Kuhmon kamarimusiikki on tärkeä työllistäjä esimerkiksi nuorelle Seele-kvartetille, joka on saanut nauttia residenssiyhtyeen statuksesta festivaalilla. © Stefan Bremer / Kuhmon kamarimusiikki

Festivaalikesä on herännyt täyteen kukoistukseensa kahden vuoden koronakohmeen jälkeen.

Useimmat musiikkijuhlat ovat palanneet pandemiaa edeltävään volyymiin. Jossain mennään sen ylikin moneen kertaan siirtyneiden projektien vihdoin toteutuessa. Varsinaisia festivaalikuolemia näyttää olevan yllättävänkin vähän – muutokset ovat luonnollista kiertoa. Tämä kertoo pääosin pienistä organisaatioista muodostuvan kentän joustavuudesta.

Varovaisempaakin otetta uuteen alkuun voi siellä täällä nähdä, mutta aika harva on tyytynyt vain toistamaan peruuntuneita ideoita sellaisenaan. Kiinnostavia teemoja riittää, ja naissäveltäjien osuus ohjelmistossa näyttää ensisilmäyksellä kasvaneen. Säveltäjien juhlavuosia ei nyt suuremmin vietetä, vaikka esimerkiksi César Franckin 200-vuotisjuhlat jossain vilahtavatkin. Kurssit ja konserttisarjat kietoutuvat toisiinsa kuten ennenkin.

Valtaosa klassisen musiikin festivaaleista on yhä pieniä kamarimusiikkitapahtumia, joihin suomalaiset muusikot taiteellisina johtajina ovat kutsuneet luottomuusikoitaan ja kavereitaan. Sen voi nähdä myönteisessä mielessä: yhteissoiton henki välittyy myös yleisölle. Kamarimusiikkijuhlista perinteikkäimmät, Naantali ja Kuhmo, ovat tienhaarassa taiteellisen johdon vaihtuessa. Viime vuoden uusista tulokkaista suurin, Helsingin oopperakesä, näyttää vakiintuneen.

Aino Acktén kamarifestivaali 18.5.–30.9.

Aino Acktén kamarifestivaali on muuttanut konserttipaikkansa Balderin saliin Helsingin Senaatintorin kupeeseen. Kesäkuussa konsertteja on kerran viikossa, ja tällöin esiintyvät mm. pianisti Janne Mertanen, fadolaulaja Kirsi Poutanen, pianisti Aki Rissanen ja Camino Flamenco. 4.8. alkavan tiiviimmän konserttijakson aloittaa trio Laura Mikkola, Linda Lampenius ja Jaani Helander. Sitä jatkavat mm. sellisti Jan Erik Gustafsson, jazzpianisti Joonas Haavisto, mezzosopraano Jenni Packalen soitinyhtyeen kera.

www.acktefestival.fi

Urkuyö ja aaria, Espoo 2.6.–25.8.

Marjukka Tepponen on kesän työllistetyimpiä laulajia.

Tenori Tuomas Katajala aloittaa Urkuyö ja aaria -festivaalin taiteellisena johtajana. Avajaiskonsertissa kuullaan Schubertin Messu Es Tapiola Sinfoniettan, Tapiolan kamarikuoron ja solistien voimin. Sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Kevin Greenland jatkavat kerran viikossa järjestettävää sarjaa. Sen jälkeen luvassa ovat mm. Anu Komsi ja Pia Värri, Cantores Minores, urkurit Vincent Dubois ja Petur Sakari, Timo-Juhani Kyllösen monologioopperan Ilo irti kantaesitys, Schubertin Winterreise orkesterisovituksena, Jorma Panulan Peltomiehen rukous, Cardiffin laulukilpailun voittaja Andrei Kymachin resitaali ja Suomalaisen barokkiorkesterin konsertti.

www.urkuyofestival.fi

Helsingin urkukesä 6.6.–31.8.

Urkukesän iltakonsertit jakaantuvat tänä kesänä niin, että maanantaisin soi Kallion kirkossa, keskiviikkoisin Vanhassa kirkossa (8.–29.6.), Suomenlinnan kirkossa (6.–27.7.) ja Johanneksenkirkossa (3.–24.8.) sekä sunnuntaisin klo 20 Tuomiokirkko (12.6. alkaen). Suomenlinann kirkon konsertit ovat kesän uutuus. Tarkoituksena on erityisesti esitellä kirkon viime vuonna uusittuja urkuja sekä elävöittää Suomenlinnan kesäistä kulttuuritarjontaa 

https://www.urkukesa.fi

Riihimäen kesäkonsertit 7.–12.6.

Riihimäen Lasimuseossa järjestettävät kesäkonsertit viettävät 40-vuotisjuhliaan kitaristi Ismo Eskelisen taiteellisessa johdossa. Kansainvälisten vieraiden kärjessä on viulisti Baiba Skriden, sellisti Harriet Krijghin sekä pianisti Lauma Skriden muodostama trio. Muita esiintyjiä ovat Eskelisen itsensä lisäksi mm. baritoni Aarne Pelkonen, pianisti Irina Zahharenkova, harmonikkataiteilija Janne Rättyä, kansanmuusikko Vilma Jää, mezzosopraano sekä viulunsoittoa ja laulua yhdistävä viulaja Virpi Räisänen sekä Virtuosi di Kuhmon oktetti.

https://www.riihimaenkesakonsertit.fi

Naantalin musiikkijuhlat 7.–18.6.

Vallanvaihto Naantalissa: Arto Noras lähtee, Elina Vähälä tulee.

Naantalin musiikkijuhlilla kääntyy historian lehti, kun sellisti Arto Noras jättää taiteellisen johtajan tehtävänsä. Uusi taiteellinen johtaja, viulisti Elina Vähälä on itseoikeutetusti mukana myös tänä kesänä. Noraksen 80-vuotisjuhlakonsertti on osa ohjelmaa samoin kuin tapahtumassa aktiivisena mukana olleen Jaakko Kuusiston sekä säveltäjä Pendereckin muistokonsertit. Kesäkuun konserteissa esiintyvät mm. pianisti Barry Douglas ja Sinfonia Lahti, Meta4, viulistit Christian Altenburg, Mihaela Martin ja Pekka Kuusisto, sellistit Frans Helmerson ja Leonardo Chiodo, alttoviulisti Hartmut Rohde, klarinetisti Michael Lethiec ja Kamarikuoro Key Ensemble.

https://naantalinmusiikkijuhlat.fi

Tampereen kitarafestivaali 8.–11.6.

Tampereen kitarafestivaalin taiteilijoita ovat mm. italialainen Carlo Marchione, ruotsalainen Jacob Kellermann, brasilialainen Assad Brothers, fingerstylen taitaja Frank Vignola Duo Yhdysvalloista sekä Timo Korhonen. Tapahtumassa esiintyy myös eri puolilta maailmaa saapuvia nuoria lupauksia, jotka tulevat Suomeen osana meneillään olevaa EU-hanketta.

www.tgf.fi

Kymijoen Lohisoitto 8.–12.6.

Kymi Sinfonietta soittaa Lohisoiton avajaisiksi Strauss-ohjelman Olari Eltsin johdolla. Sopraano Tuuli Lindeberg ja Suomalainen barokkiorkesteri esittelevät barokkioopperan noitakohtauksia, ja Nina Mya ja Eero Koivistoinen yhtyeineen esittävät jazzia.

www.lohisoitto.fi

Ilmajoen musiikkijuhlat 9.–20.6.

Ilmajoen musiikkijuhlat tuovat taas esiin uutta suomalaista kansanoopperaa, kun Jukka Linkolan säveltämä ja Tapani Parkkisen kirjoittama ja ohjaama Hiljaiset perivät maan saa kantaesityksensä. Ooppera kertoo Lapuanliikkeestä. Lisää teoksesta lehtemme kantaesityspalstalla. Konserttisarja keskittyy kevyempään musiikkiin.

www.ilmajoenmusiikkijuhlat.fi

Thomas Ospital laittaa Porin kirkon urut soimaan orkesterin lailla. © Jean Radel

Pori Organ 10.–16.6.

Keski-Porin kirkon urkuja esittelevä konserttisarja on valinnut teemakseen Cesar Franckin, jonka syntymästä tulee 200 vuotta. Hänen teoksensa Grand Piéce Symphonique avasi tietä sinfoniselle urkumusiikille, ja sen soittaa Porissa ranskalainen Thomas Ospital osana konserttiaan. Muita kansainvälisiä urkurivieraita ovat brittiläinen Thomas Trotter ja amerikkalainen Michael T. Britt. Suomalaisia urkureita edustavat Ilpo Laspas ja Markku Mäkinen.

www.poriorgan.fi

Meri ja musiikki 10.–12.6.

Jan Söderblom jatkaa taiteellisena johtajana Inkoon merimaisemissa järjestettävässä tapahtumassa. Ohjelmiston teemana on Dance Macabre. Taiteilijoita ovat Söderblomin itsensä lisäksi Wegelius-kamariorkesteri, pianistit Emil Holmström ja Tiina Karakorpi, Hortus Musicus, sellisti Jan-Erik Gustafsson ja alttoviulisti Ilari Angervo.

https://www.musikvidhavet.fi

Enesco-kvartetti soittaa kesällä mm. Iitissä ja Kuhmossa.

Iitin musiikkijuhlat 15.–18.6.

Iitin musiikkijuhlien avaa Mikkelin kaupunginorkesteri Okko Kamun johdolla. Muina esiintyjinä taiteellisen johtajan, pianisti Laura Mikkolan lisäksi ovat mm. Enesco-kvartetti, Fredrika Mikkola, viulu, Tuomas Ylinen, sello, Tarmo Anttila, kontrabasso, Hanna-Kaarina Heikinheimo, huilu, Eero Lehtimäki, klarinetti, Monica Groop, mezzosopraano ja Juha Kotilainen, baritoni. Ennen varsinaista Iiitin konserttisarjaa Hortus Musicus esiintyy 12.6. Nastolan kirkossa.

https://iittifestival.fi

Musica Kalevi Aho 17.–18.6.

Forssassa pidettävä Kalevi Ahon musiikin festivaali on ainutlaatuinen nykysäveltäjälle omistettu. Neljässä konsertissa kuullaan Aholta kaksi kantaesitystä: Hauki ja naakka – kaksi laulua baritonille ja pianolle, esittäjinä Pekka Haahti ja Sonja Fräki, sekä Petri Kumelan soittama kitarasonaatti. Muuten säveltäjän tuotantoa kuullaan sooloteoksista Pori Sinfoniettan esittämiin orkesteriteoksiin (sinfonia nro 14, alttoviulukonsertto ja Kysymysten kirja). Esiintyjinä ovat mainittujen lisäksi mm. mezzosopraano Virpi Räisänen, alttoviulisti Jussi Tuhkanen ja Kamus-kvartetti.

https://www.musicakaleviaho.fi

Les Lumiéres, Helsinki 18.–20.6.

Valistuksenajan kulttuurifestivaali on valinnut teemakseen ajankohtaisesti Ruton jälkeen. Päävieraana on ranskalainen barokkiorkesteri Concerto Soave, joka esiintyy kolmessa konsertissa, jotka ovat osaksi dramatisoituja festivaalin perinteen mukaisesti.

https://lumieres.fi

Pielinen soi 19.6.–27.8.

XV Pielinen Soi -festivaalin juhlavuoden ja samalla kesän avajaiskonsertissa sunnuntaina 19.6. Vuonislahden lavalla esiintyvät baritoni Juha Kotilainen, sellisti Matti Makkonen ja Trio Tanguango. Paaterin kirkossa ja Lieksan TalliGalleriassa on useita iltakonsertteja, esiintyjinä mm, luutisti Mikko Ikäheimo, mezzosopraano ja sellisti Seeli Toivio ja Cello Spirituals -yhtye sekä Trio Tanguango. Kansainvälistä väriä tuo HILLSIDE BAND -yhtye Nairobista Keniasta. Sen esityksiä on myös Kolin huipulla, Paaterissa ja Pielisen museolla.

https://pielinensoi.fi

Avantin Suvisoitto 29.6.–3.7.

Avantin Suvisoiton Porvoossa on suunnitellut säveltäjä Julia Wolfe, ja sen teemana on amerikkalainen nykymusiikki. Wolfen sävellyksistä kuullaan Suvisoitossa poikkileikkaus. Muita kuultavia säveltäjiä ovat Michael Gordon, David Lang, Anna Clyne ja Shelley Washington. Perspektiiviä postminimalismille tuovat mm. Ligetin, Reichin, Adamsin ja Coplandin teokset. Vierailevana kapellimestarina Avantin eteen astuu Brad Lubman.

https://avantimusic.fi

Lounais-Hämeen musiikkipäivät 29.6.–10.7.

Forssaan ja sen ympäristöön levittäytyvä Lounais-Hämeen musiikkipäivät on kutsunut taiteilijoiksi mm. Quartetto di Cremonan, Cantores Minoresin, Suomalaisen barokkiorkesterin ja Filippo Faesin johtaman Orchestra da Camera di Mantovan. Suomalaisia esiintyjiä ovat Keijo Aho, oboe, Pia Freund, sopraano, Hanna Kinnunen, huilu, Tomas Djupsjöbacka, sello, ja Emil Holmström, piano.

https://www.lounaishameenmusiikkipaivat.fi

Mackenzie Melemed on kysytty vieras kamarimusiikkitapahtumissa.

Musiikkia Ruovesi 29.6.–3.7.

Huilutaiteilija Anna Aminoffin johtama Musiikkia Ruovesi tarjoaa kamarimusiikkia Ruoveden ja Muroleen kirkoissa, Liitopään työväentalolla ja Sointulassa. Esiintyjinä ovat Jenny Carlstedt, mezzosopraano, Mackenzie Melemed, piano, Kasmir Uusitupa ja Tami Pohjola, viulu, Kristian Sallinen, alttoviulu, Senja Rummukainen ja Sirja Nironen, sello, Mika Väyrynen, harmonikka, ja Eeva Mäenluoma, klarinetti.

https://www.musiikkiaruovesi.fi

Heinäveden musiikkipäivät 30.6.–3.7.

Tunisialainen sopraano Maida Hundeling esittäytyy Heinävedellä.

Heinäveden musiikkipäivät on ottanut ohjelmassaan innoitusta paikkakuntansa luonnosta ja kirkkaista vesistä. Residenssiorkesteria Helsinki Sinfoniettaa johtavat Erkki Lasonpalo ja Leif Segerstam, ja jälkimmäiseltä kuullaan myös kantaesitys. Orkesterin solisteina ovat sopraanot Maida Hundeling, Hedvig Paulig ja Virva Puumala. Mendelssohnin Kesäyön unelmassa kertojana on Seela Sella. Valamon luostarissa kuullaan kamarimusiikkia.

https://heinavesimusic.fi

Savonlinnan oopperajuhlat 1.–30.7.

Oopperajuhlien uutena tuotantona on Verdin Aida, ja vanhoista jatkavat Tosca ja Carmen. Kesän vieras Kroatian kansallisooppera esittää Händelin Julius Caesarin ja kahden ooppera illan, jossa nähdään Busonin Harlekiini ja Puccinin Gianni Schicchi. Lurovic Tezier antaa oman konsertin.

www.operafestival.fi

Mikkelin musiikkijuhlat 2.–8.7.

Mikkelin musiikkijuhlat sai luotua boikotoidun Pietarin Mariinski-teatterin tilalle pika-ajassa kansainvälisen tarjonnan, jonka huippuna on kaksi Lontoon Philharmonia Orchestran konserttia. Ne johtaa Santtu-Matias Rouvali, ja solisteina ovat viulisti Pekka Kuusisto ja pianisti Bruce Liu. Lisäksi vieraina ovat Vox Clamantis -kuoro Jaan-Eik Tulven johdolla, Sinfoniaorkesteri Vivo, unkarilainen Janoska ensemble, puolalainen Equilibrium -jousikvartetti ja Mikkelin kaupunginorkesteri.

https://www.mikkelinmusiikkijuhlat.fi

Savonlinnan musiikkiakatemia 2.–30.7.

Savonlinnan musiikkiakatemian kursseihin liittyvissä kesäkonserteissa soittavat viulisti Ana Chumachenko ja pianisti Ralf Gothóni, pianisti Mei-Ting Sun kolmella Chopin-resitaalilla, baritoni Changyong Liao, sellisti Marko Ylönen, Uusi Helsinki -kvartetti, baritoni Konrad Jarnot pianisti Kristian Attilan kanssa sekä pianisti Paavali Jumppanen.

www.savonlinnamusicacademy.com

Nurmeksen kesämusiikki 2.–10.7.

Nurmeksen kesämusiikin taiteellisena johtajana on pianisti Tuija Hakkila, ja konserttipaikkoina ovat Bomban talo, Hannikaisen Sali, alueen kirkot ja galleriat ja jopa rautatieasema. Esiintyjinä mm. Mikael Helasvuo, huilu, Veli Kujala, harmonikka, Cecilia Zilliacus, viulu, Lilli Maijala, alttoviulu, Robert Cohen, sello, Harri Mäki, klarinetti, Bridget Allaire-Mäki, fagotti sekä Markku Mäkinen, cembalo ja urut.

https://nurmessummermusic.fi

Saimaa Jazz Festival 2.–10.7.

Toista kertaa Savonlinnassa heinäkuussa järjestettävä Saimaa Jazz Festival laajenee yhdeksänpäiväiseksi. Esiintyjiä ovat mm. Filemon von Numers Quartet, Kerkkä Trio feat. Jari Perkiömäki, Mathias Sandberg Trio, Riitta Paakki, Markus Pesonen, Rauno Tikkanen Quartet feat. Sanna Rosberg, Savonlinna Big Band feat. Branden Lewis, Sentivelle Melodies -lauluyhtye, Sirkka Kosonen, Sointi Jazz Orchestra feat. Aili Järvelä, Uxila Exile. Festivaalin tähtivieras on laulaja-trumpetisti Branden Lewis.

www.saimaajazzfestival.fi

Sysmän Suvisoitto 2.–9.7.

Sysmän Suvisoitto ulottuu Sysmän lisäksi Asikkalaan, Hartolaan ja Luhankaan, ja sen ohjelman on suunnitellut viulisti Elina Vähälä. Luhangan kirkon päätöskonsertissa soittaa Tallinnan kamariorkesteri Andres Kaljusten johdolla. Muita taiteilijoita ovat ovat Johannes Piirto, piano, Laura Hynninen, harppu, Taija Angervo, viulu, Ilari Angervo ja Jakob Dingstad, alttoviulu sekä Tuomas Lehto ja Jussi Vähälä, sello.

www.suvisoitto.fi

Musiikin aika, Viitasaari 5.–11.7.

Musiikin aika viettää 40-vuotisjuhlavuottaan teemalla ”Mundi novi – New Worlds”. Se viittaa murroksen jälkeiseen uuteen aikakauteen ja sen mahdollisuuksiin ja haasteisiin. Avajaiskonsertissa kuullaan Mark Applebaumin kantaesitys, joka sisältää absurdia teatteria: soittajilla on omien soittimiensa lisäksi laaja patteristo tuoreita elintarvikkeita äänilähteinä. Muita kantaesityksiä ovat Philip Venablesin Answer Machine Tape pianolle ja videolle ja Minna Leinosen Three point eightSebastian Hillin ja animaatiotaiteilija Jenny Jokelan Hibernation saa Suomen-kantaesityksensä samoin kuin Mioko Yokoyaman lyömäsoitinsekstetto. Neue Vokalsolisten -ensemblen konsertissa säveltäjät Lähi-idästä kohtaavat lännen, ja Tukholman Kammarensemble tuo esiin nigerialaisen Charles Uzorin Mothertongue musiikkia.

https://musiikinaika.org

Kaakon kamarimusiikki 5.–9.7.

Virolahdella järjestettävä Kaakon kamarimusiikki on saanut teemakseen Musiikin vihreä vyöhyke. Teema nousi luontevasti esiin Virolahdelle 2021 perustetun Green Belt -keskuksen ja siihen liittyvän kansainvälisen yhteistyön kautta. Klassisen kamarimusiikin ohessa kuullaan harvinaisempaa antia ja kantaesityksenä Gergely Boganyin Shadow – Capriccio fagotille ja pianolle. Taiteellinen johtaja, viulisti Jukka Merjanen on kutsunut seurakseen mm. viulistit Petteri Iivosen, Jaso Sasakin ja Viola Räisäsen, fagotisti Bence Boganyin, sellistit Tuomas Ylisen, Samuli Peltosen ja Maria Morfin Venäläisen, pianisti Tuomas Turriagon ja Uuden Kipparikvartetin.

https://www.kaakkofestival.fi

Hauhon musiikkijuhlat 6.–9.7.

Hauhon musiikkijuhlien ohjelmassa on neljä konserttia Hauholla, Rengossa, Hattulassa sekä festivaalin uudessa konserttipaikassa, Wetterhoffin talossa Hämeenlinnassa. Juhlien residenssiyhtyeen Virtuosi di Kuhmon konserteissa soittavat myös taiteelliset johtajat sellisti Mikko Ivars ja alttoviulisti Olli Kilpiö. Laulusolistina on Tiina-Maija Koskela. Muita esiintyjiä ovat mm. nokkahuilisti Eero Saunamäki ja cembalisti Päivi Vesalainen, Kamus-kvartetti ja sellisti Maria Morfin Venäläinen ja pianisti Valeria Resjan.

https://www.hauhofestival.fi

Helsinki Chamber music festival 6.–9.7.

Kansainvälinen kamarimusiikkifestivaali levittäytyy Helsingin ydinkeskustan tiloihin (Oodi, Ritarihuone, Tenalji von Fersen, Cafe Engel, Juhlasali G18, Temppeliaukion kirkko) taiteellisina johtajinaan viulisti Kreeta-Julia Heikkilä ja sellisti Jaani Helander. Esiintyjinä ovat lisäksi mm. viulistit Mari Poll ja Pekka Pulakka, alttoviulistit Hanna Pakkala ja Riina Pirilä, sellistit Joel Laakso ja Basile Ausländer, mezzosopraano Erica Back ja pianisti Mariko Furukawa. Kekseliäistä ohjelmista mainittakoon konsertti, jossa Beethovenin Kreutzer-sonaatti ja Janacekin samanniminen kvartetto saavat seurakseen Leo Tolstoin Kreutzer-sonaatin katkelmia.

https://www.helsinkichamber.com

Seele-kvartetti jatkaa Kuhmon kamarimusiikin residenssiyhtyeenä. © STEFAN BREMER / KUHMON KAMARIMUSIIKKI

Kuhmon kamarimusiikki 10.–23.7.

Kuhmon kamarimusiikin edesmennyt johtaja Vladimir Mendelssohn suunnitteli jo vuodelle 2020 ohjelman otsikolla Iluusion taide, ja koronan aiheuttaman siirtymisen vuoksi se kuullaan nyt hänen seuraajiensa Antti Tikkasen ja Minna Pensolan viimeistelemänä. Koko ohjelma alkaa Mendelssohnin muistokonsertilla. Yhtyevieraita ovat mm. Danel-, Enesco- ja Cremona-kvartetit ja Storioni-trio. Yksistään viulisteja on kutsuttuina 24, alttoviulisteja 8 ja sellistejä 12. Konsertteja on pitkin päivää yhteensä 58.

https://kuhmofestival.fi

Kemiönsaaren musiikkijuhlat 11.–17.7.

Viulisti Sonja Korkeala on koonnut Kemiönsaaren kirkkoihin ja kartanoihin klassiseen kamarimusiikkiin painottuvan ohjelman. Vieraina ovat mm. Mikkelin kaupunginorkesteri solistinaan Anna-Liisa Bezrodny, Ensemble Nylandia, Norbert Kaiser, klarinetti, Roland Glassl, alttoviulu, Guido Schiefen ja Jan-Erik Gustafsson, sello, ja Alfredo Perl, piano.

https://www.kimitomusicfestival.fi

KesäVirratSoi 14.–17.7.

Alte Kameraden – Virroilta maailmalle ja maailmalta Virroille on KesäVirratSoi-musiikkijuhlien otsikkona. Pitkän viikonlopun aikana järjestetään viisi konserttia ja kaksi maksutonta tapahtumaa sekä sunnuntaiaamun perinteinen juhlamessu. Taiteellisena johtajana on sellisti Hannu Kiiski. Esiintyjinä ovat mm. pianisti Valeria Resjan, sellistit Ludwig Quandt ja Ola Karlsson, mezzosopraano Anna-Lena Denk-Erlich, vaskiseitsikko CONO, Trio Finnico (Nachum Erlich, Risto Lauriala, Hannu Kiiski) ja Apocalyptica.

Kaskisten musiikkikesä 13.–17.7.

Kaskisten musiikkikesän pääpaikkana on 1780-luvulla rakennettu Bladhin kauppiastalo. Taiteellisina johtajina ovat muusikkosisarukset Samuli ja Anna-Mari Peltonen, ja ohjelmisto koostuu pääosin klassisesta kamarimusiikista. Kutsuttuja taiteilijoita ovat mm. viulisti Petteri Iivonen, alttoviulisti Eriikka Nylund, klarinetisti Veera Myllyniemi, sellisti Tomas Nuñez, alttoviulisti Remi Moinegon, pianisti Johannes Piirto ja sopraano Johanna Lehesvuori.

https://kaskistenmusiikkikesa.fi

Cappella Pratensis laulaa Obrechtia Sastamalassa. © Hans Morren

Sastamala Gregoriana 15.–22.7.

Sastamalan vanhan musiikin tapahtuman teemana on Lumoava Brugge. Kaupunki oli renessanssin aikana Euroopan kulttuurikeskuksia, ja Sastamalassa on mahdollisuus kuulla sen musiikkia. Vanhan musiikin yhtyeet La Mora ja Alta Belleza yhdistävät rivinsä, The Marian Consort esittelee Celemens non Papan musiikkia, suomalainen ensemble Gamuit avaa ovet Bruggen kaduille, clavsimbalumia soittava Corina Marti ja luutisti Michael Gondko kertovat musiikin ohessa renessanssinero Henri Arnault de Zwollen löydöistä, Alta Belleza kartoittaa Dufayn, Bichois’n ja aikalaisten musiikilla jäähyväisiä keskiajalle, ja Cappella Prantensis esittää Obrechtin Pyhän Donatianon messun.

https://www.sastamalagregoriana.fi

Kangasniemen musiikkijuhlat 15.–24.7.

Kangasniemen musiikkijuhlat rakentuvat edelleen laulukurssin ja laulukilpailun ympärille, ja kilpailussa on nyt mukana myös Mikko Franckin johtama Kuopion kaupunginorkesteri. Konserteissa esiintyvät mm. Helsingin filharmoninen kuoro, Abreu, sopraano Annika Leino, pianisti Jukka Nykänen ja Sanna Valvanne & ensemble.

www.kangasniemenmusiikkiviikot.fi

Väyläfestivaali 16.–24.7.

Väyläfestivaali on monitaiteinen kulttuuritapahtuma, joka matkaa keskikesällä Tornionlaaksossa kolmen maan alueella. Artistit Suomesta, Ruotsista ja Norjasta kohtaavat pohjoiskalottia halkovan Väylän äärellä. Musiikin lisäksi tarjolla on runoutta sekä luontoon sijoitettavaa valokuvataidetta.

https://vaylafestival.com

Joroisten musiikkipäivät 22.–31.7.

Joroisten musiikkipäivät on saanut taiteelliseksi johtajakseen laulaja Jussi Merikannon, joka myös esiintyy festivaalillaan. Tämän kesän pääpaikkoina ovat jälleen Joroisten, Leppävirran, Rantasalmen ja Juvan lukuisat kartanot ja kirkot sekä Varkauden teatteri ja Warkaus-sali. Esiintyjinä ovat mm. Cantores Minores, Helsingin filharmoninen kuoro, viulisti Reka Szilvay, baritoni Aarne Pelkonen ja pianisti Juho Alakärppä, Elina Mustonen musiikkia ja teatteria yhdistävine Shakespeare-produktioineen, sopraanot Hanna Rantala ja Mari Palo, basso Matti Turunen, Aili Järvelä ja Sointi Jazz Orchestra sekä Uusi Kipparikvartetti.

https://joroinenmusicfestival.fi

Lieksan vaskiviikko 22.–29.7.

Lieksan vaskiviikon teemasoittimena on käyrätorvi, jonka taitajille järjestetään myös kilpailu, kuten myös trumpetisteille. Esiintyjinä konserteissa ovat yhdysvaltalainen vaskikvintetti Boston Brass, ukrainalainen trumpetisti Bogdan Dekhtiaruk, pasunisti Peter Steinerin ja pianisti Constanze Hochwartnerin duo, australialainen eufoniumisti Fletcher Mitchell, suomalais-japanilainen Euphoria Brass Sextet ja suomalainen wienintorviyhtye Wiener Burschen. Joensuun kaupunginorkesteri säestää Lieksan kirkossa 27.7. käyrätorvikilpailun finalisteja sekä trumpettitaiteilija Jouko Harjannetta, joka kantaesittää Panu Aaltion trumpettikonserton.

www.lieksabrass.com

Crusell-viikko 23.–30.7.

Klarinetisti Olli Leppäniemen suunnitteleman Crusell-viikon teemana on Kultainen 20-luku. Se vie erityisesti Weimarin tasavallassa sävellettyyn musiikkiin. Natsihallinnon synkkiä puoliakaan ei unohdeta; ohjelmassa on niin rappiotaiteeksi tuomittua että Teresienstadissa soinutta musiikkia. Pekka Pohjolan musiikki saa oman kunnianosoituksensa, nokkahuilukvartetti Bravade konsertoi kahdesti, ja sopraano Olga Heikkilä tulkitsee avajaiskonsertissa Schönbergin Pierrot Lunairen. Mestarikurssien opettajat ja opiskelijat ovat monessa mukana.

https://crusell.fi

Hailuodon musiikkipäivät soi 25.–31.7.

Hailuodon tapahtuman kansainvälisiin esiintyjiin kuuluu viulisti Francois Pineau Benois, joka soittaa Oulunsalo Ensemblen solistina. Muita esiintyjiä ovat baritoni Gabriel Suovanen, tamperelainen Tema-kvartetti, duot Markojuhani Rautavaara ja Teri Mantere sekä Jerry Ala-Leppilampi ja Ulf Fagerholm. Oululaiselta nykysäveltäjältä Seppo Torvikoskelta kuullaan kantaesitys, joka on omistettu Oulunsalo Ensemblelle. Esiintymispaikat ovat Hailuodon nuorisoseura, kirkko sekä Hailuodon panimo.

https://hailuodonmusiikkipaivat.fi

Mustasaaren kirkko on jälleen avajaiskonsertin paikkana Korsholman musiikkijuhlilla. © KORSHOLM MUSIC FESTIVAL / JOHAN HAGSTRÖM

Korsholman musiikkijuhlat 27.7.–4.8.

Korsholman musiikkijuhlat viettää 40-vuotisjuhliaan, ja sen kunniaksi mukaan on kutsuttu juhlien entiset taiteelliset johtajat, viulisti Dimitri Sitkovtsky, sellisti Frans Helmerson, sellisti Marko Ylönen, viulisti ja kapellimestari John Storgårds, kapellimestari Dima Slobodeniouk ja pianisti Henri Sigfridsson. Teemasäveltäjänä on Minna Leinonen, jolta kuullaan mm. uuden pianokvinteton kantaesitys. Vuoden teema on ”Humisevat metsät”, ja huomio kiinnittyy erityisesti puihin ja metsiin. Festivaalin taiteellisen johtajan Cecilia Zilliacuksen valitsema teema liittyy myös luonnon haurauteen ja ilmastonmuutokseen. Maria Lithell Flygin puuooppera Ecce Arbor vie meidät metsän keskelle, ja Joseph Haydnin vaikuttava ”Die Jahreszeiten” taas läpi vuodenaikojen. Avajaiskonsertissa soittaa Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri. Toisena orkesterivieraana on Norrbotten NEO -kamariorkesteri Piitimestä.

https://www.korsholmmusicfestival.fi

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat 27.–32.7.

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlien päätapahtumana on Joonas Kokkosen ooppera Viimeiset kiusaukset. Paavo Ruotsalaisen roolin laulaa Jyrki Korhonen ja Riitan Kirsi Tiihonen. Juhani Lamminmäki johtaa, ja orkesterina on Vaasan kaupunginorkesteri. Konserttien esiintyjinä ovat pianisti Kirill Kozlovski ja lauluyhtye Club For Five.

www.kirkkomusiikkijuhlat.fi

Luosto soi 27.–31.7.

Luosto soi! -festivaali järjestetään Lapin tunturimaisemissa Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Konsertteja on mm. luonnon muovaamilla näyttämöillä Ukko-Luoston rinteellä ja Aittakurussa sekä Sodankylän tunnelmallisessa vanhassa hirsikirkossa. Kesän teemana on sadut ja myytit. Taiteellisena johtajana on viulisti ja kapellimestari Aku Sorensen, joka johtaa Helsingin kamariorkesteria. Toisena orkesterina esiintyy Polyteknikkojen orkesteri James S. Kahanen johdolla. Taiteilijakunta koostuu pääosin nuorista suomalaisista kamarimuusikoista.

https://luostosoi.fi

Lemin musiikkijuhlat 28.–31.7.

Lemin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja, bassolaulaja Erik Rousi on koonnut laulupainotteisen mutta monipuolisen ohjelman. Hänen itsensä lisäksi esiintyjinä ovat mm. baritoni Arttu Kataja ja hänen pianistipartnerinsa Pauliina Tukiainen, mezzosopraano Tuija Knihtilä, mieskuoro Naskalit, kitaristi Petri Kumela, näyttelijä Vesa Vierikko, sellistit Maria Morfin Venäläinen ja Alli Mankkinen sekä ja pianistit Liisa Malmivaara ja Pauli Jämsä.

leminmusiikkijuhlat.fi

Mäntän musiikkijuhlat 2.–6.8.

Mäntän Musiikkijuhlat on keskittynyt jälleen alkuperäiseen linjaansa eli pianomusiikin esittelyyn. Serlachius-museossa esiintyviä pianotaiteilijoita ovat Angela Hewitt, Olli Mustonen, Yulianna Avdeeva, Seong-Jin Cho, Ossi Tanner ja David Munk-Nielsen. Lisäksi tenori Ian Bostridge ja pianisti Saskia Giorgini esittävät Schubertin Winterreisen.

www.mantanmusiikkijuhlat.fi

Ulvilan vanhan musiikin viikko 2.–7.8.

Ulvilan vanhan musiikin viikon konsertit liittyvät kursseihin, joiden oppilaat ja opettajat esiintyvät kirkkotuvassa ja Pyhän Olavin kirkossa. Ohjelman ovat suunnitelleet cembalisti Assi Karttunen ja sopraano Anneliina Rif.

https://www.ulvila.fi

Tammisaaren kesäkonsertit 4.–7.8.

Tammisaaren kesäkonsertit rakentuu Suomalaisen kamariorkesterin ympärille, ja ne on suunnitellut orkesterin taiteellinen johtaja Jan Söderblom. Orkesteria johtaa myös Jukka-Pekka Saraste. Avajaiskonsertin päänumeroina on Lars-Erik Larssonin Förklädd gud laulusolisteille, lausujalle, kuorolle ja orkesterille. Lauantai on pyhitetty kamarimusiikille.

https://finnchamber.fi

Pellingin musiikkipäivät 4.–7.8.

Monica Groop on suunnitellut Pellingin musiikkipäivien ohjelman, joka keskittyy vokaali- ja kamarimusiikkiin. Mukana ovat mm. Suomalainen kamariorkesteri, Kamarikuoro Key l, Kamus-kvartetti, Olga Heikkilä, sopraano, Jussi Myllys, tenori, Aarne Pelkonen, baritoni, Kirill Kozlovsky ja Emil Holmström, piano.

https://pellingemusikdagar.fi

Cecilia Zilliacus on taiteellisena johtajana sekä Korsholmassa että Katrina kamarimusiikissa.

Katrina Kamarimusiikki, Ahvenanmaa 10.–14.8.

Katrina Kamarimusiikki on valinnut vuoden säveltäjäkseen Sebastian Fagerlundin, jonka musiikkia kuullaan useassa konsertissa. Cecilia Zilliacuksen suunnitteleman ohjelman teemana on ”Erasmusiikki – Erasmuksen ja humanismin jäljillä”. Esiintyjinä ovat mm. barokkiyhtye El Gran Teatro del Mundo, Zilliacuskvartetti, nokkahuilisti Anna Petrini, fagotisti Diego Chenna, pianisti Simon Crawford-Phillips, klarinetisti Karin Dornbusch ja Trio Peltomaa / Fraanje / Perkola.

www.katrina.ax

Oulunsalo soi 10.–14.8.

Pianisti Mika Rännäli on aloittanut Oulunsalo soi -festivaalin johdossa. Sen ohjelma julkaistaan myöhemmin.

https://oulunsalosoi.fi

Barokkiyhtye Il Gardellino tuo italialaistunnelmia BRQ Vantaalle. © WOUTER MAECKELBERGHE

BRQ Vantaa 7.–17.8.

Barokkimusiikin rikkaus levittäytyy BRQ Vantaan yli 60 konserttiin. Yhtyevieraina ovat gambakvintetti Phantasm, Rosetta Ensemble, Il Gardellinon kamariensemble, Bachelona ensemble, Salvat Beca Bach Soloists sekä BRQ Vantaa ensemble. Pääpaikkana on yhä Pyhän Laurin kirkko, mutta festivaaliviikon päätteeksi kuullaan Suomen-ensiesitykset Georg Philip Telemannin ja Johann Heinrich Rollen kantaateista Johanneksenkirkossa Helsingissä.

https://brq.fi

Kamarikesä Helsinki 11.–13.8.

Nuorten taitelijoiden areenana profiloituneen Kamarikesän uusina taiteellisina johtajina aloittavat Ossi Tanner, Abel Puustinen ja Klaara Vasara. Pääkonsertit ovat Ritarihuoneella. Taiteilijoiksi on kutsuttu mm. Berliinin filharmonikkoihin juuri valittu käyrätorvisti Paula Ernesaks, viulisti Petteri Iivonen ja Briosa-kvartetti.

http://kamarikesa.fi

Mahler Chamber Orchestra tulee Helsingin juhlaviikoille. © MANU AGAH / MOLINAVISUALS

Helsingin juhlaviikot 12.8.–4.9.

Klassinen musiikki on Helsingin juhlaviikoilla aiempaa vuosia paremmin esillä. Anti painottuu viimeiseen viikkoon, jolloin esiintyvät Chineke! Orchestra, solistina sellisti Sheku Kaneh-Mason, mezzosopraano Magdalena Kozena ja pianisti Yefim Bronfman, Radion sinfoniaorkesteri ja Musiikkitalon kuoro ohjelmassaan Mozartin Requeim, Patricia Kopatchinskaja ja barokkiorkesteri Il Giardino Armonico, pianisti Daniil Trifonov ja Mahler Chamber Orchestra, solisteinaan Isabelle Faust ja Antoine Tamestit. Helsingin kamarikuoro juhlii lisäksi 70 vuotta täyttävää Kaija Saariahoa. Huvilan anti ulottuu beniniläisestä Angëlique Kidjista ja japanilaisesta Minyo Crusaders -yhtyeestä chicagolaiseen Hypnoti Brass ensembleen ja Yonan ja Tapiola Sinfoniettan kohtaamiseen. Tanssin talon Juhlaviikot ottaa haltuun viidellä kansainvälisellä vierailulla.

https://helsinkifestival.fi

Helsingin oopperakesä 18.8.–4.9.

Vapaiden oopperaryhmien voimannäyttö Helsingin oopperakesä tuo esiin seitsemän näyttämöteosta. Kantaesityksinä nähdään Paola Livorsin säveltämä Medea ja Heta Ahon säveltämä, Tove Janssonin elämästä kertova Tove J. Laura Kaminskyn As One käsittelee trans-aihetta, Voice Box edustaa kokeellista musiikkiteatteria ja Maaginen Kalevala lastenoopperaa. Opera Boxin tuotanto Philipp Glassin Akhnatenista pääsee vihdoin lavalle, ja P. H. Nordgrenin Den Svarta Munken nähdään ensi kertaa Helsingissä.

https://www.oopperaryhmat.fi/helsingin-oopperakesa

Paraisten urkupäivät 22.–25.8.

Paraisten urkupäivillä kurssit ja konsertit ovat symbioosissa. Urkuri Kari Vuolan johtaman tapahtuman kansainvälisenä urkurivieraana on uuden urkumusiikin esiintuojana kunnostautunut itävaltalainen Frank Danksmüller,  ja lisäksi esiintyjinä ovat mm. Jaye Consort -gambayhtye, mezzosopraano Annastiina Tahkola, sellisti Helena Vuola ja viulisti Marju Tsokkinen.

http://urkupaivat.fi

Kumaus, Lappeenranta 25.–28.8.

Nykymusiikkiin painottuva – mutta ei rajoittuva – kamarimusiikkifestivaali Kumaus tarjoaa antia uusimmasta aikamme musiikista romantiikan kautta kansanmusiikkiin. Festivaalin rungon muodostavat Kulttuuritila Nuijamiehessä järjestettävät kolme pääkonserttia, jotka ovat sokkokonsertteja, eli yleisö ei etukäteen tiedä, mitä tulee kuulemaan. Festivaalin taiteellisena johtona toimii Helka Seppälä, Janne Valkeajoki ja Lauri Pekkarinen.

www.kumausfestivaali.com

Sibelius-festivaali, Lahti 31.8.–4.9.

Sinfonia Lahden 23. Sibelius-festivaalin avaa Viron festivaaliorkesteri Paavo Järven johdolla, ohjelmistossaan Sibeliuksen Lemminkäis-sarja ja toinen sinfonia. Sinfonia Lahti esiintyy festivaalilla kolmessa konsertissa Dalia Stasevskan johdolla. Ensimmäisessä niistä kuullaan Pan och Echo, Pelléas ja Mélisande -sarja, Metsänhaltija ja Snöfrid. Kahden muun ohjelmat ovat alun perin Sibeliuksen itsensä suunnittelemia. Näissä konserteissa saivat kantaesityksensä mm. neljäs sinfonia sekä Suomen-ensiesityksensä seitsemäs sinfonia ja Tapiola.

https://www.sinfonialahti.fi

Edellinen artikkeliKantaesitykset kesäkuussa 2022
Seuraava artikkeliOlli Mustosesta Lapin kamariorkesterin seuraava päävierailija