja lauantain orkesterikonsertit ovat Sibeliuksen itsensä suunnittelemia konserttikokonaisuuksia vuosilta 1911 ja 1927. Näissä konserteissa saivat kantaesityksensä mm. neljäs sinfonia sekä Suomen-ensiesityksensä seitsemäs sinfonia ja Tapiola. Nämä rekonstruoidut konsertit antavat mielenkiintoisen kurkistuksen Sibeliuksen musiikkiin säveltäjän itsensä esittelemänä.”

Sibeliusta koko perheelle

Uutuutena festivaaliohjelmassa esitellään myös perhekonsertti, lauantai-iltapäivänä 3.9. järjestettävä Soiva metsä, jossa esiintyvät sellisti Jussi Makkonen ja pianisti Nazig Azezian. Koko perheelle suunnattu konsertti muokkautuu näyttämölliseksi kokonaisuudeksi, jonka kertojana toimii Lahden Kaupunginteatterin näyttelijä Tapani Kalliomäki. Konsertin visuaalisena suunnittelijana toimii Tiina Hauta-aho ja äänisuunnittelijana Joni Kallio. Konsertti pohjautuu Katri Kirkkopellon kirjoittamaan ja kuvittamaan Soiva metsä -kirjaan, jonka mukana oleva Sibelius-levy toi Makkoselle ja Azezianille platinalevyn vuonna 2017. Makkosen ja Azezianin tarinalliset Sibelius-konsertit ovat tavoittaneet jo yli puoli miljoonaa koululaista.

Taiteilijat Siiri Hänninen ja Lea Lintula luovat festivaalin yhteyteen tilateoksen Locus amoneus, joka luo tilaa lempeydelle, rauhalle ja reflektoinnille festivaalin keskellä ja kutsuu tutkimaan Aino Sibeliuksen vastavuoroista suhdetta puutarhaan.  

 

Edellinen artikkeliIloa, valoa ja ymmärrystä!
Seuraava artikkeliTuore festivaali yhdistää barokkia ja kansanmusiikkia