Viikkokatsaus 41/2021: Viisumiongelma vaivaa Yhdysvaltojen musiikkielämää, tanssija kuoli Bolšoissa kesken esityksen

Kapellimestari Nathalie Stutzmann. © Chris Christodoulou

Viikkokatsaus ilmestyy seuraavan kerran viikolla 43.

Yhdysvaltalaiset musiikki-instituutiot kärsivät maan suurlähetystöjen ja konsulaattien valtavasta viisumihakemusten ruuhkasta. Useat sinfoniaorkesterit ovat joutuneet hankkimaan korvaajat ulkomaisille artisteille, jopa ylikapellimestareilleen, jotka eivät ole ehtineet ajoissa saada työviisumia konsertointiaan varten, kertoo New York Times. Myös oopperalaulaja Johanna RusanenKartano joutui maahantuloluvan viivästymisen johdosta perumaan vararoolituksensa Metropolitan-oopperatalon Turandotiin, kirjoittaa Savon Sanomat.

73 prosenttia mustista musiikkialan työntekijöistä Isossa-Britanniassa kertoo kokeneensa rasismia työskentelyalallaan, kertoo tuore tutkimus yli 1700 henkilön otannalla. Tutkimuksen mukaan tummaihoiset henkilöt ovat myös keskimäärin huonommin palkattuja brittiläisessä musiikkimaailmassa kuin valkoiset sekä aliedustettuja soitonopettajien parissa.

Moskovan Bolšoi-teatterissa sattui kuolemantapaus lavalla 9. lokakuuta. 37-vuotias balettitanssija Jevgeni Kuleš joutui lavasteiden telomaksi Rimski-Korsakovin Sadko-oopperan lavastusta vaihdettaessa osana ohjausta. Ooppera keskeytettiin välittömästi, mutta Kuleš ehti kuolla ennen ambulanssin saapumista.

Tapiolan kuoro on julkistanut toista kertaa kansainvälisen sävellyskilpailun lapsi- ja nuorisokuoroille. Osallistumisaika päättyy loppiaisena 2022. Kesäkuussa 2022 julkistettavien voittajien kesken jaetaan yhteensä 3000 € palkintorahaa.

Palkittuja: Amerikkalaisviulisti Maria Ioudenitch on voittanut Hannoverissa järjestetyn Joseph Joachim -viulukilpailun 30 000 euron pääpalkinnon. Sen lisäksi Ioudenitch palkittiin stipendillä, uuden teoksen esityspalkinnolla, kamarimusiikkipalkinnolla ja Urtext-palkinnolla, joiden yhteissumma on 20 000 euroa. Kolmevuotiaana Venäjältä Yhdysvaltoihin muuttanut Ioudenitch, 25, tekee tällä hetkellä maisteriopintojaan New England Conservatoryssa.

Espanjan kansalliset musiikkipalkinnot (Premios Nacionales de Música) on myönnetty urkuri Montserrat Torrentille, 95, ja säveltäjä Gabriel Erkorekalle, 56. Barcelonalainen Torrent on yksi maailman pisintä uraa tehneistä kansainvälisen tason urkureista. Baskimaan Erkoreka palkittiin ”kirkkaasta luovasta polusta ja musiikillisesta rikkaudesta” sekä näkyvyydestä kansainvälisillä lavoilla. Aiheesta kirjoitti El País.

Säveltäjä Roope Mäenpää on toinen Tampereen ammattikorkeakoulun Vuoden alumneista. Mäenpää on tänä vuonna saanut näkyvyyttä orkesteriteoksensa Jamais vu ja kantelekonserttonsa Käsiin kantaesityksillä.

Nimitysuutisia: Kapellimestari ja kontraltto Nathalie Stutzmann on nimetty Atlantan sinfoniaorkesterin seuraavaksi taiteelliseksi johtajaksi. Hänen nelivuotiskautensa alkaa syksyllä 2022. Ranskalainen Stutzmann, 56, on vasta toinen naiskapellimestari Yhdysvaltojen suurten orkesterien johdossa. Hän on tällä hetkellä Philadelphian orkesterin päävierailija ja Kristiansandin sinfoniaorkesterin ylikapellimestari.

Ukrainalaiskapellimestari Oksana Lyniv, 43, on nimetty Bolognan Teatro Comunalen tulevaksi musiikinjohtajaksi. Hän aloittaa kautensa ensi tammikuussa. Viime kesänä Bayreuthin festivaalilla debytoineesta Lynivistä tulee ensimmäinen naispuolinen taiteellinen johtaja Italian oopperatalojen ja sinfoniaorkesterien joukossa.

Maailman tunnetuimpiin sopraanoihin kuuluva Renée Fleming on kiinnitetty Los Angelesin oopperaan erityisprojektien neuvonantajaksi (Advisor for Special Projects) vuoteen 2024 saakka. Kiinnitykseen kuuluu myös esiintyminen vähintään yhdessä tuotannossa per kausi, minkä lisäksi Fleming aikoo keskittyä musiikin ja terveyden yhteyksiin.

New Yorkin filharmonikkojen toiminnanjohtaja Adam Cox on irtisanoutunut työstään yllättäen ”henkilökohtaisista syistä”. Vasta kolme viikkoa sitten uutisoitiin orkesterin ylikapellimestarin vakanssin aukeamisesta.

Kuolleita: Espanjalainen säveltäjä Luis de Pablo on kuollut 10. lokakuuta 91 vuoden iässä. Post-sarjallinen avantgardisti de Pablo oli koulutukseltaan juristi ja alkujaan säveltäjänä itseoppinut, mutta kävi Darmstadtin uuden musiikin kesäkursseja sekä yksityisopintoja Max Deutschin johdolla. Yli 200 teosta säveltänyt de Pablo myös perusti useampia nykymusiikin tapahtumia Espanjaan sekä maan ensimmäisen elektroakustisen studion.

Irlantilainen säkkipillinsoittaja ja säveltäjä Paddy Moloney on kuollut 83 vuoden iässä. Moloney perusti vuonna 1962 The Chieftains -yhtyeen, joka oli ensimmäisiä maailmanlaajuisesti suosittuja irlantilaisen musiikin yhtyeitä, voittaen kuusi Grammy-palkintoa ja tehden yhteistyötä muun muassa Mick Jaggerin ja Luciano Pavarottin kanssa.

Turkulaisrumpali Johnny Gustafsson on kuollut 73 vuoden iässä. Hän soitti 1980-luvulla popyhtye Bogart Co:ssa sekä 1970-luvulla progressiivisen rockin yhtye Kaamoksessa.

Edellinen artikkeliRondon Instagram-tili avattu!
Seuraava artikkeliPääkaupunkiseudun kuorot aloittavat kausikonserttisarjan