perjantai toukokuu 17. 2024

Vuoden 2020 Etnogaalan esiintyjät julkistettu

Vuoden 2019 Kansainvälistyjä -palkinnon sai viime Etnogaalassa Tuuletar. © Saku Metsärinne

Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen ensi vuonna kolmatta kertaa järjestetämä Etnogaala pidetään Tavastialla torstaina 9. tammikuuta 2020. Etnogaalan ohjelmassa korostuu suomalaisen maailmanmusiikin, kansanmusiikin ja kansantanssin kentän monipuolisuus ja värikkyys. Esitysten lisäksi gaalassa palkitaan kansanmusiikin, maailmanmusiikin sekä kansantanssin kiinnostavia ja ansioituneita toimijoita. Gaala on osa Yhdessä folkin aallonharjalla -tapahtumakokonaisuutta, johon kuuluvat lisäksi perjantaina 10. tammikuuta järjestettävä FolkForum-seminaari sekä Pispalan Sottiisin järjestämä 22 tunnin mittainen Folklandia-risteily 10.–11. tammikuuta.

Vuoden kansanmusiikin tekijäksi ehdolla oleva laulaja-lauluntekijä Aili Järvelä ja neljän pelimanninaisen muodostama Enkel edustavat Etnogaalassa kansanmusiikkikentän uutta sukupolvea. Beninissä perustettu Helsinki-Cotonou Ensemble ja kansainvälinen flamenco-ryhmä Compañía Kaari & Roni Martin puolestaan kertovat kentän kulttuurillisesta diversiteetistä. Harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen taasen tarjoilee maistiaisia uudesta esityksestään Soolo Lift. Pohjonen soittaa myös Etnogaalan tavaramerkiksi muodostuneet livefanfaarit palkintojen jaon yhteydessä.

Gaalassa jaetaan yhteensä seitsemän palkintoa. Risteys-palkinnon saajaehdokkaina ovat Eva Jacob, Sakari Kukko ja Phillip Page. Vuoden artistin titteliä tavoittelevat Antti Paalanen, Jaakko Laitinen & Väärä raha, sekä Juurakko. Vuoden kansainvälistyjäksi ovat ehdolla Paalanen, Johanna Juhola ja Maija Kauhanen. Vuoden kansanmusiikkitekijäksi puolestaan Järvelän lisäksi Jaakko Laitinen ja Timo Alakotila. Auri Ahola, Timo Saari sekä Suistamon sähkö puolestaan kilpailevat Vuoden tanssintekijän tittelistä. Vuoden tulokas valitaan Vildán, Vili Mustalammen sekä Vimman väliltä. Vuoden ilmiö taas on joko Verta, pornoa ja propagandaa, jumalauta! -konserttisarja, Nordic Dance Helsinki -tanssiklubisarja tai Kansallispuku-Folkdräkt -ryhmä.

Yle taltioi gaalan suorana lähetyksenä Yle Areenaan ja se on katsottavissa myös ulkomailla. Kolmesta illan esiintyjästä nähdään myöhemmin keväällä Yle Teemalla kolme TV-ohjelmaa, jotka koostuvat haastatteluista ja konsertista. Gaala kuullaan myös suorana lähetyksenä Yle Radio 1:ssä.

Tuoreimmat uutiset