Monitaideteoksia Helsingin juhlaviikoilla

Pohjoismaiden suurin monitaidefestivaali Helsingin juhlaviikot on käynnissä. Festivaali alkoi tänään perjantaina 12. elokuuta ja kestää aina 4. syyskuuta saakka. Helsingin juhlaviikoilla kuullaan mm. ooppera ilmastokriisistä, Suomen kantaesityksiä, tarkastellaan taidetta ja teknologiaa sekä nautitaan konsertista rauhan puolesta. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii Marko Ahtisaari.

Ilmastokriisiä kommentoiva monitaideooppera Sun & Sea on osa Kiasman nykytaiteen suurnäyttelyä ARS22 – Eläviä kohtaamisia. © Kansallisgalleria / Pirje Mykkänen

Poikkitaiteellinen ooppera ilmastokriisistä: Ilmastokriisiä kommentoiva Sun & Sea on on osa Kiasman nykytaiteen suurnäyttelyä ARS22 – Eläviä kohtaamisia. Sitä esitetään Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa festivaalin ajan aina keskiviikosta sunnuntaihin 10.-14.8., 17.-21.8. ja 24.-28.8.

Sun & Sea sijoittuu keinotekoiselle uimarannalle, jolla auringonpalvojat kertovat tarinoitaan ja ajatuksiaan laulaen. Ooppera nostaa esiin ilmastokriisin aiheuttamaa huolta. Teosta varten Kaapelitehtaalle on tuotu 50 tonnia kainuulaista hiekkaa ja yleisö pääsee seuraamaan teosta parvelta.

Teoksen takana ovat elokuvantekijä, teatteriohjaaja ja kuvataiteilija Rugilė Barzdžiukaitė, kirjailija, näytelmäkirjailija ja runoilija Vaiva Grainytė sekä taiteilija, säveltäjä ja esiintyjä Lina Lapelytė.
Kokonaisvaltainen oopperateos voitti parhaan paviljongin kultaisen leijonan Venetsian biennaalissa kesällä 2019.

Kuoroteoksen kantaesitys: Helsingin kamarikuoro esittää 18.8. Temppeliaukion kirkossa kaikki säveltäjä Kaija Saariahon a cappella -kuoroteokset. Niistä uusin, Reconnaissance, saa samalla Suomen kantaesityksensä. Teokset tulkitsevat Helsingin kamarikuoro ja Uusinta Ensemble, johtajanaan Nils Schweckendiek.

Saariaho valittiin BBC Music Magazinen nykysäveltäjille lähettämässä kyselyssä “maailman parhaaksi elossa olevaksi säveltäjäksi”. Juhlaillassa hänen musiikkinsa saa luonnehdinnan arvoiset tulkit ja puitteet: omistautuneiden ammattilaisten huippukuoron sekä kallioon louhitun salin, joka on kuin instrumentti itsessään.

Musiikki kohtaa teknologian: Musiikkia, teknologiaa ja taidetta työssään yhdistelevä Holly Herndon saapuu Juhlaviikoille IP-esityksellään yhdessä Holly+:n ja Philomela-kuoron kanssa. Holly+ on Herndonin digitaalinen kaksonen, mutta hahmon äänellä voi laulaa kuka tahansa. Esitystä pääsee katsomaan Tanssin Talon Pannuhalliin perjantaina 26.8. ja sunnuntaina 28.8.

Herndon on väitellyt tohtoriksi Stanfordin yliopistosta aiheenaan ääni ja koneoppiminen. IP on ensimmäinen osa uutta teossarjaa, jossa Herndon keskittyy äänen esittämisen tekniikoihin. Laulajat ottavat toisten äänet omikseen ja soittimien sävelet muuntuvat tunnistamattomiksi. Philomela-kuoro ja konsertin yleisö osallistuvat teokseen kutsu ja vastaus -laulutekniikan avulla.

“Holly Herndon tekee uraauurtavaa taidetta ja tutkimusta keinoälyn, äänen ja yhteisöllisyyden risteyskohdassa. Olemme erityisen iloisia, että Herndonin uuden teossarjan ensimmäinen osa IP saadaan ensi-iltaan tämän vuoden Helsingin juhlaviikoille”, sanoo Juhlaviikkojen taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Klassisen musiikin rajoja rikki: Brittiläinen Chineke! Orchestra konsertoi Musiikkitalossa 29.8. solistinaan sellisti Sheku Kanneh-Mason, joka muokkaa uusiksi mielikuvia klassisesta musiikista. Vuonna 2016 Kanneh-Mason palkittiin BBC:n parhaana nuorena muusikkona ja on esittänyt serenadin prinssi Harryn ja Meghan Marklen häissä sekä kiertänyt maailman parhaita konserttisaleja.

Juhlaviikkojen konsertti rikkoo ikiaikaisia oletuksia klassisen musiikin soittajista ja säveltäjistä mutta täyttää odotukset musiikin laadusta. Kontrabasisti Chi-Chi Nwanoku perusti Chineke! Orchestran vuonna 2015 lähtökohtanaan huomio, että hän oli ollut ainoa rodullistettu soittaja kaikissa orkestereissa 35-vuotisen uransa aikana.

Radion sinfoniaorkesteri konsertoi rauhan puolesta 31.8. johtajanaan kapellimestari Hannu Lintu. © Jukka Lintinen

Konsertti rauhan puolesta: Radion sinfoniaorkesteri konsertoi rauhan puolesta Musiikkitalossa 31. elokuuta. Konsertin tuotot lahjoitetaan lyhentämättöminä Suomen Punaisen Ristin katastrofirahastoon Ukrainan konfliktista kärsivien ihmisten auttamiseksi. 

Konsertissa kuullaan Wolfgang Amadeus Mozartin suurteos Requiem eturivin solistien tulkitsemana. Lavalle nousevat Musiikkitalon kuoron lisäksi Helena Juntunen, Tuija Knihtilä, Tuomas Katajala ja Arttu Kataja. RSO:ta johtaa Hannu Lintu

Helsingin juhlaviikoilla kuullaan myös mm. viulisti Patricia Kopatchinskajan konsertti barokkiorkesteri Il Giardino Armonicon kanssa, alttoviulisti Hanna Hohdin visioima maaginen, elektroakustinen teoskokonaisuus Seidr sekä pianovirtuoosi Daniil Trifonovin konsertti. Klassisen musiikin ohjelman lisäksi juhlaviikoilla on laaja ohjelmisto kevyttä musiikkia sekä muuta taidetta. Koko ohjelman löydät täältä: Helsingin juhlaviikkojen ohjelma 

 

 

Edellinen artikkeliKamarikesä-festivaalin uudet tuulet
Seuraava artikkeliJuhlaviikot alkoivat aistiärsykkeiden huimaavalla kaleidoskoopilla