Viikkokatsaus 19/2019: Tampereelle uusi intendentti, G Livelab ja Tähtikatu; kilpailijoita, palkintoehdokkaita ja muita uutisia

Viulisti, johtaja ja pedagogi Kreeta-Maria Kentala on toinen suomalaisista Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon ehdokkaista. © Ulla Nikula

Kuluvan viikon ja lähiaikojen musiikkiuutisissa korostuu tällä kertaa Tampere.

Tampere Filharmonian uudeksi intendentiksi on valittu diplomilaulaja, musiikin kandidaatti Juha Ahonen. Hän siirtyy tehtävään nykyisestä Tapiola Sinfoniettan intendentin työstään, jota ennen ennen hän toimi vuoden Radion Sinfoniaorkesterin apulaisintendenttinä ja viisi vuotta Helsingin Musiikkitalon tapahtumapäällikkönä.

”Ahonen antoi itsestään ja osaamisestaan erinomaisen kuvan kautta koko hakuprosessin. Hänen taustansa, työkokemuksensa ja näkemyksensä johtamisesta ja orkesteriorganisaation kehittämisestä vakuutti meidät. Uskon, että saamme Juhasta orkesterille erinomaisen intendentin ja samalla osaavan kollegan koko kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen johtoporukkaan”, kuvasi Ahosta päätöksen tehnyt Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Lauri Savisaari.

Helsingissä suurta suosiota keikkapaikkana saavuttanut, Muusikkojen liiton omistuksessa toimiva G Livelab avaa sisarklubin Tampereen keskustaan Puutarhakadulle. Avajaiskonsertissa 17.8. performanssitaidetta ja runoutta yhdistelevät musiikkiin SITOI, Dxxxa D & Minkki. Syksyn ohjelmassa on luvassa niin jazzia, folkia, hiphopia, maailmanmusiikkia, kuin myös kaikkia näitä yhdisteleviä esityksiä.

Tampereelle avataan myös Suomen ensimmäinen Tähtikatu. Hollywoodin kuuluisan Walk of Famen mallin mukaan aluksi Tullin alueelle Åkerlundinkadulle luotava katuosuus alkaa 11 suomalaiselle musiikkialan menestyjälle annettavilla tähtilaatoilla, ja laajenee myöhemmin lähikaduille. Tampereen kaupungin ohella Tähtikatua (Tampere Walk of Fame) ovat mukana toteuttamassa Musiikki & Media -tapahtuma sekä radiotalo Bauer Media.

Tampereen akateeminen sinfoniaorkesteri TASO tekee Itämeren säveliä -konserttikiertueen Viroon. Ohjelmassa on luvassa Veljo TormisinJean Sibeliuksen ja Lars-Erik Larssonin musiikkia sekä Roger Wanamon tilausteoksen Tuntemattomaan kantaesitys. Orkesteri soittaa matkaanlähtökonsertin Tampereella 14.5. sekä konsertoi 17.5. Pärnussa ja 18.5. Tartossa. Kapellimestarina toimii Kimmo Tullila ja käyrätorvisolistina Jouni Suuronen.

Lemin musiikkijuhlien seuraava taiteellinen johtaja on oopperalaulaja, basso Erik Rousi. 32-vuotias Rousi toimii tällä hetkellä bassosolistina Ulmin oopperatalossa Saksassa. Hän aloittaa festivaalin johdossa kesästä 2020 alkaen. Tämänhetkinen musiikkijuhlien taiteellinen johtaja on Tuulikki Närhinsalo.

”Olen erittäin innostunut ja otettu saadessani johdettavakseni näin nuoressa iässä niin perinteikkään festivaalin kuin Lemin musiikkijuhlat. Musiikkijuhlien ohjelmassa tulee minun aikanani näkymään paikallisuus sekä kansainvälisyys”, Rousi kertoo. Hänen mukaansa ensi vuonna näkyvänä painopisteena tulee olemaan 250-vuotisjuhliaan viettävä Ludwig van Beethoven.

Vuoden 2019 Pohjoismaiden neuvoston musiikkipalkinnon ehdokkaat on julkistettu eilen 10. toukokuuta. 13 taiteilijaa tai yhtyettä Pohjoismaista sekä autonomisilta alueilta (Färsaaret, Grönlanti, Ahvenanmaa) kisaa vuonna 1965 perustetusta palkinnosta. Suomen ehdokkaita ovat viulisti Kreeta-Maria Kentala sekä huuliharppukvartetti Sväng. Palkinto jaetaan 29. lokakuuta.

Savonlinnan oopperajuhlilla järjestettävään Timo Mustakallio –laulukilpailuun on valittu 15 kilpailijaa. Valittujen nimet ja äänialat ovat luettavissa kilpailusivuilla. Haku oli auki vuonna 1993 ja sen jälkeen syntyneille laulajille. Yhden päivän aikana pidettävässä kilpailussa etsitään nimenomaan eniten potentiaalia huippu-uraan omaavaa laulajaa. ”Kilpailusta näyttää tulevan tiukka ja mielenkiintoisen tasaväkinen”, sanoo tuomariston puheenjohtaja, Savonlinnan Oopperajuhlien taiteellinen johtaja Jorma Silvasti. Silvastin ohella varsinaisen kilpailun tuomaristoon kuuluvat sopraano ja pedagogi Soile Isokoski sekä tenori Topi Lehtipuu

Kehitysvammaisten ja muiden erityisryhmien tavoitteellista musiikinopetusta antava musiikkikoulu Resonaari järjestää 13. ja 14.5. kaksi isoa konserttia Savoy-teatterissa. Resonaari Soi -konsertit järjestetään jo viidettätoista kertaa, ja ne nostavat lavalle esiintymään yhteensä 140 Resonaarin erilaista oppijaa valtakunnallisen tason yllätysartistien kanssa. Aiempina vuosina mm. Samuli Edelmann, Maarit Hurmerinta ja Anna Puu ovat olleet konserttien yllätysesiintyjinä. Vuonna 1995 perustetun Resonaarin toiminnasta vastaa hyväntekeväisyysjärjestö HelsinkiMissio.

Alejandro Olarten tohtorintutkinto Elements of Electroacoustic Music Improvisation and Performance – A Pedagogical Toolkit tarkastetaan Taideyliopiston Sibelius-Akatemiassa 11. toukokuuta. Olarte on tutkinnossaan koonnut pedagogisen työkalupakin elektroakustisen musiikin esittämisen ja improvisaation opiskeluun ja opettamiseen. Elektronisilla soitimilla esiintyminen ja improvisointi asettaa opetusmateriaalien suunnittelulle haasteita, joihin Olarte on pyrkinyt työllään vastaamaan.

Edellinen artikkeliUusia oopperoita luvassa: Baby Jane, lapuanliike ja Minna Canth pääsevät valokeilaan
Seuraava artikkeliVaasan kuorofestivaali käynnistyy 27. kertaa