Viikkokatsaus 40/2021: Helsinkiin tulossa uusi kamarikonserttisarja, Salosen avausta San Franciscossa ylistettiin

San Franciscon sinfoniaorkesteri © Brandon Patoc

Uusi kansainvälinen kamarimusiikkisarja Helsinki Seriös käynnistyy syksyllä 2022. Konserttisarjan pääpaikkana toimii Sibelius-Akatemian R-talon konserttisali, mutta nimestään huolimatta konsertteja järjestetään myös muualla maassa. Konserttisarjan taiteellisina johtajina toimivat viulistit Elina Vähälä ja Jukka Untamala sekä alttoviulisti Atte Kilpeläinen. Aiheesta uutisoi Hufvudstadsbladet.

Tuntuvatko kaikki kotimaiset radiohitit lähestyvän toisiaan tyylillisesti? Teoston ja Musiikintuottajien teettämä tutkimus tukee väitettä: tänä päivänä ihmiset luokittelevat ”iskelmäartisteiksi” nimiä, jotka olisivat jyrkästi mielletty aiemmin esimerkiksi rockiksi, hiphopiksi tai elektroniseksi popiksi.

Taideyliopiston Sibelius-Akatemian puhallinorkesterinjohdon koulutus täyttää 20 vuotta. Vuonna 2001 alkanut koulutus on tehnyt sotilaskapellimestarin suuntautumisvaihtoehdon puolella yhteistyötä Puolustusvoimien kanssa vuodesta 2005, ja oppiaine sai oman lehtoraatin vuonna 2011. Koulutus pitää juhlakonserttinsa 4.11. yhdessä Laivaston soittokunnan kanssa.

Kuorot ovat päässeet taas harjoittelemaan tavanomaiseen tapaan koronarajoitusten höllennyttyä. Yleisradion artikkelissa mainitaan myös useiden kuorojen taloustilanteen olevan pahassa jamassa, kun monet kulut ovat juosseet mutta lipputulot ja jäsenmaksut ovat jääneet saamatta.

Kapellimestari Esa-Pekka Salonen pääsi vihdoin kuluneella viikolla avaamaan toden teolla kautensa San Franciscon sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina. John Adamsin, Alberto Ginasteran ja Wayne Shorterin teoksista koostunut ohjelma toi vieraaksi muun muassa balettiseurueen sekä mm. kontrabasisti-laulaja Esperanza Spaldingin ja saksofonisti Ravi Coltranen. Konserttia kehuivat mm. Classical Voice North America ja San Francisco Classical Voice.

Curtis Institute of Music liittyy yhdysvaltalaisten ennätysavustusen saajien joukkoon: Philadelphiassa toimiva arvostettu musiikkikoulu on saanut anonyyminä pysyttelevältä lahjoittajalta 20 miljoonan dollarin lahjoituksen. Viikkoa aiemmin Clevelandin orkesteri oli puolestaan saanut 50 miljoonan dollarin lahjoituksen.

Paluu tavallisempaan kulttuurielämään on tuonut Tukholmaan oopperabussin. Kaupungin linjaa nro 4 ajaa vuoden 1973 vanha bussi, jossa soitetaan oopperamusiikkia. Tempauksen taustalla on Sad Girls -oopperayhdistys. Aiheesta uutisoi SVT.

Uusi kulttuurialan julkaisu Emotion Zine aloittaa toimintansa Suomessa. Lehden pääaiheina ovat musiikki ja kirjallisuus, mutta se myös käsittelee kulttuurialaa laajemminkin sekä tekee tapahtumareportaaseja. Lehteä julkaistaan tällä hetkellä vain Internetissä, ja sen toimitus sijaitsee pääosin Varsinais-Suomessa.

Palkittuja: Brittiläinen Gramophone-lehti on jakanut vuotuiset palkintonsa. Palkittujen joukossa on muun muassa laulupalkinnon sekä vuoden nuoren taiteilijan palkinnon voittanut sopraano Fatma Said sekä vuoden orkesterin palkinnon voittanut Osmo Vänskän johtama Minnesotan orkesteri.

Brittiläisistä musiikkipalkinnoista on myös jaettu Liverpoolin filharmonikkojen sävellyspalkinto Nneka Cumminsille, ja Royal Over-Seas Leaguen jousisoitinkilpailun voittajaksi valikoitui sellisti Matthias Balzat.

Nimitysuutisia: Viulisti-kapellimestari Julian Rachlinin päävierailijakausi Turun filharmonisessa orkesterissa jatkuu kesään 2023 saakka. Rachlin on toiminut TFO:n päävierailijana vuodesta 2017. Ennen kaikkea viulistina maailmalla tunnettu Rachlin on myös Kristiansandin sinfoniaorkesterin päävierailija sekä Royal Northern Sinfonian taiteellinen partneri.

Oxfordin yliopiston Worcester College on nimennyt uudeksi sävellysprofessorikseen irlantilaisen Jennifer Walshen. Monimediallisena, performanssitaiteenkin puolelle menevänä avantgardistina tunnettu Walshe on ollut säveltäjävieraana Darmstadtin kesäkurssien ja Bang on a Can Music Marathonin kaltaisten tapahtumien ohella myös Musiikin ajassa.

Laulaja Jim Pembroke on kuollut 75 vuoden iässä. Lontoossa syntynyt Pembroke muutti Suomeen vuonna 1965 ja tunnettiin ennen kaikkea progressiivisen rockin yhtyeen Wigwamin laulajana. Wigwamin lopetettua varsinaisen toimintansa 1980 sävelsi ja sanoitti Pembroke muun muassa Riki Sorsalle, Hurriganesille ja Kojolle.

Edellinen artikkeliEero Lehtimäki lopettaa Joensuun kapellimestarina
Seuraava artikkeliRSO:n säveltäjäfestivaalin teemana Thomas Adès