lauantai toukokuu 4. 2024

Turun konservatorion kamarikuoro esittelee uudessa konserttisarjassaan elektroakustisen kuoromusiikin mahdollisuuksia

Turun konservatorion kamarikuoro vuonna 2015. © Maarit Kytöharju

Turun konservatorion kamarikuoro aloittaa tiistaina 12. marraskuuta uuden Piuhat kiinni -konserttisarjan Turun konservatorion Sigyn-salissa. Konserttisarja on Varsinais-Suomen kulttuurirahaston ja Suomen kulttuurirahaston keskusrahaston tukema, kaksivuotinen suurhanke, jossa kuoro tutkii elektroakustisen kuoromusiikin mahdollisuuksia. Sarjan kaksi muuta konserttia pidetään ensi vuonna keväällä ja syksyllä.

Vaikka elektroniikan käyttö klassisen musiikin elementtinä onkin alkanut jo 1950-luvulla, on kuoron ja elektroniikan yhdistelmä edelleen suhteellisen harvinainen. ”Piuhat kiinni -konserttisarja haluaa avata kuulijoiden ja myös säveltäjien mielikuvitusta ja korvia sekä herättää ajatuksia ’ai, noinkin voi säveltää kuorolle’. Kokonaisuus tuo ilahduttavia yllätyksiä sekä esiintyjille että yleisölle”, luonnehtii kuoronjohtaja Timo Lehtovaara konserttitiedotteessa.

Konserttisarjaa varten kuoron on tilannut kuusi uutta teosta varsinaissuomalaisilta säveltäjiltä. Koska konserttisarjan yhtenä lähtökohtana on laajentaa kuoromusiikin ilmaisua, säveltäjille on asetettu ainoastaan vaatimus käyttää elektroniikkaa yhtenä osana teosta. Kantaesitysten lisäksi konserteissa kuullaan elektroakustista kuoromusiikkia ainakin Yhdysvalloista, Norjasta ja Ruotsista. Suomalaisista säveltäjistä kantaesitysten lisäksi kuullaan musiikkia myös Kaija Saariaholta.

Ensi tiistaina, marraskuun 12. päivä, soivassa sarjan avauskonsertissa kuullaan muun muassa kantaesityksenä Ilari Hongiston säveltämä Parvi kuorolle, ääninauhalle ja kahdeksalle iPadille. Lisäksi iltaan kätkeytyy Euroopan kantaesitys yhdysvaltalaisen Zack Pentecostin teoksesta Tesla’s Reflections Of Light ja ensi kertaa Suomessa esitettävä norjalaisen Eivind Buenen norjalaisiin kansankoraaleihin perustuva Allsang kuorolle, kansanlaulajalle ja viulistille. Ohjelmassa on myös kaksi Turun konservatorion vuoden 2006 sävellyskilpailussa menestynyttä teosta sekä elektroakustisen musiikin pioneeri Saariahon vuodenaikasarja Tag des Jahrs.

Tuoreimmat uutiset