Viikkokatsaus 12/2022: Äänitealalla ennätysliikevaihto viime vuonna, Jyväskylän musiikkitutkimukselle suurrahoitus

 

Ballerina Abigail Sheppard Sibelius-baletissa. © Roosa Oksaharju / Kansallisooppera ja -baletti

Kansallisbaletin ensitanssija Abigail Sheppard on saanut Suomen Kulttuurirahaston Edvard Fazer -palkinnon. Sheppard otti vastaan palkintomaljan ja siihen kuuluvan 10 000 euron palkinnon Kansallisoopperan ja -baletin näyttämöllä Sibelius-baletin esityksen yhteydessä perjantaina 25. maaliskuuta 2022. Sheppard kiinnitettiin Suomen kansallisbalettiin vuonna 2015, hänet nimitettiin solistitanssijaksi vuonna 2018 ja ensitanssijaksi vuonna 2019. Edvard Fazer -palkinto on jaettu Kansallisoopperassa vuodesta 1984 lähtien, tänä vuonna 19. kertaa.

Ääniteteollisuuden kansainvälinen kattojärjestö IFPI on ilmoittanut vuoden 2021 olevan seitsemäs peräkkäinen ääniteliikevaihdon kasvuvuosi. Äänitemarkkinat kasvoivat viime vuonna 18,5 prosentilla edellisvuodesta, ja kokonaisliikevaihto nousi 25,9 miljardiin dollariin, mikä on nimellisarvollinen ennätys. Liikevaihdosta 65% on suoratoistopalveluista, 19% fyysisistä äänitteistä, 11% elokuva-, TV- ja mainosrojalteista ja 4% digitaalisista latauksista. Ostovoimakorjattuna liikevaihto on ollut suhteellisesti suurimmillaan vuonna 1999.

Jyväskylän yliopiston musiikkikasvatuksen apulaisprofessori Suvi Saarikallio on saanut lähes 2 miljoonan euron ERC Consolidator -rahoituksen tutkimukseen, joka käsittelee musiikkia nuorten elämän voimavarana. Viisivuotinen MUSICONNECT – Music as youth empowerment: creating connection to self and others -hanke edistää tutkimuksen hyödyntämistä niin musiikkikasvatuksessa kuin lapsi- ja nuorisotyössäkin.

Musiikin suoratoistojättiläinen Spotify lopettaa palvelunsa Venäjällä ja sulkee Venäjän-liiketoimintansa huhtikuun alussa, kertoo SVT. Tiedotteen mukaan Venäjän uudet sanavapautta rajoittavat lait tekevät yhtiön toiminnasta liian vaikeaa jatkaa sekä riskialtista paikallisille yhteistyökumppaneille ja jopa kuuntelijoille.

Putin-kytköksen mainehaitta kasvaa venäläissopraano Anna Netrebkon kohdalla. Netrebko ei ole suorasanaisesti tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, mikä on johtanut hänen esiintymistensä peruutukseen, mutta nyt myös Center Stage Artist -agentuuri on pudottanut Netrebkon listoiltaan. CSAM on Venäjän-liiketoimintansa keskeyttäneen Universal Musicin omistuksessa.

Kanadalainen Honens-pianokilpailu on perunut päätöksensä kieltää venäläispianistien osallistuminen, kertoo Classical Music. Kilpailukielto oli saanut osakseen kritiikkiä useilta erimaalaisilta nimekkäiltä taiteilijoilta. Kilpailu haluaa tiedotteessaan tehdä eron Venäjän valtiollisten toimien ja venäläisten taiteilijoiden välillä, ja kieltää yhä osallistumisen Ukrainan sotaa julkisesti kannattavilta pianisteilta.

Lasten ja nuorten Uuno Klami -sävellyskilpailuun on tänä vuonna tullut ennätysmäärä osallistujia, yhteensä 47 teosta ympäri Suomea, kertovat järjestäjät tiedotteessaan. Neljättä kertaa järjestettävässä kotimaisessa sävellyskilpailussa kisataan 10–14-vuotiaiden ja 15–19-vuotiaiden sarjoissa.

Kuhmoon on perustettu uusi kamarimusiikkisarja, Musiikkikamari 64°. Neljä konserttia keväälle julkistaneen konserttisarjan taiteellisena johtajana toimii klarinetisti Lauri Sallinen.

Bayreuthin Wagner-museon kirjat ovat kärsineet vesivahingon seurauksena. Vesi turmeli 4000 nidettä museon 12 000 kirjasta, ja vahingon epäillään saaneen alkunsa viemäristön tukkiutumisesta puutarhatöiden yhteydessä. Aiheesta kirjoitti Diapason.

Reggaeton-tähti Daddy Yankee, oikealta nimeltään Ramón Ayala, on ilmoittanut vetäytyvänsä artistiuraltaan eläkkeelle. 45-vuotias puertoricolaisartisti kuuluu ensimmäisiin kansainvälisesti suosittuihin reggaeton-artisteihin, ja tunnetaan mm. vuoden 2004 hitistään Gasolina sekä vuoden 2017 megahitistä Despacito yhdessä Luis Fonsin ja Justin Bieberin kanssa.

Italialaiskapellimestari Riccardo Frizza, 50, on nimetty Unkarin radion sinfoniaorkesterin ja kuoron uudeksi ylikapellimestariksi. Frizza on tällä hetkellä Bergamon Donizetti-festivaalin taiteellinen johtaja. Kyproksen kansallinen sinfoniaorkesteri puolestaan saa uudeksi kapellimestarikseen itävaltalaisen Günter Neuholdin, 74. Samalla orkesterin kokoa kasvatetaan 45 muusikosta 65:een.

SFJAZZ-organisaation perustaja ja toiminnanjohtaja Randall Kline luopuu tehtävästään vuonna 2023, 40 vuoden yhtäjaksoisen uran jälkeen. San Franciscon jazzkonsertti- ja -festivaalitoiminnan instituutiona aloittanut yhdistys avasi 10 vuotta sitten kaupunkiin myös jazzille omistetun konserttitalon.

Palkittuja: Viulisti Randall Goosby, 25, on saanut 25 000 dollarin arvoisen Avery Fisher -stipendin. Nuorelle klassiselle kyvylle myönnettävän palkinnon viiden ehdokkaan joukossa oli myös Suomessa ahkerasti konsertoiva pianisti Mackenzie Melemed.

Brittiläisen Royal Over-Seas Leaguen tämän vuoden yhtyepalkinnon on saanut Paddington-pianotrio, kielisoitinpalkinnon kitaristi Jack Hancher, puhallinsoitinpalkinnon nokkahuilisti Daniel Scott ja kosketinsoitinpalkinnon pianisti George Todică, joka on myös ensimmäinen Kansainyhteisön maiden ulkopuolinen voittaja sääntömuutoksen jälkeen. Royal Over-Seas Leaguen palkinnot jaetaan vuosittain alle 30-vuotiaille kyvyille.

Kuolleita: Venäläiskapellimestari Mihail Jurowski on kuollut 76 vuoden iässä. Hän opiskeli synnyinkaupunkinsa Moskovan konservatoriossa ja aloitti uransa kaupungin orkestereissa ja teattereissa, kunnes muutti Itä-Saksaan vuonna 1989 Dresdenin Semperoopperan kiinnitykseen. Hän toimi mm. Leipzigin oopperan ja Kölnin radion sinfoniaorkesterin ylikapellimestarina sekä itävaltalaisen Tonkünstler-orkesterin päävierailijana. Hänen poikansa Vladimir ja Dmitri Jurowski ovat molemmat niin ikään kapellimestareita.

Yhdysvaltalaisen rockyhtye Foo Fightersin rumpali Taylor Hawkins on kuollut äkillisesti 50-vuotiaana yhtyeen ollessa kiertueella Kolumbiassa. Hawkins oli soittanut Foo Fightersin rumpalina vuodesta 1997. Kolumbian viranomaisten mukaan Hawkinsin ruumiista löydettiin muun muassa jäämiä opioideista, kannabiksesta ja masennuslääkkeistä.

Edellinen artikkeliKemin kaupunginorkesterin toiminta jälleen säästöpaineiden uhkaamaa
Seuraava artikkeliMusic Finland ja Leevi Madetoja