Sibeliusta ja periodisoittimia alkusyksyn festivaaleilla

 

Suomalainen barokkiorkesteri tuo periodisoittimien kuulautta ja karheutta Sibeliukseen. © JUUSO WESTERLUND

 

Viime syksynä Suomalainen barokkiorkesteri (FiBO) soitti ensimmäisenä suomalaisorkesterina kokonaisen konsertin Jean Sibeliuksen teoksia samankaltaisilla soittimilla, joille säveltäjä musiikkinsa kirjoitti. Jousisoittimissa oli Sibeliuksen aikana metallikielten sijaan barokkiorkesterien käyttämistä soittimista tutut suolikielet, ja myös puhaltimet erosivat nykyisistä.

Sibelius ja aikalaiset -projektin toisessa konsertissa kapellimestari Tomas Djupsjöbacka ja FiBO esittävät orkesterisarjan Lemminkäinen, jossa kohtaavat wagnerilainen erotiikka sekä arkaainen ja eksotisoitu kansanmusiikillisuus. Konsertti järjestetään kolmella paikkakunnalla: Järvenpäässä 2.9., Lahdessa 4.9. ja Loviisassa 5.9.

Periodisoittimilla sointikuva on läpikuultava ja ”täynnä vaikuttavaa värien kirjoa”, kuten eräs kuulija kokemusta viime vuonna kuvaili. Lahden konsertti on osa Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalia ja Loviisan konsertti osa Loviisan Sibeliuspäiviä.

Lahdessa isäntäorkesteri aloittaa festivaalilla Dalia Stasevskan ylikapellimestarikauden. Tällä kertaa paneudutaan myös Sibeliuksen kansanmusiikkiyhteyksiin. Kullervoa, viulukonserttoa ja viidettä sinfoniaa edeltävät Timo Alakotilan säveltämät introt, jotka johdattavat Sibeliuksen musiikin kansanmusiikkijuurille. Introissa esiintyvät Alakotilan itsensä lisäksi Johanna Iivanainen, Maria Kalaniemi ja Mikko Iivanainen. Stasevska johtaa Sinfonia Lahden kolme konserttia. Lisäksi kuullaan mm. runolaulua, itkuvirsiä ja pianomusiikkia.

Suomalainen barokkiorkesteri on keskeisenä tekijänä mukana myös 1.–12.10. pidettävällä Helsinki Early Music -festivaalilla, jonka taiteellinen suunnittelu on FIBOn ja Ercanto Music ry:n johtoryhmien yhteistyötä. Tällä kertaa ohjelmassa korostuu pohjoismainen yhteistyö, jota todistamaan saapuvat Barokkanerne Norjasta ja Drottningholmin barokkiyhtye Ruotsista. Heillä on myös yhteiskonsertti FiBOn kanssa.

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliJazzia kuin tunturipurosta
Seuraava artikkeli(Iso)isällisellä otteella