Legendaarisen R-talomme konserttisaliin ovat tervetulleita musiikkielämän moninaiset toimijat 

 

Harri Kuusisaari kehuu artikkelissaan (Rondo 5/2023) Taideyliopiston Sibelius-Akatemian R-talon konserttisalia Helsingin parhaaksi eikä suotta. Salin akustiikkaa ja tunnelmaa on kehuttu vuolaasti, ja salin uudelleen käyttöönottoa odotettiin intohimoisesti mittavan remontin jälkeen alkuvuodesta 2020. Pandemia sulki kuitenkin talon pian pitkäksi aikaa, kunnes se avautui uudelleen viime vuonna.  

Pandemian jälkeen talo on toiminut lukuisten Sibelius-Akatemian konserttien, taiteellisten suoritusten ja vierailujen näyttämönä, kansainvälisen Sibelius-viulukilpailun ja Maj Lind -pianokilpailun alku- ja välierien areenana sekä Helsingin kamarimusiikkitarjontaa mullistavan Helsinki Seriös -sarjan kotina.  

Moni taho on myös kiinnostunut vuokraamaan R-talon kaunista ja akustisesti ainutlaatuista konserttisalia, ja pyrimme parhaamme mukaan mahdollistamaan vuokrauksen silloin, kun siitä ei muodostu esteitä perustoimintamme toteuttamiselle.   

Vanha rakennus on haastava rakenteellisesti ja äänieristykseltään. Peruskorjauksessa salin ainutlaatuisen akustiikan säilymisestä pidettiin huolta sekä tehtiin merkittäviä parannustoimenpiteitä äänieristykseen. Kuitenkaan kaikista äänivuodoista talon muista luokka- ja salitiloista ei voitu kokonaan välttyä. 

R-talo ja sen salit ovat ensisijaisesti Sibelius-Akatemian opetus- ja harjoittelukäytössä aamusta myöhäiseen iltaan. Äänivuotoa aiheuttavien luokkien sulkeminen pois harjoitus- ja opetustoiminnasta konserttien ajaksi ei siksi ole mahdollista kuin poikkeustapauksissa.  

R-talon tulevaisuus näyttää kuitenkin valoisalta. Yleisöt iloitsevat konserttisaliin paluusta, ja vaeltavat yhä suurempina joukkoina nauttimaan sen kauniista soinnista ja tunnelmallisesta ympäristöstä niin akatemian omiin kuin vierailijoiden konsertteihin. Syyskuussa 2023 avautuu myös legendaarisen Feeniks-kahvilan tiloissa uusi ravintola, joka palvelee talon opiskelija- ja henkilökunnan lisäksi laajaa yleisöä. Kynnys astua taloon madaltuu, kun sen palvelut saadaan päivitettyä.  

Toivomme yhä uusien yleisöjen löytävän legendaarisen R-talon konserttisalin, jossa on mahdollista kokea suomalaisen musiikkikoulutuksen jatkumo ja tulevaisuus, vierailevien suuruuksien rinnalla. Toivotamme vanhat ja uudet yleisöt lämpimästi tervetulleiksi!   

 

Emilie Gardberg 

Sibelius-Akatemian dekaani 

 

Lue kommentoitu artikkeli

Edellinen artikkeliKadonnutta Amerikkaa etsimässä
Seuraava artikkeliDante-baletti on mestariteos