sunnuntai toukokuu 5. 2024

Ylen luova muutosmylläys

pasila, yle, kuva kimmo brandt
Kuva: Kimmo Brandt

Eilen uutisoitiin Ylen radiokanavien tulevista muutoksista ja niiden vaikutuksista kulttuurielämään.

Tapahtuuko muutosten myötä todella irtisanomisia? Miten radiokanavien tarjonta ei enää vastaa ihmisten musiikkimakua? Kysymyksiimme vastasi Ylen Luovien sisältöjen ja kulttuurin päällikkö Ville Vilén.

Ylen toimitusjohtaja Lauri Kivinen kertoi Helsingin Sanomille, että tuotannollinen muutos koskettaa noin 450 Ylen työntekijää. Johtavatko vähennykset satojen työntekijöiden irtisanomiseen?

”Tämä on jutussa toimittajan tekemää spekulaatiota. Olemme tällä hetkellä tutkimassa, mitä tässä ruvetaan tekemään ja sitten pohdimme, tuleeko tällaisia vaikutuksia. Ei ole mitään tavoitteita eikä yt-neuvottelua käynnissä.”

Kivinen kertoi Ylelle yhtenä syynä muutokseen, että radiokanavat eivät enää vastaa ihmisten musiikkitottumuksia. Miten?

”Kivinen ei varmastikaan tarkoittanut, että radiokanavat pitäisi uusia sen takia, että ne eivät vastaa enää kuuntelijoiden musiikkimakua.”

”Perusajatus on se, että meidän täytyy aika ajoittain miettiä ja tarkastella kanavien musiikkiprofiileja. Erityisesti Radio Suomen, joka osaltaan vastaa ison rock-sukupolven tarpeeseen. Yleisöllä on valtakunnallisesti käytössään kolme suomenkielistä kanavaa, jotka soittavat musiikkia. On mahdotonta tavoittaa kaikkia musiikkimakukartan makuja näin vähällä kanavamäärällä.”

Millaiseksi uudistaisitte sitten kanavien musiikkiprofiilit?

”Kaupalliset toimijat soittavat pitkälti jo tunnettua musiikkia. Yle on taas aina soittanut kotimaista ja paljon uutta musiikkia, esimerkiksi tilannut klassisessa musiikissa uusia teoksia, se kuuluu rooliimme. Tämä on ilman muuta lähtökohta kaikilla musiikin alueilla, myös klassisessa.”

”Muutoksen takana on myös se, että nykyään musiikkia kuunnellaan paljon muualtakin kuin radiosta, kuten suoratoistopalveluista. Kysymys on, kuinka säätää päivittäinen musikki radiokanavilla niin, että siinä olisi huomioitu uusi musiikki, julkisen palvelun tehtävät ja se kuitenkin kattaisi monipuolisesti musiikikentän kaikki lajit.”

Kulttuurinen kanava Yle Teema ja ruotsinkielinen Yle Fem ehkä yhdistyvät. Tuleeko uudistus vaikuttamaan musiikki- ja kulttuuriohjelmien määrään?

”En usko, päinvastoin mieluummin haemme ruotsin- ja suomenkielisen puolen yhteistyötä. Kulttuurihan ei katso kieltä: ohjelmat voi tekstittää kumpaankin kieleen. Luulen, että Teema-Fem tulee olemaan kulttuurikanava jatkossakin. Päätöksiähän tästä ei ole vielä tehty, ideaa on vasta esitetty.”

Edellinen artikkeli
Seuraava artikkeli

Tuoreimmat uutiset