Viikkokatsaus 13/2022: Klassisten levyjen kauppa Tampereelle, Mikkelin musiikkijuhlien ohjelmaan pikavaihdos

Santtu-Matias Rouvali tuo Philharmonia-orkesterin Mikkelin musiikkijuhlille. © Mark Allan

Levy-yhtiö Alba avaa uuden levykaupan Tampere-taloon. Myymälä keskittyy klassisen musiikin tarjontaan, mikä on Tampereen levykaupoissa ollut hyvin vähäistä. Lisäksi tarjolle tulee jazzia ja maailmanmusiikkia. Cd-levyjen myynti on lähtenyt pienoiseen nousuun viime vuonna pitkän hiljaiskauden jälkeen, ja Tampere-talo on Alban mukaan levykaupalle otollinen sijainti kävijäkuntansa vuoksi. Aiheesta kirjoitti Aamulehti.

Mikkelin musiikkijuhlien ohjelma on vaihtunut pikavauhtia, kun pitkäaikainen yhteistyö kapellimestari Valeri Gergijevin ja Pietarin Mariinski-orkesterin kanssa on käynyt Ukrainan sodan puhjettua moraalisesti kestämättömäksi. Tyhjiötä täyttää lontoolainen Philharmonia-orkesteri, jonka ylikapellimestarina toimii Santtu-Matias Rouvali. Rouvali ja Philharmonia soittavat Mikkelissä kaksi konserttia. Ensimmäisen solistina toimii viulisti Pekka Kuusisto, toisen Chopin-pianokilpailun tuorein voittaja, kanadalainen Bruce Liu. Festivaalin taiteellisesta suunnittelusta kesällä 2022 vastaa toiminnanjohtaja Teemu Laasanen.

Toulousen orkesteri toivoo vastikään eronneen ylikapellimestarinsa Tugan Sohijevin paluuta johtoonsa. Toulosen kaupungintalo toivoisi venäläiseltä Sohijevilta kannanottoa Ukrainan sotaa vastaan. Sohijev erosi maaliskuun alussa sekä Bolšoi-teatterin kapellimestarin että Toulousen orkesterin ylikapellimestarin pesteistä, koska ei halunnut valita puoltaan idän ja lännen välillä.

Pariisin Bastillen oopperatalo on ulkomaisten omistajatahojen keskinäisen kahnauksen välikappaleena. Oopperatalon tontista osan omistaa Qatarin öljyvaltio, ja osan venäläisten oligarkkien moskovalainen holdingyhtiö. Qatarin emiiri haluaisi viedä oopperan rakennuksia ja tonttia ”Välimeren taiteen keskuksen” suuntaan, kun taas venäläisomistajat haluaisivat keskittyä ”lyyriseen taiteeseen” uusine saleineen. Pelkäksi oopperataloksi ei Bastille kummassakaan tapauksessa jäisi. Aiheesta kirjoitti Diapason.

Pariisin Notre-Damen katedraalin urkujen korjaus on alkanut. Urut vaurioituivat pahoin tulipalossa vuoden 2019 huhtikuussa, ja koneiston, pillistön ja konsolin puhdistamisesta ja korjauksesta vastaa kolme eri yhtiötä. Aiheesta kirjoitti tarkemmin Diapason.

Muusikot Heikki ”Hector” Harma ja Pepe Willberg ovat esittäneet paheksuntansa Mestarit areenalla -nimen käytöstä Warner Musicin julkistamalla uudella kiertueella, jonka esiintyjiksi nousevat laulajat Ellinoora, Kaija Koo, Jenni Vartiainen ja Vesala. Willberg ja Hector, yhdessä edesmenneiden Kirkan ja Pave Maijasen kanssa, esiintyivät vuonna 1999 alkuperäisellä jättimenestyneellä Mestarit areenalla -kiertueella. Hectorin ja Willbergin mukaan heiltä ei konsultoitu tai tiedotettu etukäteen nimen käytöstä, ja he kokevat sen loukkaavana ja hyväksikäyttävänä. Molemmat kuitenkin täsmentävät, ettei heillä ole mitään uuden kiertueen artisteja vastaan, vaan arvostavat heistä jokaista. Aiheesta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Suomalaisen Kirjallisuuden Seura (SKS) on julkaissut Kansallisbiografiassa uusia kevyen musiikin tekijöiden elämäkerta-artikkeleita. Heihin kuuluvat mm. kapellimestarit Ernst Schnéevoigt ja Alexei Apostol, laulaja ja kanteletaiteilija Aapo Similä sekä kitaristi Ivan Putilin. Lisäksi uudet elämäkerrat nostavat esiin mm. suomalaiseen iskelmään vaikuttaneita nimiä, amerikansuomalaisia musiikintekijöitä, suomalaisia operettitaiteilijoita sekä jousisoittajasisarukset Fredja Silbermanin ja Miriam Sahlmanin. Koko listaus löytyy täältä.

Palkittuja: Vanhan musiikin teko 2021 -tunnustuspalkinnon on saanut Turun Vanha Musiikki ry:n musiikkivideotuotanto. Vuosittain kansainvälisenä vanhan musiikin päivänä 21.3. jaettavan, Suomen vanhan musiikin liiton (Svamuli ry) myöntämän tunnustuksen jakoi tänä vuonna musiikkitoimittaja Kare Eskola. Vuodesta 2017 jaetun tunnustuspalkinnon ovat aiempina vuosina saaneet oopperayhdistys Orpheus’ Muses, FiBO Collegium, viulisti Kreeta-Maria Kentala sekä Ensemble Gamut! albumillaan UT.

Sunnuntain 27.3. Oscar-palkintogaalassa parhaan elokuvamusiikin palkinto meni säveltäjä Hans Zimmerille Dyyni-elokuvan musiikista. Oscar on Zimmerin toinen. Parhaan elokuvalaulun palkinnon saivat laulaja-laulunkirjoittaja Billie Eilish ja hänen veljensä, laulunkirjoittaja-tuottaja Finneas O’Connell elokuvan No Time To Die tunnussävelmästä. Myös parhaan dokumenttielokuvan palkinto meni musiikkidokumentille: sen sai Ahmir ”Questlove” Thompsonin ohjaama Summer of Soul, joka kertoo vuoden 1969 Harlemin kulttuurifestivaalista.

Serbian Belgradissa järjestetyn 50. kansainvälisen Jeunesses Musicales -kilpailun voittajiksi on valikoitunut kaksi sellistiä: serbialais-suomalainen Vuk Simon Ovaskainen, 20, ja ranskalainen Joel Geniet, 19. Molemmat saivat 10 000 euron palkintosumman sekä erilaisia oheispalkintoja kuten solistikiinnityksiä. Kolmannen palkinnon sai italialainen Francesco Stefanelli, 22. Belgradin Jeunesses Musicalesin kilpailusoitin on vuorovuosin sello, kitara, piano ja huilu.

Brittiläisen Royal Over-Seas League -musiikkikilpailun sekayhtyekategorian on voittanut brittiläinen vuonna 2016 perustettu vaskikvintetti Connaught Brass. Palkintosumma on 10 000 puntaa.

Laulaja-lauluntekijä Taylor Swift on nimetty New Yorkin yliopiston kunniatohtoriksi. Yli 200 miljoonaa levyä myynyt ja 11 Grammylla palkitun Swiftin, 32, musiikki on ollut myös oman kurssinsa aihe yliopiston Clive Davis -instituutin opetusohjelmassa. Aiheesta kirjoitti Pitchfork.

Edellinen artikkeliKeskinen Suomi, huhtikuu
Seuraava artikkeliEteläinen Suomi, huhtikuu