sunnuntai toukokuu 5. 2024

Tampereen konservatoriolla muutoksia

Tampereen konservatorio ja ammattikorkeakoulu. Kuva: Tampereen musiikkiakatemia
Kuva: Tampereen Musiikkiakatemia

Tampereen konservatoriolaiset saivat kevätlukukauden lopussa yllätysuutisia, kun konservatorion johto ilmoittikin lukukauden musiikin opetuksen päättyvän ennenaikaisesti jo 20.5. Myös tulevan syyskauden opetus aloitetaan normaalia myöhemmin vasta syyskuun alussa. Muutoksen takana ilmeisesti on muillakin musiikin opetustahoilla koettu ongelma, rahoituksen väheneminen.

Asian nostivat esiin Matti Helimo, OAJ:n Pirkanmaan alueen puheenjohtaja sekä järjestön alueasiamies Arto Kauppinen mielipidekirjoituksessaan Aamulehdessä 29. toukokuuta:

”Tämän surullisen tilanteen perussyy on ammatillisen 2. asteen koulutuksen rahoitusongelma. Oppilaitoksessa on ollut jo vuosia musiikkialan perustutkinto-opiskelijoita ylipaikoilla ja siihen on saatu ylimääräistä valtionapua. Ammatillisen koulutuksen tulevaisuuteen kuuluu rahoituksen väheneminen muutoinkin, joten oli odotettua, että avustusta ei enää tullutkaan”, Helimo ja Kauppinen kirjoittavat.

Heidän mukaansa vanhemmille ei myöskään kerrottu todellista syytä opetuksen vähenemiseen.

”Eniten lomautukset ja opetuksen väheneminen kirpaisevat oppilaita sekä vanhempia, kun kesken kevään oppilaitos ilmoitti myös nostavansa lukukausimaksuja.”

Kirjoittajat kantoivat myös huolta siitä, toteutuvatko opetuksessa opettajien työehtosopimuksiin merkityt tuntimäärät ja jos ei, niin vaikuttaako se konservatorion valtionrahoitukseen, joka on sidottu valtionosuustunteina työtunteihin.

Aamulehdessä 10. kesäkuuta julkaistussa vastineessa johtokunnan puheenjohtaja Elina Sirén sekä rehtori Sampsa Konttinen puolustivat konservatorion ratkaisuja. He myös vahvistivat, että konservatorion toiminta rakentuu julkisen rahoituksen varaan, jonka reaalitaso on valtakunnallisesti supistumassa.

”Lienee siis viisautta sopeuttaa toiminta käytettävissä olevien resurssien mukaiseksi ja hyväksyä, että taidekoulutuksen kultaiset vuodet ovat valitettavasti takanapäin”, Sirén ja Konttinen kommentoivat.

Heidän mukaansa tieto lukuvuoden lyhenemisestä annettiin asiaan kuuluvalla tavalla opiskelijoille sekä heidän huoltajilleen, ja ”toisin kuin toisissa konservatorioissa” irtisanomisiin ei ole onneksi ollut tarvetta.

”Palaute on ollut äärimmäisen niukkaa ja, samoin kuin monilta opettajilta suoraan saatu palaute, asiallisen ymmärtävää.”

Lukuvuoden tilapäinen lyheneminen, ilmeisesti myös konservatorion tanssinopetuksessa on Sirénistä ja Konttisesta valitettavaa, mutta he mainitsevat myös, että ”usein lukuvuosi lyhenee saman verran sairastumisten tai muiden konservatoriosta riippumattomien syiden takia.”

Tuoreimmat uutiset