perjantai huhtikuu 26. 2024

Musiikkitalolle orkesteriakatemia

musiikkitalo-0120
Musiikkitalo

Helsingin kaupunginorkesteri ja Radion sinfoniaorkesteri ovat käynnistäneet Taideyliopiston kanssa uuden orkesteriakatemia-yhteistyön. Projektissa molemmat orkesterit valitsevat vuosittain Sibelius-Akatemian orkesterisoitinten opiskelijoita osallistumaan ammattimuusikoiden ohjauksen alla orkesterin toimintaan ja saamaan koesoittovalmennusta.

Yksi inspiraation lähde yhteistyöhön on ollut Berliinin filharmonikkojen oma orkesteriakatemia. Sibelius-Akatemian dekaani Kaarlo Hildén kertoo, että toiminta orkestereiden ja oppilaitoksen välillä tulee olemaan päivittäistä:

– Kun tulevaisuuden muusikot kasvavat samassa talossa orkesterimaailman parhaan asiantuntemuksen kanssa, syntyy kansainvälisessä mittakaavassa ainutkertainen koulutuskonsepti.

RSO:n intendentin Tuula Sarotien mukaan mukaan yhteistyö tähtää siihen, että Suomen menestystarinaksi osoittunut musiikkielämä kehittyy myös tulevaisuudessa. Orkesteriakatemian kautta myös kapellimestari- ja sävellysoppilaat saavat tehdä yhteistyötä HKO:n ja RSO:n kanssa orkestereiden vuorovuosina. Sävellyksen opiskelijat saavat palautetta ammattilaisilta teoksistaan ja neuvoja eri soittimille kirjoittamiseen, kapellimestarit pääsevät harjoittelemaan käytännön johtamista orkesterien kanssa. Yksi kapellimestariopiskelija myös valitaan vuosittain RSO:n ylikapellimestari Hannu Linnun assistentiksi.

Myös kuoronjohdon opiskelijat voivat tästä lähtien harjoitella Musiikkitalon kuoron kanssa. Suunnitteilla on myös yhteistyöprojekteja opiskelijoiden kanssa isoja produktioita varten ja Sibelius-Akatemia aikoo lisäksi järjestää orkestereiden täydennyskoulutusta. Orkesteriakatemian toimintaa tullaan myös arvioimaan vuosittain. Sen kokonaisvaltainen tavoite on pitkäjänteisesti kehittää musiikinopiskelijoiden koulutusta, jotta se vastaa entistä paremmin orkestereiden tarpeisiin ja lisää koulutuksen työelämälähtöisyyttä.

Elina Salin

Advertising

STAY CONNECTED

2,264FanitTykkää
1,257SeuraajatSeuraa
0TilaajatTilaa

Block title

ENCORE

Tuoreimmat uutiset