Kesäkuun Rondo, Musiikkikesän tärpit ja taiteilijat

Kansi 6 Sonja Fraki
Kansi 6 Sonja Fräki, kuva©Heikki Tuuli

 

Klassinen festivaalikesä pyörähtää käyntiin pääosin entisenlaisena, mutta pari uuttakin avausta nähdään. Hämeenlinnassa järjestetään naissäveltäjiin katseensa suuntaava Kokonainen-festivaali, jossa myös kaikki esiintyjät ovat naisia. Forssassa taas kuullaan heinäkuussa säveltäjä Kalevi Ahon nimikkofestivaali. Kesäkuun Rondo kysyi Kokonaisen suunnittelijoilta, onko feminismistä teemaksi. Lehden kannessa puolestaan on Kalevi Ahon musiikin tulkkina kunnostautunut ja Forssassa esiintyvä pianisti Sonja Fräki, joka kertoo nykymusiikin ja kamarimusiikin avartavasta vaikutuksesta taiteilijan työhön.

Esittelemme muitakin kesän taiteilijoita: multimuusikko Sergei Malovin, mezzosopraano Elina Garancan, sellisti Joel Laakson, kilpailevat mieskuorot PK:n ja YL:n sekä Iguesman & Joo -duon, joka yhdistää klassiseen musiikkiin stand up -komiikkaa. Ulkomaisista festivaaleista katsastamme Dresdenin Musikfestin, joka haluaa taistella ohjelmallaan rasismia vastaan.

Kulttuurin ja koulutuksen ongelmista ei pääse pakoon kesälläkään, ja niistä nostamme nyt musiikkitieteen heikentyvän aseman yliopistoissa. Miltä näyttää sen tulevaisuus? Pohdimme myös oopperan ja seksin mutkikasta suhdetta ja musiikin asemaa osana nykysirkusta. Kuukauden levy- valintanamme on barokkiviulisti Kreeta-Maria Kentalan levy, jossa J.S. Bach ja kaustislainen pelimannimusiikki kohtaavat ja fuusioituvat kuin ihmeen lailla.

Harri Kuusisaari

Edellinen artikkeliRondon kasvot: Auli Särkiö
Seuraava artikkeliUusi professori Sibelius-Akatemiaan