Puhun puille

 

Katso video – klikkaa kuvaa!

Puhun puille on tuore toteutus kappaleesta, joka on alun perin julkaistu samannimisellä levylläni vuonna 2004. Musiikkivideon tekeminen oli alun perin dokumenttiohjaaja Aino Mätön idea. Jaamme viehtymyksen ihmis- ja luonnonläheiseen kerrontaan omassa taiteessamme, ja tavatessamme pari vuotta sitten alkoi ensimmäisen yhteisen projektin suunnittelu. Nyt Puhun puille on saanut uuden ilmeen kuvakerronnan sekä lisättyjen lauluäänten myötä.

Rakkaus metsään kuuluu ja näkyy videossa vahvasti. Kappaleen teksti kertoo siitä, kuinka metsä uskollisena ystävänä lohduttaa yksinäistä sielua. Sanoituksen pohjana on Kantelettaren runo, ja siinä on myös muutama itse kirjoittamani säe. Monet Kantelettaren runot sisältävät luontokuvauksia, mikä kuvastaa hyvin entisajan ihmisen intensiivistä suhdetta lähiympäristöönsä. Useissa tarinoissa kuvataan ihmisen elämää ja erilaisia tapahtumia sekä filosofisia ajatuksia luonnon ilmiöiden kautta.

Puhun puille on syntynyt paljolti tekstin ympärille viulun ja laulun yhteistä resonointia hyödyntäen. Sävelkielessä kuuluvat perinnemusiikille ominaiset piirteet, kuten vähäeleiset harmoniat ja luonnollinen äänenmuodostus. Musiikillinen estetiikka huokuu meditatiivista, lähes minimalistista henkeä. Tekstin, musiikin ja kuvan kudos vievät katsojan hetkeksi ajattomaan tilaan, jossa pulssi hidastuu ja mieli vaeltaa aikojen taa.

Pääaineeni kansanmusiikin lisäksi olen opiskellut Sibelius-Akatemiassa pitkään myös klassista musiikkia. Yhdistän monissa sävellyksissäni kaksi rakkainta asiaa, viulunsoiton ja laulamisen, ja teen niitä samanaikaisesti. Näin syntyneestä viululaulusta on muodostunut se omin ilmaisukanava, joka inspiroi luomaan uniikkia suomalaista musiikkia.

Hanni Autere

Edellinen artikkeliArvio: Idän ja lännen kohtaaminen avautui kamarimusiikin runsaudeksi
Seuraava artikkeliTampere Biennale etsi merkityksiä marginaaleista ja kokeellisuudesta