Festivaalikalenteri 2023

Urkuyö ja aaria, Espoo 1.6.–31.8. 

Urkuyö ja aaria -festivaali satsaa kesällä niin laulu- ja urkukonsertteihin kuin suuriin tuotantoihin. Mozartin Requiem kuullaan Tapiola Sinfoniettan, Tapiolan kamarikuoron ja solistien esittämänä, ja Kansallisoopperan orkesteri astuu estradille Mahlerin Das Lied von der Erdessä. Brittenin ooppera Kuovijoki päättää festivaalin Aleksi Barrièren ohjaamana ja taiteellisen johtajan Tuomas Katajalan laulaessa solistiryhmän kärjessä. Urkutaiteilijoista esiintyvät mm. Cameron Carpentier ja Aleksanteri Wallenius. Suomalainen Barokkiorkesteri kantaesittää Olli Kortekankaan teoksen.

www.urkuyofestival.fi

Aino Acktén kamarifestivaali 6.6.–29.9.

Aino Acktén kamarifestivaali Balderin salissa Helsingin Senaatintorin kupeessa ja Lyceumklubilla Kruunuhaassa tarjoaa kuusi konserttia kesäkuussa ja 13 konserttia elo-syyskuussa. Pääosa niistä on klassista kamari- ja laulumusiikkia ja pianoresitaaleja, mutta myös jazzia, laulelmaa ja viihdettä kuullaan. Kesäkuun annin käynnistää Trio Est, eli Fanny Söderström, piano, Abel Puustinen, viulu ja Anna Westerlund, sello.

www.acktefestival.fi

Helsingin urkukesä 5.6.–27.8.

Urkukesän iltakonsertit ovat maanantaisin Kallion kirkossa, sunnuntaisin Tuomiokirkossa ja keskiviikkoisin Vanhassa kirkossa (kesäkuu), Suomenlinnan kirkossa (heinäkuu) ja Johanneksenkirkossa (elokuu). Lisäksi on päiväkonsertteja. Urkurien lisäksi kuullaan laulusolisteja ja kuoroja, mm. Vancouverin kamarikuoroa, jota johtaa Kari Turunen. Ulkomaisia urkurivieraita ovat mm. Erwin Wiersinga (Alankomaat), Pavel Cerný (Tsekki), Lukas Hasler (Itävalta), Jean-Baptiste Monnot (Ranska), Suzanne Z’Graggen (Sveitsi) ja Colin Andrews (Yhdysvallat).

https://www.urkukesa.fi

Baiba Skride soittaa trioineen Riihimäellä. © Marco Borggreve

Riihimäen kesäkonsertit 6.–12.6.

Riihimäen Kesäkonserttien taiteellinen johtaja, kitaristi Ismo Eskelinen on halunnut tuoda esiin taiteilijoiden elämäkertoja ja teoksiin liittyviä tarinoita. Erityistä huomiota saa säveltäjä Mario Castelnuovo-Tedesco. Esiintyjinä ovat Eskelisen lisäksi mm. Skride Piano Quartet, sellisti Harriet Krijgh, huilisti Janne Thomsen ja pianisti Olli Mustonen.

https://www.riihimaenkesakonsertit.fi

Tampereen kitarafestivaali 7.–11.6.

Tampereen kitarafestivaalin vieraita ovat belgialainen 8-kielisen kitaran taitaja Raphaella Smits, kroatialainen Petrit Çekun, espanjalainen Isabel Martínez ja italialainen Christina Galietto.

www.tgf.fi

Kymijoen Lohisoitto 7.–11.6.

Kymijoen Lohisoiton konserttipaikkoina ovat Kotkan konserttitalo, alueen kirkot, saariston majat sekä Aallon suunnittelema Kantolan tehtaanjohtajan asunto Kotkan Sunilassa. Avajaiskonsertissa kuullaan kantaesityksenä Kalevi Ahon baritonitorvikonsertto, esittäjinään Mizuko Kojima-Haarala ja Kymi Sinfonietta. Toisena orkesterivieraana on Suomalainen barokkiorkesteri.

www.lohisoitto.fi

Ilmajoen musiikkijuhlat 8.–18.6.

Ilmajoen musiikkijuhlat on tuonut esiin monia suurmiesoopperoita, mutta nyt vuorossa on suurnainen Armi Ratia. Sen säveltää Eeva Kontu, ja libretisti-ohjaajana on Heta Haanperä. Armin roolissa on Lilli Paasikivi ja muina solisteina mm. Aarne Pelkonen, Piia Komsi ja Mari Palo.

www.ilmajoenmusiikkijuhlat.fi

Pori Organ 12.–18.6.

Keski-Porin kirkon urkuja esittelevä konserttisarja muistaa 150 vuotta täyttävää Max Regeriä.

Esiintyjinä ovat mm. ranskalaisen improvisaatioperinteen lähettiläänä tunnettu Thierry Escaiach, brittiläinen David Briggs ja saksalainen Gerhard Weinberger. Stephen Tharpin soittaa Pori Sinfoniettan solistina Poulencin urkukonserton.

www.poriorgan.fi

Meri ja musiikki, Inkoo 9.–11.6.

Meri ja musiikki -festivaali huomioi ympäristökysymykset teemallaan Tulevaisuuden meri. Tilaussävellyksenä kuullaan Johanna Almarkin teos Yö merellä. Taiteellisen johtajan, viulisti Jan Söderblomin lisäksi esiintyjinä ovat Johanna Almark, Maja Mannila, Wegelius Kamarijouset, Sotta ja Pytty, Suomalainen kamariorkesteri, Roland Pöntinen ja Petra Kullberg.

https://www.musikvidhavet.fi

Piano soi kallion laella Iitissä.

Iitin musiikkijuhlat 14.–17.6.

Iitin musiikkijuhlien ytimen muodostavat neljän nykysäveltäjän, ukrainalaisen Valentin Silvestrovin, marokkolais-ranskalaisen Graciane Finzin, liettualaisen Žibuoklė Martinaitytėn sekä Kimmo Hakolan teokset. Martinaitytėn Trilogia pianolle ja jousiorkesterille kuullaan avajaiskonsertissa; orkesterina on Mikkelin kaupunginorkesteri, ja solistina on festivaalin taiteellinen johtaja Laura Mikkola. Kaikissa kirkkokonserteissa kuullaan myös Mozartia. Laulajat Waltteri Torikka ja Johanna Rusanen-Kartano täydentävät kamarimusiikkia soittavaa instrumentalistikaartia.

https://iittifestival.fi

Tampereen Sävel 14.–18.6.

Tampereen Sävelen konserteissa on tyylikirjoa kansanmusiikista rytmiseen yhtyelaulumusiikkiin ja keskiajan musiikista uuteen kuoromusiikkiin. Kansainvälisinä vierailijoina on kanadalainen, Kari Turusen johtama Vancouver Chamber Choir sekä ruotsalaiset AORA ja The Real Group. Yhtyelaulukilpailu ja kuorokatselmus ovat tapahtuman pääpilareina, ja konserteissa ja keskusteluissa on teemoja monikulttuurisuudesta sukupuoliseen moninaisuuteen ja säveltäjien ja kuorojen vuorovaikutukseen.

https://tamperevocal.fi

Kangasala Classic 15.–18.6.

Kangasala Classic -festivaalin teemana on Inspiraationa luonto, ja ohjelman suunnittelua ovat innoittaneet paikkakunnan järvet ja harjut. Konsertteja on Kangasalan, Sahalahden ja Kuhmalahden kirkoissa, Kangasala-talossa sekä luonnon helmassa, mm. Kirkkoharjun näkötornissa. Esiintyjinä ovat mm. Osuma ensemble, Total Cello ensemble joukko etupäässä nuoria suomalaisia muusikoita vaihtuvin kamarimusiikkikokoonpanoin.

https://www.kangasalaclassic.fi

Musica Kalevi Aho 16.–17.6.

Forssassa pidettävä Kalevi Ahon musiikin festivaali on ainutlaatuinen nykysäveltäjälle omistettu. Ahon runsaasta konserttotuotannosta kuullaan tällä kertaa nokkahuilulle ja tenorisaksofonille sävelletyt, Jan Lehtola soittaa konsertillisen hänen urkumusiikkiaan, ja kamarimusiikkia esittää mm. Lapin kamariorkesterin jousikvartetti.

https://www.musicakaleviaho.fi

Quartetto di Cremona soittaa mm. Lounais-Hämeen musiikkipäivillä.

Lounais-Hämeen musiikkipäivät 28.6.–10.7.

Forssaan ja sen ympäristöön levittäytyvä festivaali on kutsunut vieraakseen Harkovan oopperan orkesterin. Se esiintyy kolmessa konsertissa. Ukrainalaisorkesteri tulee Slovakiasta, missä pääosa muusikoista harjoittelee ja mistä käsin se tekee esiintymismatkoja ympäri Eurooppaa. Osa muusikoista on edelleen Harkovassa, missä he esiintyvät pommisuojissa, metroasemilla ja muissa väestötiloissa. Lounais-Hämeen musiikkipäivillä esiintyvät lisäksi Suomalainen barokkiorkesteri, Trio Epoque ja Quartetto di Cremona.

https://www.lounaishameenmusiikkipaivat.fi

Avantin Suvisoitto 29.6.–3.7.

Suvisoiton Dreamlands and Dystopias -nimeä kantavan festivaalin ohjelman ovat suunnitelleet säveltäjä Unsuk Chin ja Belgian kansallisorkesterin taiteellisena toiminnanjohtajana ja useiden festivaalien kuraattorina toimiva Maris Gothóni. He ovat valinneet teoksia, ”jotka heijastavat musiikin visionääristä potentiaalia epävarmuuden aikoina ja sisältävät yhtä lailla unelmamaailmoja kuin dystooppisia pelkoja”. Ohjelmassa kuullaan lähes kaksikymmentä Suomen ensiesitystä sekä Avantin tilaaman Antti Auvisen huilukonserton kantaesitys. Säveltäjäniminä ovat mm. Sunghyun Lee, Hans Abrahamsen, Ondrej Adamek, Gérard Pesson, Marko Nikodijevic, Andrew Norman, Mikel Urquiza, Luke Bedford, Vito Zuraj ja Wolfgang von Schweinitz.

https://avantimusic.fi

Musiikkia Ruovesi 29.6.–2.7.

Huilutaiteilija Anna Aminoffin johtama Musiikkia Ruovesi tarjoaa kamarimusiikkia Ruoveden ja Muroleen kirkoissa, Iittipään työväentalolla ja Sointulassa. Esiintyjinä ovat Kasmir Uusitupa ja Tami Pohjola, viulu, Johanna Isokoski, sopraano, Inge Spinette ja Jan Michiels, piano ja Eeva Mäenluoma, klarinetti. Ohjelma koostuu pääosin klassisesta kamarimusiikista.

https://www.musiikkiaruovesi.fi

Heinäveden musiikkipäivät 29.6.–2.7.

Heinäveden musiikkipäivien pääesiintyjä on 60-henkinen Sinfoniaorkesteri Vivo. Sen kanssa esiintyvät mezzosopraano Monica Groop, sopraano Marika Hölttä, Luminos Ensemble ja baritoni Juha Kotilainen. Kermankosken lavalla esiintyy Sari Kaasinen Set´akat -yhtyeineen

https://heinavesimusic.fi

Savonlinnan oopperajuhlat tuo lavalle Gounod’n Romeon ja Julian.

Savonlinnan oopperajuhlat 1.–30.7.

Oopperajuhlien uutena tuotantona on Gounod’n Romeo ja Julia. 1800-luvun lopun New Yorkiin sijoitettu ohjaus on Amy Lanen, ja tuotanto on yhteinen Malmön oopperan kanssa. Vanha Taikahuilu saa uusintaohjauksen, ja lisäksi nähdään juhlien omista tuotannoista Sevillan parturi. Theater Hagenin vierailuna nähdään musikaali Viulunsoittaja katolla sekä kahden teoksen ilta, jossa kohtaavat Outi Tarkiaisen ooppera Oma huone ja Bartókin Herttua Siniparran linna. Romeon ja Julian solisti Lisette Oropesa pitää myös soolokonsertin.

www.operafestival.fi

Savonlinnan musiikkiakatemian konsertit 1.7.–5.8.

Savonlinnan musiikkiakatemian mestarikursseihin tiiviisti liittyvän konserttisarjan ohjelmassa ovat kurssien opiskelijoiden konserttien lisäksi mm. baritoni Yuki Kurodan ja pianisti Jyri Mishukovin sekä baritoni Changyong Liaon ja pianisti Hartmut Höllin lied-illat. Jälkimmäinen duo esittää 22.7. kiinalaisia taidelauluja. Mei-Ting Sun pitää useita pianoresitaaleja eri ohjelmin sekä tapahtuman keskuksessa Melartin-salissa että Savonlinnan ja Kerimäen kirkoissa.

https://savonlinnamusicacademy.com

Nurmeksen kesämusiikki 1.–9.7.

Nurmeksen kesämusiikin taiteellisena johtajana on pianisti Anna Laakso, ja konserttipaikkoina ovat Hannikaisen sali, alueen kirkot ja galleriat ja Hyvärilän uimaranta. Esiintyjinä mm. Cecilia Zilliacus, Minna Pensola ja Antti Tikkanen, viulu, Anna-Kreetta Gribajcevic, alttoviulu, Robert Cohen ja Lauri Angervo, sello, Tuija Hakkila, piano, Markku Mäkinen, urut, ja Mikael Helasvuo, huilu.

https://nurmessummermusic.fi

Sysmän Suvisoitto 1.–8.7.

Sysmän Suvisoiton taiteellisena johtajana aloittaa harpisti Laura Hynninen. Hänen kutsumia vieraita ovat mm. sopraano Helena Juntunen, cembalisti-näyttelijä Elina Mustonen, Total Cello ensemble, Värttinä-trio ja Rinneradio.

https://www.suvisoitto.fi/

Musiikin aika, Viitasaari 4.–10.7.

Musiikin aika muistelee säveltäjälegenda John Cagen vierailua Viitasaarella 40 vuotta sitten. Lisää festivaalista seuraavassa Rondossa.

https://musiikinaika.org

Kaakon kamarimusiikki 4.–8.7.

Haminan ja Virolahden seudulle levittäytyvä Kaakon kamarimusiikki keskittyy klassiseen kamarimusiikkiin. Sitä esittävät mm. Petteri Iivonen, viulu, Kirsikka de Leval Jezierski, alttoviulu, Samuli Peltonen ja Tuomas Ylinen, sello, Maria Krykov, kontrabasso, Sam Parkkonen, käyrätorvi ja Tuomas Turriago, piano.

https://www.kaakkofestival.fi

Tunnelmia Hauhon kirkosta.

Hauhon musiikkijuhlat 5.–8.7.

Hauhon musiikkijuhlien ohjelmassa on konsertteja Hauholla, Rengossa, Hattulassa sekä Wetterhoffin talossa Hämeenlinnassa. Juhlien residenssiyhtyeen Virtuosi di Kuhmon konserteissa soittavat myös taiteelliset johtajat sellisti Mikko Ivars ja alttoviulisti Olli Kilpiö. Laulusolistina on Tiina-Maija Koskela. Muita esiintyjiä ovat mm. nokkahuilisti Eero Saunamäki ja cembalisti Päivi Vesalainen, Kamus-kvartetti, sellisti Maria Morfin Venäläinen ja pianisti Valeria Resjan.

https://www.hauhofestival.fi

Helsinki Chamber music festival 5.–8.7.

Helsinki Chamber Music Festival painottaa uutta kamari- ja puhallinmusiikkia. Ohjelmassa on mm. uudelle säveltäjäsukupolvelle omistetut konsertit sekä musiikkia uudelle instrumentille, Ginetelle, joka on Petteri Mäkiniemen rakentama sähkösoitin. Esiintymässä ovat mm. viulistit Erzhan Kulibaev ja Essi Höglund, alttoviulisti Ulla Knuuttila, sellistit Jaani Helander ja Bruno Lima, pianisti Fanny Söderström, klarinetisti Laure Paris sekä Jaani Helanderin ja Lukas Stasevskij’n selloduo.

https://www.helsinkichamber.com

Kuhmon Lammasjärvi on monien muusikkokuvien klassinen kohde.

Kuhmon kamarimusiikki 9.–22.7.

Kuhmon Kamarimusiikin teema on Juuret ja siivet. Kuhmo on vuoden 2023 suomalais-ugrilainen kulttuuripääkaupunki, mikä myös kuuluu kesän ohjelmassa. Konsertteja on 60 ja taiteilijoita yli sata. Festivaalilla on neljä tilaussävellystä: Sampo Kasurisen säveltämä ja Aina Bergrothin kirjoittaman kamariooppera Trapped Butterfly, Outi Tarkiaisen klarinettikvintetto sekä oopperaan A Room of One’s Own perustuva teos Judith Shakespearen tappio sekä Charlotte Brayn jousikvartetto. Taiteilijoita ovat mm. pianistit Heini Kärkkäinen ja Olli Mustonen, viulistit Sergey Malov, Daniel Rowland ja John Storgårds, alttoviulisti Yuval Gotlibovich, sellistit Maja Bogdanović ja Senja Rummukainen, kontrabasisti Zoran Marković, huilisti Janne Thomsen sekä jousikvartetit Castalian, Danel, Kamus ja Meta4 sekä Storioni-trio.

https://kuhmofestival.fi

Kartanotunnelmaa Kemiönsaarella.

Kemiönsaaren musiikkijuhlat 10.–16.7.

Kemiönsaaren musiikkijuhlat tarjoaa konsertteja Sandön ja Söderlångvikin kartanoissa, Kemiön, Västanfjärdin ja Karunan kirkoissa, Taalintehtaan torilla sekä Salon taidemuseo Veturitallissa. Ohjelmissa näkyy Ligetin 100-vuotisjuhlavuosi, Rahmaninovin 150-vuotisjuhlavuosi sekä Lalon 200-vuotisjuhlavuosi. Esiintyjinä ovat mm. Jyväskylä Sinfonia, sopraano Helena Juntunen, pianisti Alfredo Perl, viulisti Anna-Liisa Bezrodny, alttoviulisti Roland Glassl ja sellisti Jan-Erik Gustafsson.

https://www.kimitomusicfestival.fi

Kaskisten musiikkikesä 13.–16.7.

Kaskisten musiikkikesän pääpaikkana on 1780-luvulla rakennettu Bladhin kauppiastalo. Taiteellisina johtajina ovat muusikkosisarukset Samuli ja Anna-Mari Peltonen, ja ohjelmisto koostuu pääosin klassisesta kamarimusiikista.

https://kaskistenmusiikkikesa.fi

Sastamala Gregoriana 13.–16.7.

Sastamalan vanhan musiikin tapahtuman teemana on Wien – musiikin kaupunki. Vierailevia yhtyeitä ovat The Linarol Consort of Viols, naisteemaisia konsertteja esittävä Ensemble Parlamento ja unkarilainen Haydn Barytontrio Budapest, joka herättää henkiin Joseph Haydnin sävellyksiä barytongamballe. Lisäksi esiintyvät mm. Trio Origo, Pirkanmaan Barokki ja suomalaisista vanhan musiikin spesialisteista luotu lauluyhtye Cappella Imperiale.

https://www.sastamalagregoriana.fi

Kangasniemen musiikkijuhlat 15.–24.7.

Kangasniemen musiikkiviikoilla esiintyvät tapahtuman kurssilaisten lisäksi mm. Tapiolan kuoro, Kansallisooppera Minitaikahuilu-tuotantoineen, laulajat Josefin Silén ja Petrus Kähkönen pianisti Jukka Nykäsen kera sekä Kangasniemen laulukilpailujen viime vuoden voittajat.

www.kangasniemenmusiikkiviikot.fi

Pielinen Soi 8 15.7.–13.8.

Eri puolilla Pielisen Karjalaa levittäytyvän festivaalin konserttipaikkoja ovat mm. Pankakoski sekä Paaterin ja Lieksan kirkot. Esiintyjinä ovat mm. pianisti Steffen Maiwald, tenori Timo Turunto ja Nova Ensemble. 50 vuotta täyttävä Lieksan kaupunki saa oman juhlakonserttinsa.

https://pielinensoi.fi

Väyläfestivaali 28.6.–8.7.

Väyläfestivaali on monitaiteinen kulttuuritapahtuma, joka matkaa keskikesällä Tornionlaaksossa kolmen maan alueella. Artistit Suomesta, Ruotsista ja Norjasta kohtaavat pohjoiskalottia halkovan Väylän äärellä. Musiikin lisäksi tarjolla on runoutta sekä luontoon sijoitettavaa valokuvataidetta.

https://vaylafestival.com/fi/home/

Ensemble Nylandia on BarokkiKuopion pääesiintyjä.

BarokkiKuopio 19.–23.7.

BarokkiKuopion teemana on luonto/luonne! Festivaalin taiteellisena johtajana toimii cembalisti Matias Häkkinen, ja läheisin yhteistyökumppani on Ensemble Nylandia.  Vuoden päätapaus on Puijon luonnonsuojelualueen luontopolulle sijoittuva, australialaisen Genevieve Laceyn suunnittelema Pleasure Garden -ääni-installaatio. Sen musiikki koostuu hollantilaisen renessanssimusiikin säveltäjän Jacob van Eyckin teoksista sekä uudesta musiikista.

www.barokkikuopio.com

Joroisten musiikkipäivät 21.–30.7.

Joroisten Musiikkipäivien taiteellinen johtaja Jussi Merikanto on valinnut teemoiksi draaman, romantiikan ja komedian. Kartano- ja kirkkokonserttien ohjelma painottuu taidemusiikkiin, jossa on huomioitu alueen kartanohistoria ja sen kulttuurinen rikkaus. Ohjelma alkaa Juvan kirkossa Rossinin teoksella Petite messe solennelle. Esiintyjäjoukko painottuu suomalaisiin laulajiin.

https://joroinenmusicfestival.fi

Lieksan vaskiviikko 21.–28.7.

Lieksan vaskiviikon teemana on Lohdun ja toivon vasket. Kansainvälinen kilpailu järjestetään tuubisteille, ja ohjelmassa on mm. Lauri Porran tuubakonserton kantaesitys. Esiintyjinä ovat Seraph Brass -yhtye ja A4 Brass -kvartetti, italialainen trumpetisti Marvo Pierobon, amerikkalainen tuubisti Chris Olka ja italialainen pasunisti Peter Seiner.

https://www.lieksabrass.com/

Crusell-viikko 22.–29.7.

Klarinetisti Olli Leppäniemen suunnitteleman Crusell-viikon teemana on Unelmia huomisesta. Ohjelmistossa on luontoaiheista musiikkia ja unelmointiin ja uniin liittyviä teoksia. Esiintymässä ovat mm. Kamus-kvartetti, klarinetisti Jonathan Leibovitz, huilisti Christina Fassbender, oboisti Juri Vallentin ja fagotisti Mor Biron, bassobaritoni Nicholaus Söderlund ja Timo Lassy -jazztrio.

https://crusell.fi

Hailuodon musiikkipäivät 25.–31.7.

Hailuodon musiikkipäivillä kuullaan klassikoita, barokkimessu periodisoittimineen, kansanmusiikkia ja folkia. Oulunsalo Ensemble -kamariorkesterin solisteina sopraano Piia Komsi, viulistit François Pineau-Benois ja festivaalin toinen taiteellinen johtaja Sinikka Ala-Leppilampi. Aapo Häkkinen esittää J. S. Bachin Kunst der Fugen ja François Pineau-Benois kaikki Paganinin 24 kapriisia.

https://hailuodonmusiikkipaivat.fi

Korsholman musiikkijuhlien uusi taiteellinen johtaja Jan-Erik Gustafsson alkaa luotsata festivaalia teemanimellä Momentum. © Kaupo Kikkas

Korsholman musiikkijuhlat 26.7.–2.8.

Sellisti Jan-Erik Gustafsson esittäytyy Korsholman musiikkijuhlien uutena taiteellisena johtajana. Hän on suunnitellut ohjelman Momentum-teeman alle. Konsertista toiseen kulkee punaisena nauhana liike, voima ja hetket eri muodoissaan. Teemasäveltäjät ovat Cecilia Damström, Vladimir Agopov ja Jaakko Kuusisto in memoriam. Yhteiskunnallisena alateemana festivaali kiinnittää huomiota Itämeren tilanteeseen. Esiintyjinä ovat mm. viulistit Elina Vähälä ja Atte Sponberg, alttoviulisti Anna Kreetta Gribajcevic, sellistit Marko Ylönen ja Vladimir Reshetko, sopraanot Tuuli Lindeberg ja Angelika Klas ja pianistit Diana Ketler ja David Munk-Nielsen.

https://www.korsholmmusicfestival.fi

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlat 25.–30.7.

Lohtajan kirkkomusiikkijuhlilla kuullaan mm. Jorma Panulan Peltomiehen rukous, solistina Hannu Ilmolahti, ja sopraano Tuuli Lindebergin ja Kentala Consortin barokkikonsertti. Hengellistä musiikkia tarjoavat mm. sopraano Mari Palo ja baritoni Aarne Pelkonen konserteissaan.

www.kirkkomusiikkijuhlat.fi

Luosto soi kuuluu Keski-Pohjanmaan kamariorkesterin kesäkiertueisiin. © Ulla Nikula

Luosto soi 27.–31.7.

Luosto soi! -festivaali järjestetään Luostolla, Pyhätunturilla ja Sodankylässä. Teemana on maasta taivaaseen, mikä viittaa niin yhtenä konserttipaikkana olevaan Ukko-Luoston tunturiin ja luontoaiheisiin kuin musiikin taivaallisiin visioihin. Taiteellisen johtajan Aku Sorensenin kutsumia esiintyjiä ovat mm. Keski-Pohjanmaan kamariorkesteri, Olivia Moss, sopraano, Teuvo Taimioja, kitara, Livia Schweizer, huilu, Elisar Riddelin, viulu ja Tomas Djupsjöbacka, sello.

https://luostosoi.fi/

Lemin musiikkijuhlat 26.–30.7.

Lemin musiikkijuhlien 40-vuotisjuhlaviikon avaavat sopraano Marjukka Tepponen ja baritoni Kevin Greenlaw. Muita laulajia juhlilla ovat Aurora Marthens, Maiju Vaahtoluoto, Johan Krogius, Henri Tikkanen ja Johanna Isokoski. Teoksista suurimuotoisin on Rossinin Petite messe solennelle.

https://leminmusiikkijuhlat.fi/

Pekka Kuusisto ja Santtu-Matias Rouvalin johtama Philharmonia Orchestra viime kesänä Mikkelin musiikkijuhlilla. © Laura Luostarinen

Mikkelin musiikkijuhlat 27.7–5.8.

Lontoon Philharmonia Orchestra jatkaa toista kertaa residenssiään Mikkelissä. Santtu Matias Rouvali johtaa, solisteina ovat viulisti Inmo Yang ja pianisti Yulianna Avdeeva. Anthony Gabriele johtaa lisäksi Harry Potter -elokuvien musiikkia sisältävän konsertin, ja orkesterin kamariyhtyeet esiintyvät iltapäivisin. Lisäksi vieraina ovat mm. Latvian kansalliskuoro, Liepajan sinfoniaorkesteri, Ensemble Gamut, Mikkelin kaupunginorkesteri ja georgialainen 13 pyhän assyrialaisen isän luostarin kuoro. Inmo Yang pitää myös konsertin pianisti Irina Zahharenkovan kanssa.

https://mikkelinmusiikkijuhlat.fi/

Fiskars Summer Festival 31.7.–6.8.

Fiskars Summer Festival pitää sisällään kamarimusiikkisarjan, sinfoniakonsertteja, kapellimestareiden mestarikurssin sekä mentorointiohjelman. Tapahtuman taustalla on Jukka-Pekka Sarasteen johtama Leads-säätiö, jonka missiona on tukea nuoria kapellimestareita ja muusikoita uran alussa. Festivaalin oma orkesteri, Fiskars Festival Orchestra, koostetaan nuorista lahjakkuuksista ja ammattimuusikoista, yhteistyössä Lohjan kaupunginorkesterin kanssa. Sitä johtavat Saraste, James Gaffigan ja nuoret kapellimestarit. Solistina on mm. Camilla Nylund.

www.leadorchestraproject.com

Mäntän musiikkijuhlat 1.–5.8.

Mäntän Musiikkijuhlat esittelee jälleen ydinaluettaan eli pianomusiikkia ja juhlii 10-vuotiasta Nuorten pianoakatemiaa. Kesän tähtivieraita ovat Jean-Effan Bavouzet, Boris Gilburg, Paul Lewis, Gabriela Montero ja Jeneba Kanneh-Mason. Lisäksi esiintyvät mm. Maj Lind -kilpailun voittaja Piotr Pawlak, Tiffany Poon ja Juhani Lagerspetz.

www.mantanmusiikkijuhlat.fi

Rauman Festivo 1.–5.8.

Rauman Festivon 40-vuotisjuhlavuoden tilausteoksena on Sampo Kasurisen ja Aina Bergrothin kamariooppera Trapped Butterfly. Sen solisteina ovat Marjukka Tepponen ja Tuomas Miettola. Festivon ohjelma rakentuu Juhlat-teeman ympärille. Esiintyjinä ovat mm. Kamus-kvartetti, pianisti Ralf Gothóni, klarinetisti Jonathan Leibovitz, baritoni Aarne Pelkonen, pianisti Joonas Ahonen, tanssitaiteilija Auri Ahola ja nukketeatteritaiteilija Niina Lindroos.

https://raumafestivo.fi

Tammisaaren kesäkonsertit 3.–6.8.

Pastoraali-teema tuo luonnon vehreyden Tammisaaren kesäkonsertteihin. Jan Söderblomin johtaman Suomalaisen kamariorkesterin solistivieraina ovat mm. sopraano Iris Candelaria ja viulisti Tami Pohjola.

https://finnchamber.fi

Pellingin musiikkipäivät 3.–6.8.

Pellingin musiikkipäivät tarjoavat vokaali- ja kamarimusiikkia sekä barokin soitinmusiikkia Solhällassa, Pyhän Olavin kappelissa, Skärgårdshemmetissä ja Porvoon tuomiokirkossa. Taiteellisena johtajana on Monica Groop. Esiintyjinä ovat hänen lisäkseen mm. Olga Heikkilä, sopraano, Laura Mikkola, piano, Petteri Iivonen, viulu, Jakob Dingstad, alttoviulu, Samuli Peltonen, sello, Olli Leppäniemi, klarinetti ja Aapo Häkkinen, urut ja cembalo.

https://pellingemusikdagar.fi

Katrina Kamarimusiikki, Ahvenanmaa 8.–12.8.

Katrina Kamarimusiikin taiteellinen johtaja, viulisti Cecilia Zilliacus on rakentanut ohjelman Liike-teeman ympärille. Teema esittelee musiikkia liikkeen, erityisesti tanssin alkusysäyksenä ja tunteiden taustalla. Säveltäjät Britta Byström ja Jonas S Bohlin ovat festivaalin nimikkosäveltäjiä ja kantaesityksenä kuullaan Bohlinin pianotrio. Eri säveltäjien unkarilaiset, slaavilaiset ja romanialaiset tanssit pääsevät esiin. Esiintyjinä ovat mm. baritoni Jakob Högström, pianisti Bengt Forsberg, Opus13-kvartetti ja Tukholman Saksofonikvartetti.

www.katrina.ax

BRQ Vantaa 8.–15.8.

BRQ Vantaalla vierailee mm. baselilainen Profeti della Quinta -lauluyhtye, joka esittää Salomone di Rossin hepreankielistä synagogamusiikkia sekä maallisia madrigaaleja ajalta, jolloin renessanssi taittui barokkiin. Uusia teoksia barokkisoittimille ovat tehneet Cecilia Damström ja Tytti Arola. BRQ-ensemblen laulusolistina kuullaan brittiläistä Stephen MacLeodia. Ohjelma täydentyy vielä.

https://brq.fi

Oulunsalo soi 9.–13.8.

Oulunsalo Soi -kamarimusiikkifestivaalin teema on tänä vuonna Leevi Madetoja ja aikalaiset. Festivaalin taiteellisena johtajana toimii toista vuotta pianisti Mika Rännäli. Festivaalilla esiintyvät mm. mezzosopraano Virpi Räisänen, viulistit Anna-Liisa Bezrodny ja Emma Vähälä, pianisti Vanessa Cunha, klarinetisti Olli Leppäniemi sekä harmonikkataiteilija Janne Rättyä.

https://oulunsalosoi.fi

Turun musiikkijuhlat 10.–24.8.

Turun musiikkijuhlien päävieraat ovat viulisti Anne-Sophie Mutter kokoamansa kamariorkesterin kera sekä norjalainen sopraano Lise Davidsen, joka konsertoi Turun filharmonisen orkesterin kanssa. Mari Palo ja Aarne Pelkonen ovat avajaiskonsertin laulajat, ja muita esiintyjiä ovat mm. Senja Rummukainen, sello, Tami Pohjola, viulu, Johannes Piirto, piano, Bravade-nokkahuilukvartetti, Tuulia Ylönen, klarinetti, Essi Höglund, viulu, Tatu Kauppinen, sello ja David Munk-Nielsen, piano.

https://turunmusiikkijuhlat.fi

The Tallis Scholars on Helsingin juhlaviikkojen klassisia pääesiintyjiä.

Helsingin juhlaviikot 17.8.–3.9.

Helsingin juhlaviikkojen klassisen musiikin esiintyjiin kuuluvat lontoolainen Aurora-orkesteri kapellimestarinaan orkesterin perustaja Nicholas Collon, islantilainen pianisti Vikingur Olafsson, renessanssimusiikin tulkinnoistaan tunnettu brittiläinen The Tallis Scholars -kuoro ja ruotsalainen kamariorkesteri O/Modernt. Jukka-Pekka Saraste aloittaa kautensa Helsingin kaupunginorkesterin ylikapellimestarina, ja Radion sinfoniaorkesterin konsertissa kuullaan kantaesityksenä Kaija Saariahon trumpettikonsertto Verneri Pohjolalle.

https://helsinkifestival.fi

Helsingin oopperakesä 17.8.–3.9.

Helsingin oopperakesä tuo esiin vapaiden oopperaryhmien tarjontaa yhdeksän teoksen verran. Kantaesityksenä nähdään norjalaisen Tze Yeung Hon säveltämä Det här är ögonblicket. Se pohtii kuoleman käsitettä oopperalavalla. Anna Noran säveltämä lastenooppera Keinulauta! pohjautuu Timo Parvelan kirjaan. Maija-Leena Remeksen kirjoittama ja Charlie Morrow’n säveltämä 24 tuntia 48 minuutissa lupaa olla ”musiikillinen hurlumhei”. Johanna Almarkin säveltämä Orlando perustuu Virginia Woolfin romaaniin. Carmen suviyössä perustuu Bizet’n Carmen-oopperaan. Laura Maddalena on Eero Hämeenniemen cembalisti-näyttelijä Elina Mustoselle säveltämä kokonaisuus Venetsian orpokotien tytöistä. Stefan Lindgrenin säveltämä uutuusooppera In transit perustuu Hannele Mikaela Taivassalon romaaniin. NoitaNaisia on Danny Ashkenasin säveltämä musikaaliooppera kahdelle naislaulajalle.

www.oopperakesa.fi

Kumaus, Lappeenranta 24.–27.8.

Kumaus-festivaalin erikoisuutena ovat kolme sokkokonserttia. Niissä yleisö ei tiedä etukäteen ohjelmaa. Lisäksi ohjelmassa on ilmaiskonsertteja ympäri Lappeenrantaa. Festivaalilla kuullaan mm. Veli Kujalan kantaesitys ja juhlistetaan 100-vuotiasta György Ligetiä.

www.kumausfestivaali.com

Sibelius-festivaali, Lahti 31.8.–4.9.

Sinfonia Lahden Sibelius-festivaalin vieraana on Ruotsin radion sinfoniaorkesteri, joka soittaa Daniel Hardingin johdolla Sibeliuksen 1. ja 7. sinfonian. Viulukonserton solistina on Maria Dueña. Kolmen pääkonsertin kehyksenä ovat historialliset Sibelius-konsertit Amerikassa, Tukholmassa ja Roomassa. Dalia Stasevska johtaa Sinfonia Lahtea.

Sibelius-festivaali

Edellinen artikkeliLiediä kuin olohuoneessa
Seuraava artikkeliMusiikin ja tanssin kihelmöivä yhteistaideteos