Viikkokatsaus 4/2021: Konsertteja kuplien sisällä, kesäfestivaaleja valmistellaan, Viron musiikkipalkinnot jaettu

Mirga Gražinytė-Tyla jättäytyy Birminghamin sinfoniaorkesterin johdosta ensi kauden jälkeen. Syyksi hän ilmoittaa haluavansa keskittyä itse musisointiin, ei hallinnollisiin tehtäviin. © Benjamin Ealovega

Suurimmat suomalaiset kesäfestivaalit valmistelevat jo kesän 2021 ohjelmaa, vaikka koronavirustilanteen kehityksestä ei voi sanoa mitään varmaa, ja tilanne voi kääntyä niin parempaan kuin pahempaankin suuntaan. Suurista festivaaleista ainakin jo Pori Jazz, Ruisrock, Savonlinnan oopperajuhlat ja Provinssi toimivat sillä oletuksella, että jonkinlainen festivaali päästään järjestämään. Asiasta kirjoitti Helsingin Sanomat.

Mutta mitä tulee koronakonsertteihin, on yhdysvaltalainen rockyhtye The Flaming Lips toteuttanut Oklahomassa hiljattain kaksi konserttia, joissa yleisö sijoittui suurten muovikuplien sisään yksin tai pareittain, ehkäisten koronaviruksen leviämismahdollisuudet. Jokaisen kuplan sisällä oli oma kaiutin parantamaan konserttielämystä. Yhtye on muutenkin tunnettu lapsenomaisen mielikuvituksellisesta ja spektaakkelimaisesta lavashow’staan. Lisää aiheesta esim. BBC:n sivuilla.

Pianisti Paavali Jumppanen aloittaa nyt tammikuussa Australian kansallisen musiikkiakatemian (ANAM) taiteellisena johtajana, muuttaen Australiaan perheineen. Jumppanen on tehnyt yhteistyötä ANAM:n kanssa vuodesta 2010. Pestistä tiedotettiin virallisesti toukokuussa 2020.

Berliinin filharmonikot ovat ilmoittaneet aloittavansa residenssin Shanghaissa ylikapellimestari Kirill Petrenkon johdolla vuodesta 2022 alkaen. Kahden vuoden välein toistuvaan residenssiin kuuluu kuhunkin neljä sinfoniakonserttia, kamarimusiikkia, mestarikursseja sekä yhteisöprojekteja. Tiedotteen mukaan ensimmäinen residenssi juhlistaa Saksan liittotasavallan ja Kiinan kansantasavallan 50-vuotisia diplomaattisuhteita. Berliinin filharmonikot ovat aiemmin vierailleet Kiinassa viidesti.

Kapellimestari Mirga Gražinytė-Tyla on ilmoittanut jättävänsä Birminghamin sinfoniaorkesterin taiteellisen johtajan tehtävän. Vuonna 2016 orkesterin puikoissa aloittanut, kapellimestarimaailman tämän hetken nouseviin nimiin kuuluva liettualainen luopuu tehtävästään kauden 2021–22 jälkeen ja jää orkesterin päävierailijaksi. Gražinytė-Tyla kertoo tiedotteessa syyksi halun vähentää pestiin kuuluvia hallinnollisia tehtäviä ja keskittyä ”puhtaan musiikilliseen toimintaan”. Birminghamin orkesteria ovat aiemmin johtaneet mm. Sakari Oramo ja Simon Rattle.

Viron musiikkipalkinnot 2021 on jaettu torstaina 28. tammikuuta. Eniten palkintoja kahmi rap-artisti Nublu, voittaen muun muassa vuoden albumin, artistin ja musiikkivideon palkinnon. Huomionarvoista on myös kansanmusiikkiyhtye Trad.Attack!:n voitto parhaan kappaleen kategoriassa parhaan etnoalbumin ohella. Parhaan klassisen musiikin albumin voitti Rondossakin arvioitu, Erkki-Sven Tüürin sävellyksiä sisältävä Lost Prayers.

Kuopion kaupunginteatteri on päättänyt siirtää uutuusmusikaalinsa Huomenna minä lähden ensi-illan syksyyn 2022. Kari Heiskasen käsikirjoittaman ja Mika Paasivaaran säveltämän musikaalin oli tarkoitus tulla ohjelmistoon ensi syksynä, mutta koronatilanteen epävarmuuden vuoksi teatteri on päättänyt pelata varman päälle ja siirtää isoa tuotantoa vuodella. Alkuvuosi on muutenkin ollut täynnä kaudenperuutuksia, kun muun muassa Turussa, Vaasassa ja Lahdessa on produktioita siirretty. Helsingin kaupunginteatterin ovet ovat olleet kiinni jo marraskuun lopusta saakka.

Alavudella järjestettävän Toivo Kuula -laulukilpailun finalistit on valittu. Ensi elokuussa käytävässä kilpailussa laulavat Minna Grönthal, Jenni Hietala, Kaisa Kraft, Minna-Leena Lahti, Eero Lasorla, Emil Mahjneh, Rachel McIntosh, Emma Mustaniemi, Taavi Niinimaa, Johanna Nylund, Tuula Paavola, Veli-Pekka Puurunen, Piia Rytkönen, Heta Sammalisto-Muhonen, Luke Scott, Samuli Takkula, Seeli Toivio, Maria Katriina Turunen, Stella Tähtinen ja Ida Wallen. Tuomaristoon kuuluvat Karita Mattila, Kirsi Tiihonen (pj.), Sirkka Lamminen ja Juha Uusitalo. Tämän vuoden kilpailu kunnioittaa pitkäaikaista tuomaristonsa puheenjohtajaa, viime vuonna menehtynyttä oopperalaulaja Seppo Ruohosta.

Koronan keskellä on paikallismusiikkitoiminnassa valonpilkahdus, kun oopperalaulajat Marjukka Tepponen ja Kevin Greenlaw rekisteröivät tammikuussa uuden musiikkiyhdistyksen Savon Karttulaan. Viime kesänä toimintansa aloittanut Karttulan Musiikinystävät järjesti tuolloin piknik-konsertin ulkoilmassa, ja suunnittelee ensi kesäksi kokonaista pienoisfestivaalia.

Ensi kesänä Kainuu sekä tukee nuorten kainuulaislähtöisten tai Kainuussa asuvien muusikoiden orastavaa uraa että tarjoaa kulttuurikokemuksia asukkailleen, kun maakunta palkkaa 6–8 nuorta muusikkoa esiintymään kaikissa Kainuun kunnissa. Asiasta kirjoitti lyhyesti Yle.

Ison-Britannian parlamentin vetoomuskomitea on ottanut keskusteluasialistalleen tulevaan helmikuun 8. päivän kokoukseensa vetoomuksen viisumivapaan EU-työluvan saamisesta muusikoille ja heidän kiertuehenkilökunnalleen. Vetoomus on kerännyt yli 280 000 allekirjoitusta, joiden ohessa on mukana useita maailmantähtiä.

Musiikkisovellusyhtiö Spotify on rekisteröinyt patentin teknologialle, joka mahdollistaa soittolistojen ja musiikkisuositusten kuratoinnin käyttäjille heidän puhetyylinsä ja -äänensä sekä taustamelun perustella. Teknologian ajatuksena on olettaa puheen ja elämäntyylin perusteella käyttäjän ikä, sukupuoli, tunnetilat ja sosiaalinen viiteryhmä. Teknologian käyttöönotolle ei ole toistaiseksi vielä suunnitelmaa. Asiasta kirjoitti Pitchfork.

Irlannin kulttuuriministeri Catherine Martin on ehdottanut, että Euroopan suurkaupungeissa järjestettäisiin ensi kesänä – mikäli koronavirustilanne sallii – yhtäaikaisten konserttien joukko vuoden 1985 Live Aidin tapaan. Tapahtuman ideana olisi kerätä hyväntekeväisyysvaroja koronakriisiä vastaan kamppailemiseksi. Asiasta kirjoitti Le Figaro.

Kuolinilmoituksia: Harmonia Mundi -levy-yhtiön toimitusjohtaja ja levytuottaja Eva Coultaz on kuollut 77 vuoden iässä. Hän oli yhtiön perustajan Bernard Coultazin vaimo ja työskenteli yhtiössä vuodesta 1972, joista lähes kolmekymmentä vuotta yhteensä yli 800 albumin äänitetuottajana. Bernard Coultazin kuoltua vuonna 2010 hän oli Harmonia Mundin toimitusjohtaja aina siihen saakka kunnes PIAS osti HM:n 2016.

Ruotsalaissäveltäjä Tommy Zwedberg on kuollut 74 vuoden iässä. Zwedberg opiskeli aluksi trumpetinsoittoa ja myöhemmin sävellystä Tukholman kuninkaallisessa musiikkikorkeakoulussa, työskennellen myös Tukholman Elektronimusiikin studiossa. Zwedbergin ensimmäinen kansainvälistä huomiota saanut teos oli Hanging (1979). Nykymusiikin kokeelliselle puolelle kallistunut Zwedberg teki myös paljon poikkitaiteellista yhteistyötä, ennen kaikkea koreografi Efva Liljan kanssa.

Libanonilaissäveltäjä Elias Rahbani on kuollut 4. tammikuuta covid-19-tautiin 82 vuoden iässä. Monipuolinen, yli 6000 kappaletta säveltänyt Rahbani toimi laulunkirjoittajana arabimaailman laulajatähdille, mutta myös elokuva- ja mainosmusiikin sekä kokeellisen musiikin säveltäjänä. Rahbani oli ensimmäisiä arabimuusikoita, jotka yhdistivät länsimaisia musiikkityylejä ja mm. sähkökitaroita ja syntetisaattoreita arabialaiseen musiikkiperinteeseen.

Jazzpianisti Junior Mance on kuollut aivoverenvuotoon 17. tammikuuta 92 vuoden iässä. Mance tunnettiin pitkästä yhteistyöstä saksofonisuuruus Cannonball Adderleyn kanssa, ja hän myös soitti Dizzy Gillespien, Lester Youngin ja Dinah Washingtonin yhtyeissä.

Eteläafrikkalainen jazzpasunisti, säveltäjä ja anti-apartheid -aktivisti Jonas Gwangwa on kuollut 83 vuoden iässä sunnuntaina 24.1. Gwangwa oli mm. trumpetisti Hugh Masekelan ja pianisti Abdullah Ibrahimin ystävä ja yhtyetoveri, ja soitti eteläafrikkalaisen jazzin uranuurtajayhtyeessä Jazz Epistles. Hän sävelsi myös mm. musiikin Hollywood-menestyselokuvaan Huuto vapaudelle yhdessä George Fentonin kanssa.

Edellinen artikkeliTutkimus: Kulttuuriala kärsinyt toiseksi pahiten koronakriisistä
Seuraava artikkeliKlassinen musiikki Yle Teemalla ja Areenassa helmikuussa 2021