Viikkokatsaus 19/2020: Suomalaiset haluttomia maksamaan suoratoistosta, oopperajuhlien ohjelmisto siirtyy lähes sellaisenaan, sekä totta kai striimivinkkejä

Kaustisen kansanmusiikkijuhlat toteuttaa yhteisiä etäpuskasoittoja joka toinen lauantai. © Krista Järvelä / Kaustinen Folk Music Festival

Tekijänoikeusjärjestö Gramex toteuttaa mittavan korona-apupaketin muusikoille ja tuottajille. Äänitteillä soittavien muusikkojen ja äänitetuottajien tekijänoikeuskorvauksista vastaava järjestö kanavoi musiikin esittäjien hyväksi Esittävän säveltaiteen edistämissäätiön kautta noin 874 000 euroa ja musiikkituottajille Musiikkituotannon tuki- ja edistämissäätiön kautta 150 000 euroa, minkä lisäksi musiikkituottajille tilitetään normaalia nopeammalla aikataululla noin 770 000 euroa.

”Gramexin työntekijät ja luottamushenkilöt näkivät heti koronakriisin alussa, että tämän vakavan shokin taloudelliset vaikutukset ovat poikkeuksellisen suuret musiikkialalle,” sanoo Gramexin puheenjohtaja Tuija Brax.

”Olemme asiassa aktiivisia, koska hätä musiikkialalla on suurta”, sanoo Gramexin toimitusjohtaja Ilmo Laevuo. ”Erityisen kovasti korona iskee keikka- ja live-konserttituloihin, koska ravintolat ovat kiinni ja tapahtumia peruutettu.”

Teoston yhdessä pohjoismaisten tekijänoikeusjärjestöjen kanssa teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisten suoratoistopalvelujen käyttö on kasvanut jonkin verran alkuvuoden 2020 aikana. Suomessa ollaan myös muita Pohjoismaita haluttomampia maksamaan suoratoistopalveluiden käytöstä: vain 32 prosenttia maksaa musiikkipalveluista, kun Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa vastaavat määrät ovat 52, 55 ja 56 prosenttia. Kahden vuoden takaiseen tutkimukseen verrattuna striimauksesta maksavien kuluttajien määrä on kasvanut Suomessa kuusi prosenttia. Musiikintekijöiden tulotasoon käyttäjien kulutustottumukset vaikuttavat suoraan, sillä maksullisista palveluista kertyvät korvaukset ovat suurempia kuin ilmaiskäytöstä kertyvät.

Savonlinnan oopperajuhlat tiedottavat ohjelmistonsa siirtyvän ensi vuoteen lähes sellaisenaan, ja useat tälle kesälle buukatuista taiteilijoistakin ovat saapumassa Savonlinnaan 2.–31.7.2021. Mukana on myös uusia nimiä, kuten Cardiffin Singer of the World -laulukilpailun voittaja Andrei Kymach Carmenissa ja Kuningas Rogerin Paimeneksi kiinnitetty tenori Gerard Schneider. Festivaalin siirrossa vuodella eteenpäin myös esitysten viikonpäivät säilyvät ennallaan. Tälle vuodelle tehdyt lippuvaraukset on automaattisesti siirretty kesälle 2021, minkä lisäksi myös varsinainen lipunmyynti ensi vuodelle on auennut.

Kesäfestivaaliperuutusten listaan on liittynyt myös Kangasniemen musiikkiviikot. Musiikkiviikkojen konserttien ja kurssien ohella ei myöskään Kangasniemen laulukilpailua järjestetä tänä vuonna. Kangasniemen Musiikkiviikot järjestetään seuraavan kerran 17.-25.7.2021. 

Radion sinfoniaorkesteri esittää itsenäisyyspäivän juhlakonsertissa Helvi Leiviskän pianokonserton, jota ei ole esitetty vuoden 1935 kantaesityksen jälkeen. Solisti Ernst Linko poisti tuolloin useita kohtia omasta osuudestaan vastoin säveltäjän tahtoa, ja nämä kohdat on nyt RSO:n esitystä varten palautettu. Editointityön on tehnyt Savon soitannollinen seura ja solistina esiintyy Mirka Viitala. Kolmen sinfonian ja pianokonserton lisäksi Leiviskä (1902–1982) sävelsi mm. kolme orkesterisarjaa, yksinlauluja ja Juha-elokuvan musiikin.

Suomen Nuorisoseurat on palkinnut Vuoden Nuorisoseurana 2020 Karjalan Nuoret. Aikanaan Viipurissa perustettu siirtoseura Karjalasta on toiminut 40-luvulta alkaen Helsingissä. Valinnassa nousi kirkkaana esille vastikään 101 vuotta täyttäneen seuran monipuolinen toiminta. Juhlan kunniaksi tehty Poies itsekäs ite teos kokosi yhteen kaikki seuran toimijat.

Muusikkojen liiton omistama konserttipaikka G Livelab käynnisti oman suoratoistopalvelun. Striimattavia keikkoja voi katsoa G Livelabin oman mobiilisovelluksen kautta. Kaikki G Esitykset ovat katsottavissa jälkitallenteina viikon ajan kunkin konsertin jälkeen. Palvelun visuaalisesta ilmeestä vastaa mm. G Livelabin graafisen identiteetin suunnitellut valokuvaaja Tero Ahonen

Kokeellista musiikkia julkaiseva itsenäinen levy-yhtiö Art First Records on julkaisemassa sadannen levynsä. Vuonna 2016 perustetun yhtiön julkaisulistalla on ollut niin klassisia säveltäjiä, äänitaiteilijoita, jazz-muusikoita kuin poikkitaiteellisia toimijoita.

Ja loppuun striimausvinkkejä:

Kaustisen lauantain 9.5. puskasoitossa opetellaan tanssimaan Huivikatrillia Facebookin My Kaustinen -ryhmässä. Livelähetys kuvataan kello 14 alkaen Kaustisen Pelimannitalossa, festivaalin legendaarisessa esiintymispaikassa. Tanssin opetuksesta vastaa Paula Kettu yhdessä Tuija Hanhikosken, Emilia Känsälän ja Kridts Köyhäjoen kanssa. Katrillia on säestämässä Tallari-yhtye. Kaustisen kansanmusiikkijuhlat järjestää joka toinen lauantai yhteisen soittohetken verkossa. Puskasoitto tapahtuu aina parittomien viikkojen lauantaisin klo 14 yhteissoittotapahtuman verkossa. Seuraavan kerran tapaaminen on helluntailauantaina 23. toukokuuta.

Pianisti Paavali Jumppanen ja viulisti Jaakko Kuusisto esiintyvät Enontekiön kirkosta lähetettävässä konsertissa 12.5.2020 klo 19. Ludwig van Beethovenin 250-vuotisjuhlan kunniaksi konsertissa kuullaan säveltäjän sonaatit nro 5 F-duuri ”Kevätsonaatti” ja nro 7 c-molli.  Maksullinen konsertti lähetetään osoitteessa konserttikotiin.fi, ja se on katsottavissa myös 7 päivän ajan konsertin jälkeen.

Oulun tuomiokirkosta sunnuntaina 10.05.2020 klo 18-19 livestriimattava Petrus Schroderuksen äitienpäiväkonsertti tarjotaan ilmaiseksi kaikkiin Suomen palvelukoteihin. Muille konsertti on maksullinen. Toisena laulajana toimii Inga Söder; lisäksi konsertissa esiintyvät Oulunsalo Ensemblen jousikvartetti, pianisti Markus Vaara, kitaristi Into Koponen sekä kanttori Irina Niskala.

Lyömäsoittaja Kalle Hakosalo lähettää perjantaisin kotikonsertteja vaihtuvalla teemalla. Jokaisen konsertin ohessa Hakosalo isännöi Facebook-chatia sekä jälkikeskustelua Zoom-ohjelman välityksellä. Ensimmäinen konsertti on katsottavissa YouTubessa; seuraava järjestetään 15.5.

Loppuun vielä Hetan musiikkipäivien kuvaama videotervehdys.

Edellinen artikkeliStriimiarvio: Lyömäsoittaja Sho Kubota osoitti myös koomikon kykynsä Kuopion kaupunginorkesterin striimissä
Seuraava artikkeliVideo: Koronakvartetti ilahdutti serenadeilla äitienpäivänä