tiistai huhtikuu 30. 2024

Konservatorion kommellukset

Konservatorio_stillkuva, Kuva: Tampereen Musiikkiakatemia
Kuva: Tampereen Musiikkiakatemia

Tampereen konservatoriolaiset saivat kevätlukukauden lopussa yllätysuutisia, kun oppilaitoksen johto ilmoittikin lukukauden musiikin opetuksen päättyvän ennenaikaisesti jo 20.5. Opettajat lomautettiin ja myös tulevan syyskauden opetus aloitetaan tänä vuonna normaalia myöhemmin, vasta syyskuun alussa. Konservatorion johto kertoi syyksi julkisen rahoituksen supistumisen.

Opettajien ammattijärjestö OAJ:n luottamusmies ja konservatorion lehtori Eero Kolari kertoo, että konservatorion henkilökunnan ja johdon välit ovat heikentyneet.

Konservatoriolla käytiin maaliskuun alusta huhtikuun loppuun yt-neuvottelut, joissa lähdettiin liikkeelle siitä, että tehdään rakenteellisia muutoksia toisen asteen koulutukseen. Niitä käsiteltiin pitkään, kunnes yhtäkkiä työnantaja ilmoitti, että tänä vuonna pitää vielä kertaluontoisesti säästää 200 000 euroa. Sitä ei mielestäni ole asianmukaisesti perusteltu.”

OAJ:n edustajat, järjestön Pirkanmaan puheenjohtaja Matti Helimo ja alueasiamies Arto Kauppinen puuttuivat asiaan Aamulehden mielipidepalstalla, ja keskustelu jatkui kuumana. Heidän mukaansa konservatorioon oli jo vuosia otettu opiskelijoita ylipaikoille, ja rahoituksen vähenemisen vuoksi oli odotettua, ettei tänä vuonna ylipaikkoihin aiemmin saatua ylimääräistä valtiontukea enää saatukaan.

Nähdäkseni kun olen lukuja tutkinut, rahaa on mennyt johonkin muuhunkin. Mihin, sitä ei ole henkilökunnalle kerrottu, eikä se suoraan tilipäätöksistä näykään”, Kolari kertoo.

Konservatorion rehtori Sampsa Konttinen kommentoi Kolarin väitettä Rondolle seuraavasti:

Jos tällainen väite esitetään, niin se olisi pitänyt tuoda jo yt-neuvotteluissa esille ja esittää siitä perusteeksi laskelmat.”

Helimo ja Kauppinen kirjoittivat myös Aamulehden vastineessaan 14.6., että konservatorion yt-neuvottelujen aikana rehtorin lähisukulainen olisi palkattu konservatoriolle töihin. Konttisen mukaan hän ei itse ole palkannut sukulaistaan töihin, eikä hänen sukulaisiaan ole tällä hetkellä konservatorion palkkalistoilla.

Silloin kun sijaistarve tulee, on reagoitava nopeasti”, Konttinen kommentoi.

Tilanne ei ole helppo henkilöstölle eikä myöskään johdolle. Olemme juuri kalkuloimassa syksyä ja sitä, miten opettajien työ saadaan turvattua.”

Osapuolilla on vielä mahdollisuus sopuun edessään, sillä vastineessaan konservatorion johto kutsui Helimon ja Kauppisen tutustumaan paikan toimintaan ja ehdottamaan toimia, joilla sen toimintaedellytykset ja henkilöstön työllistyminen turvataan. OAJ:n edustajat ottivat kutsun vastaan.

Tuoreimmat uutiset