Talviharmonikan yllättäjä on Veli Kujalan konsertto

 

Maineikas ESSE Pietarista konsertoi Talviharmonikan avajaispäivänä 10.2. – istumassa vas. Anna Šatilova, domra, ja Kenja Kvotško, harmonikka, ja seisomassa vas. Kiril Jevsejev, balalaikka, Mihail Krylov, harmonikka, ja Darja Nefedova, bassobalalaikka.

Kokkolan Talviharmonikan taiteellisen johtajan Raimo Vertaisen työssä hinta-laatusuhde on hyvä. Jälleen helmikuussa tehdään historiaa, kun kantaesitetään Veli Kujalan harmonikkakonsertto.

 

Talviharmonikka kuuluu Suomen moniarvoisimpiin musiikkijuhliin. Niin kuin ei harmonikka ei myöskään Kokkolan festivaali 10.-17.2. sulje syleilystään mitään musiikin lajia pois. Laaja skaala kattaa niin Veli Kujalan harmonikkakonserton kantaesityksen Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin konsertissa 15.2. kuin päätöspäivän 17.2. Monotanssit haitarihiihdolla.

”Talviharmonikan tilaamista konsertoista Veli Kujalan teos on jo viides. Aiempien säveltäjät ovat Kalevi Aho, Uljas Pulkkis, Pekka Jalkanen ja Kirmo Lintinen. Myös muita konserttoja olemme tietenkin esittäneet, esimerkkinä vaikkapa Jukka Tiensuun teos”, Raimo Vertainen kertoo.

”Koen uuden suomalaisen musiikin esiin tuomisen ja tilaamisen isona missiona ja tärkeänä itseisarvona. Veli Kujalan taidot on tiedetty jo kauan. Hän on multimuusikko, joka taipuu klassiseen, jazziin ja avantgardeen. Hän on tehnyt musiikkia neljäsosasävelaskelharmonikalle ja taitaa soittimen myös itse.”

”Odotan paljon konsertolta, jonka osatilaaja on Keski-Pohjanmaan Kamariorkesteri, sillä Veli Kujala on aina yllätyksellinen. Solistina on Saksassa asuva virtuoosi Petteri Waris, joka on voitti Klingenthalin kansainvälisen kilpailun 2015. Yle Radio 1 lähettää Tomas Djupsjöbackan johtaman konsertin suorana.”

Petteri Waris kantaesittää Veli Kujalan harmonikkakonserton 15.2. © Martin Gendig

Venäläisestä barokkiin, balkanilaisesta tangoon

Avajaissunnuntain 10.2. vieras on moninkertaisesti palkittu ESSE-kvintetti Pietarista. Soittiminaan harmonikat, balalaikat ja domra yhtye yhdistää slaavilaista tunnetta ja teknistä virtuositeettia venäläiseen tyyliin sekä klassiseen ja pop-maailmaan.

Veikko Vionojan talviaiheiset taulut sekä Antto Tunkkarin sello ja Sonja Vertaisen harmonikka kohtaavat Ateneumin kuuluisan taidemallin Lydia Metsämaan (1893-1981) tarinan 12.2. monitaiteellisessa tapahtumassa Vionojan tiemaisemassa – piiasta jumalattareksi.

Barokin tyyliin -konsertissa 13.2. esiintyvät italialainen Giorgio Dellarole, joka on erikoistunut barokkimusiikin esittämiseen harmonikalla, barokkiviulun taituri Kreeta-Maria Kentala sekä tanssitaiteilija-fagotisti Jani Sunnarborg. Trio esiintyy Kokkolassa ensi kertaa yhdessä.

Barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentala soittaa Barokin tyyliin -konsertissa Kokkolassa 13.2. © Ulla Nikula

Ruotsalais-norjalainen duo Bayan Tonic taituroi 14.2. yhteisessä konsertissa balkanilaista bilemusiikkia soittavan pohjalaiskokoonpanon Amélie goes to Belgrad’in kanssa.

Tietenkin Talviharmonikan suuressa viihdekonsertissa 16.2. esiintyy jälleen Raimo Vertaisen perustama ja johtama tango-orkesteri Guardia Nueva.

”Solisteiksi viihdekonserttiin kutsuin Jennie Storbackan, joka loisti viime itsenäisyyspäivän Linnanjuhlissa, ja tähtitenori Mika Pohjosen”, Raimo Vertainen kertoo.

”Guardia Nuevalla on muutoinkin työntäyteinen vuosi, sillä teemme Arja Korisevan kanssa koko hänen 30-vuotisjuhlakiertueensa – yhteensä 11 konserttia, ja toukokuussa lähdemme Jennie Storbackan kanssa Itävallan Innsbruckin World Music Festival -tapahtumaan.” 

Matti Tuomisto

 

 

Edellinen artikkeliPäättäminen vaatii pätevyyttä
Seuraava artikkeliLainasoitin tuottaa korkoa nuoren taiteilijan kasvuna