tiistai toukokuu 14. 2024

Uusia oopperoita luvassa: Baby Jane, lapuanliike ja Minna Canth pääsevät valokeilaan

Baby Jane -oopperan kuvitusta. © Ooppera Skaala

Useampikin oopperauutinen tulevista produktioista on kantautunut toimitukseen viikon sisään.

Ilmajoen Musiikkijuhlien ensi vuoden oopperakantaesitys käsittelee lapuanliikkeen toimintaa Pohjanmaalla 1920–30-lukujen taitteessa. Hiljaiset perivät maan -oopperan säveltäjänä on Jukka Linkola ja libretistinä sekä ohjaajana toimii Tuomas Parkkinen.

”Elämme äänekästä aikaa. On vihapuhetta, kiihottamista kansanryhmää vastaan ja mielensäpahoittamista. Monet pitävät meteliä itsestään. Silti maata pyörittävät hiljaiset, nöyrät miehet ja naiset. Enemmistö. Ooppera puoltaa väkivallatonta vastarintaa, jota edustaa päähenkilö Olavi Miekka”, kertoo Parkkinen oopperan tapahtumaympäristöstä. Olavin ja Reginan, työläisen ja porvaristytön rakkaustarina, sekä aatteen rikkoma Turakan perhe ovat tarinan keskiössä. Päärooleissa ovat Ville RusanenSaara Kiiveri, Essi Luttinen, Mari Palo ja Jaakko Kortekangas. Liikkeen johtohahmon Vihtori Kosolan puheroolin näyttelee Taneli Mäkelä.

Tämän vuoden näyttämöproduktioita musiikkijuhlilla ovat vuonna 2017 kantaesitetty Tuomas Kantelisen säveltämä Mannerheim-ooppera sekä yhteistyössä ESMO ry:n kanssa tehty vieraileva Aino Ackté –ooppera. Lisäksi festivaaleilla kantaesitetään Perttu Kivilaakson Apocalypse-oratorio.

Samaan aikaan Savossa ovat kapellimestari Rauno Tikkanen ja viulisti Marjo Suhonen perustaneet Savo-ooppera ry:n toteuttamaan ensimmäisen oopperan kirjailija ja kulttuurivaikuttaja Minna Canthista. Suomen Kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahasto jakoi 9.5. 40 000 euron apurahan yhdistykselle oopperan toteuttamiseen. Jukka Linkola on palkattu myös tämän oopperan säveltäjäksi.

Savolaisuutta on tekijöissä pyritty korostamaan: libreton kirjoittaa kuopiolainen Veera Airas, ja niin ikään roolitukseen vahvistuneet Johanna Rusanen (Canth), Jorma Hynninen (J.V. Snellman) ja Marjatta Airas (Venny Soldan-Brofeldt) ovat kaikki lähtöisin Savosta. Tekijöiden Savon Sanomille antaman haastattelun mukaan oopperasta on tarkoitus tehdä instrumentaatioltaan kevyt ja täten ympäri maata helposti liikuteltava, ja erinäiset musiikkijuhlat ovat jo ilmaisseet kiinnostustaan.

Jo ensi syksyksi on Helsingin Aleksanterin teatteriin puolestaan luvassa oopperadramatisointi Sofi Oksasen vuonna 2005 ilmestyneestä romaanista Baby Jane. Säveltäjänä toimii peli- ja elokuvamusiikin puolella uraa tekevä Markus Kärki. Pääosissa ovat sopraano Tuuli Lindeberg ja mezzosopraano Essi Luttinen, joka myös vastaa alkuperäistekstin näyttämödramatisoinnista yhdessä ohjaaja Janne Lehmusvuon kanssa.

”Sofi Oksasen Baby Jane -romaanin teemat ja runollinen proosakieli antavat loistavat edellytykset kertoa aiheista laulettuna niin, että kirjan universaali rakkaustarina nousee kaikkein merkityksellisimmäksi johtoaiheeksi. Näin syntyy oopperataidetta, joka on tässä ajassa”, Luttinen kuvailee. Oopperan ensi-ilta on 23.10.2019.

Tuoreimmat uutiset