Viikkokatsaus 11/2022: Turun musiikkitalon akustikot valittu, Kamarikesälle uusi taiteellinen johto

Turun uuden musiikkitalon havainnekuva. © PES-Arkkitehdit Oy

Turun musiikkitalon allianssi on valinnut Akukon & Kahle Acoustics -yhteenliittymän Turun musiikkitalon akustiikkasuunnittelijaksi. Akustiikkasuunnittelutiimi koostuu suomalaisen Akukonin ja belgialaisen Kahle Acousticsin konserttisalisuunnittelijoista. Pääakustikkoina toimivat kansainvälisesti arvostetuimpiin konserttisaliakustikkoihin lukeutuva Eckhard Kahle sekä monikäyttösalien akustiikan ja toiminnallisuuden asiantuntija Henrik Möller. Lisäksi tilaajan asiantuntijaksi on kiinnitetty akustiikan tutkija ja Aalto-yliopiston professori Tapio Lokki. Kahlen referenssilistalta löytyvät muun muassa Philharmonie de Paris Ranskassa ja Stavangerin konserttisali Norjassa. Suomessa hänet on kiinnitetty Jyväskylä Sinfonian uuden konserttitilan akustisen muutostyön suunnitteluun.

Helsingin Ritarihuoneella vuosittain elokuussa järjestettävän Kamarikesä-festivaalin uusiksi taiteellisiksi johtajiksi on valittu viulisti Abel Puustinen, pianisti Ossi Tanner ja klarinetisti Klaara Vasara. He seuraavat tehtävissään pianisti Johannes Piirtoa ja Borea-jousikvartettia. Kamarikesä on järjestetty vuodesta 2004, ja se tunnetaan nuorten muusikoiden toteuttamana kamarimusiikkitapahtumana.

Venäläinen konserttipianisti Boris Berezovski pudotettiin agentuurinsa listoilta hänen esiinnyttyä venäläisessä tv-ohjelmassa sanoen ”eräiden tärkeiden länsimaisten poliittisten analyytikkojen mukaan Ukrainan tilanteen olevan länsimaiden syy” ja ehdottavan, että Kiovan antautumista nopeutettaisiin katkaisemalla kaupungilta sähköt. Berezovski on muun muassa levyttänyt Warnerille ja voittanut vuoden 1990 Tšaikovski-kilpailun.

Moskovan Bolšoi-teatterin prima ballerina Olga Smirnova on lähtenyt Venäjältä useiden muiden balettitanssijoiden tavoin ja liittynyt Alankomaiden kansallisbaletin tanssijakaartiin. Syyksi hän kertoo lausunnoissaan vastustavansa Ukrainan sotaa. Smirnovalla on isoisänsä puolelta ukrainalaiset juuret.

Teosto on keskeyttänyt tilitykset venäläiselle tekijänoikeusjärjestö RAO:lle. Yhdessä pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen, tanskalaisen Kodan, norjalaisen Tonon ja islantilaisen Stefin kanssa järjestöt ovat lähettäneet RAOlle kirjeen, jossa ne ilmoittavat tilitysten pidättämisestä kunnes sotatoimet Ukrainassa on lopetettu ja kansainväliset pakotteet purettu. Teosto on myös lahjoittanut rahaa #CreatorsForUkraine-avustuskampanjaan.

Tampereella palkittiin suomalaisia laulajia ja musiikintekijöitä Iskelmägaalassa 12. maaliskuuta. Vuoden läpimurtopalkinnon voitti viime vuonna debyyttialbuminsa julkaissut Erika Vikman. Yleisö äänesti vuoden naisartistiksi Kaija Koon ja vuoden miesartistiksi sekä vuoden viihdyttäjäksi Lauri Tähkän, jonka kappale Aavikko voitti myös Vuoden iskelmä -palkinnon. Vuoden parhaana yhtyeenä palkittiin Haloo Helsinki, Pro Iskelmä -palkinnon sai tuottaja Jukka Immonen ja Teoston myöntämän Vuoden musiikintekijä -palkinnon sai säveltäjä-sanoittaja Tiina Vainikainen.

Puolalaissäveltäjä Krzysztof Penderecki haudataan viimein 29. maaliskuuta, tasan kaksi vuotta säveltäjän kuolemasta. Säveltäjä haudataan valtiollisin menoin Krakovan pyhän Pietarin ja Paavalin kirkkoon, minkä takia hautajaisia oltiin lykätty koronaviruspandemian vuoksi. Aiheesta kirjoitti Gazeta Wyborcza.

Kanadalaissäveltäjä Keiko Devaux on saanut 10 000 dollarin Vuoden säveltäjä -palkinnon quebeciläisessä Prix Opus -gaalassa. Palkinto myönnetään Kanadan 8,6 miljoonan asukkaan Quebecin provinssiin kytköksissä olevalle säveltäjälle. Devaux on aiemmin palkttu kanadalaisella Azrieli-palkinnolla ja ollut Juno-palkintoehdokkaana.

Yhdysvaltalainen New Jerseyn sinfoniaorkesteri on pidentänyt ylikapellimestarinsa Xian Zhangin kautta vuoteen 2028 saakka. Zhang, 49, on toiminut orkesterin taiteellisena johtajana viimeiset kuusi vuotta. Hän on myös Melbournen sinfoniaorkesterin päävierailija ja Milanon sinfoniaorkesterin kapellimestari emerita.

Pianisti Igor Levit on nimetty syksystä 2022 alkaen Heidelbergin kevät -musiikkijuhlien toiseksi taiteelliseksi johtajaksi. Toinen on festivaalin perustaja ja pitkäaikainen toiminnanjohtaja Thorsten Schmidt. Levitin pesti on viisivuotinen.

New Yorkin finanssikortteleissa sijaitsevan vauraan ja vaikutusvaltaisen Trinity-kirkon musiikinjohtaja Julian Wachner on erotettu tehtävästään. Syyksi kerrotaan vuonna 2014 tapahtunut seksuaalinen ahdistelu. Trinity-kirkko hyllytti Wachnerin maaliskuun alussa tutkiakseen syytöksiä, ja tiedotti 14. maaliskuuta antaneensa tälle potkut.

Edellinen artikkeliSibelius-baletti leikkaa ja liimaa musiikkia ja harppoo säveltäjän elämää
Seuraava artikkeliTökerö libretto vesitti Tšernobyl-oopperan potentiaalin