maanantai huhtikuu 29. 2024

”Toivoisin vähemmän asenteellista lukutaitoa”

Kalevi Aho. Kuva: Tatu Tamminen.
Kalevi Aho. Kuva: Tatu Tamminen.

Säveltäjä Kalevi Aho on kirjoittanut Suomen Sinfoniaorkesterit ry:n sivuille vastineen päätoimittaja Ulla Appelsinin kirjoitukseen. Kirjoituksessaan Ilta-Sanomien päätoimittaja Appelsin kritisoi Ahoa väkivallan lietsonnasta.

Tapahtuneen taustalla on Ahon Helsingin Sanomille antama haastattelu, jossa säveltäjä kommentoi pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan alasajon johtavan yhteiskunnallisen eriarvoisuuden kasvuun ja näköalattomuuteen. Ahon mukaan tämä voi purkautua levottomuuksina ja väkivaltana, ennen pitkää myös poliitikkoja ja yhteiskunnallisia päättäjiä kohtaan.

Ulla Appelsin. Kuva: Tuomas Selänne
Ulla Appelsin. Kuva: Tuomas Selänne

Kommentissaan Appelsin kirjoittaa Ahon lausunnon olevan paitsi tyrmistyttävä, myös vaarallinen. Hänen mukaansa ”sivistynyt ihminen ymmärtää rauhan arvon”, eikä ”siten koskaan sorru lietsomaan poliittista väkivaltaa.”

Ahon kaltaisilta oppineilta, jos keiltä, odottaisi kommentteja, joissa kaikkinainen poliittinen väkivalta tuomitaan jo etukäteen jyrkästi – sen sijaan, että sitä kohtaan osoitetaan ymmärrystä”, Appelsin kommentoi.

Vastineessaan Aho vetoaa Sisäministeriön ja Puolustusministeriön aiheesta tekemään selvitykseen ja kirjoittaa, että hän halusi haastattelussa varoittaa, miten ”pinnanalainen tyytymättömyys saattaa pian löytää maassamme entistä vaarallisempia purkautumisteitä.”

En ymmärrä mitä väkivaltaan yllyttämistä tämän seikan toteaminen on”, Aho toteaa. ”Toivoisin Ilta-Sanomien päätoimittajalta parempaa ja vähemmän asenteellista sisälukutaitoa.”

Kalevi Aho otti aiemmin Turun orkesteripäivillä tiukasti kantaa hallituksen vero- ja leikkauspolitiikkaan. Ahon paljon mediahuomiota saanut puhe poiki näin myös aiemmin mainitun Helsingin Sanomien haastattelun.

 

 

Tuoreimmat uutiset