Koko olohuone soimaan

 

John Larsen kaiuttimiensa uusimman ja suurimman mallin äärellä. © Larsen

Ruotsalainen John Larsen on kaiuttimien valmistajana oman tiensä kulkija. Hän on kehitellyt eteenpäin oppi-isänsä Stig Carlssonin keksimää ideaa siitä, että äänentoistossa voidaan hyödyntää takaseinää ja muita heijastuspintoja sen sijaan että pelättäisiin niitä. Näin tavallisesta olohuoneestakin voi saada konserttisalin lailla soivan tilan.

 

Tuttu ongelma musiikin kotikuuntelijoille on se, että jos ostaa huippuluokan kaiuttimet, ne edellyttävät yleensä metrin etäisyyttä takaseinästä. Ihanteena tuntuu olevan kaiuton tila, joka välittää suoraa ja puhdasta ääntä ilman heijastuksia. Ongelma vain on, että kuka asuu sellaisissa tiloissa? Yleensä ihmisten olohuoneita ei ole suunniteltu hifin ehdoilla.

Larsen-kaiuttimissa suunnittelun lähtökohta on toinen, sillä ne on tarkoitus sijoittaa takaseinään kiinni, jolloin seinä ikään kuin muuttuu osaksi äänentoistosysteemiä. Se takaa syvät bassot ja laajalle ulottuvan äänikuvan, vaikka kaiuttimen pienempi versio näyttääkin ulkoisesti vaatimattomalta. Eikö bassotoiston taso olekaan kaiuttimen koosta kiinni, kuten on luultu? Mistä on kysymys? Soitetaan Ruotsiin John Larsenille ja kysytään.  

Larsen 6-kaiuttimet hämmästyttävät pienen kokonsa ja rikkaan sointinsa paradoksilla. © Larsen

”Tämä ei ole minun ideani, vaan systeemin keksi ja patentoi ruotsalaisen äänentoistotekniikan legenda Stig Carlsson. Hänen suuri unelmansa oli tehdä huippuluokan kaiuttimia tavallisten ihmisten koteihin”, John Larsen kertoo.

Carlsson aloitti 1950-luvulla päämääränään luoda koko huoneen täyttävää ääntä yhdestä laatikosta. Tuloksena oli pientä tykkiä muistuttava bassorefleksikaiutin ’Kolboxen’.

”Stereoissa Carlsson huomasi heti, että jos äänikuva keskitetään tarkasti yhteen suuntaan, siinä muodostuvat ongelmaksi heijastukset, vaikka niitä sijoittelisi miten. Niinpä hän sijoitti driverin kaiuttimen ylös, jolloin ääni levisi katon kautta enemmän”, Larsen jatkaa.

”Tärkeä keksintö oli, että takaseinää voi käyttää hyväkseen sijoittamalla kaiutin sitä vasten. Tällä saatiin etuna syvempi ja rikkaampi basso ja laajempi äänikenttä. Ongelmana oli keskirekisteri, jota heijastukset häiritsivät, mutta sitä varten Carlsson keksi erityiset kehystetyt vaimentimet.”

Sinnikäs työ saavutti vihdoin kaupallista menestystä, kun OD-11 julkaistiin 1974. Se sai lempinimen Carlssonin kuutio. 1980-luvulla John Larsen aloitti yhteistyön Carlssonin kanssa. Se kesti 16 vuotta, kunnes legenda kuoli vuonna 1997. Larsen käytti hyväkseen tämän patentoimaa akustista teknologiaa oman yhtiönsä malleissa. Kaiutin muuttui kapeammaksi, mutta driver suuntaa yhä ylös.

”Ideanani on käyttää hyväksi huoneen heijastuksia sen sijaan että yritetään eliminoida ne. Soinnin tulee levitä koko huoneeseen. Heijastukset ovat luonnollinen osa niin kuuntelu- kuin levytysprosessia, ja ne tuovat täyteläisyyttä ja väriä soittimiin ja lauluääneen.”

”Monissa äänentoistosysteemeissä on se ongelma, että kuulijan täytyy istua tietyssä paikassa, ja jos liikahtaa vähänkin, menettää äänikuvan. Minun kaiuttimieni kanssa voi huoletta käyttää koko sohvaa”, Larsen kehuskelee.

Larsen 6 -kaiuttimissa basso ulottuu 26 hertsiin, ja siitä suuremmissa 8- ja 9-malleissa vielä alemmas. Monet pitävät 6-mallia riittävänä tavalliseen olohuoneeseen, mutta Larsen itse korostaa kehittelytyön merkitystä.

”8-mallissa on kaksi driveria, joista toinen on lähellä lattiaa, ja systeemi tuo ääneen lisää puhtautta. 9-malli on tähänastisen kehitystyöni huippu – ero aiempiin on suuri. Laitteitteni osana voi käyttää takakaiuttimia, mutta se ei ole välttämätöntä tilantunteen saavuttamiseksi. Subwoofer on turha, koska basso ulottuu tarpeeksi alas muutenkin.”

Jos haluaa hifi-laitteilta visuaalista näyttävyyttä, siihen ei Larsen 6-kaiuttimista ole. Ne ovat kompakteja ja ajattomia Carlssonin minimalistista ideaa seuraten. Sekä visuaalisesti että soinnillisesti tarkoituksena on piilottaa kaiutin ja päästää tärkein eli musiikki päärooliin.

Larsen-kaiuttimet ovat Suomessa Audioshop Ratilaisen valikoimissa.

Harri Kuusisaari

•••

Rondo aloittaa äänentoistoa käsittelevän juttusarjan. Seuraavaksi vuorossa ovat suomalaiset valmistajat.

 

Edellinen artikkeliAuvinen ja Saariaho eivät päästä rentoutumaan
Seuraava artikkeliTampere Chamber Music -festivaali rakentuu perinteisten elementtien ympärille