Kurt Masur on kuollut

Kuva: Mark Lennihan/AP
Kuva: Mark Lennihan/AP

Kapellimestari Kurt Masur menehtyi tänään Parkinsonin taudin komplikaatioihin. Hän oli 88-vuotias, New Yorkin filharmonikot tiedottivat tapahtuneesta iltapäivällä.

Masur syntyi vuonna 1927 Saksassa, Briegissä (nykyään Brzeg, Puola). Hän opiskeli orkesterinjohtoa, säveltämistä ja pianonsoittoa Leipzigissä ja johti ensimmäisinä työvuosinaan muun muassa Dresdenin filharmonikkoja. Vuodesta 1970 vuoteen 1996 saakka Masur toimi Leipzig Gewandhaus -orkesterin kapellimestarina. Yhdessä hänen kuuluisimmista konserteistaan hän johti Beethovenin yhdeksännen sinfonian Itä- ja Länsi-Saksan yhdistymisen kunniaksi järjestetyissä juhlallisuuksissa.

Vuonna 1991 Masur nimitettiin New Yorkin filharmonikkojen taiteelliseksi johtajaksi. Hänen aikakautenaan orkesteri eli monien mielestä kulta-aikaansa, vaikka hänen johtamistaan kritisoitiinkin myös itsevaltaiseksi ja egoistiseksi.

Viimeisinä vuosinaan Masur tahtoi kuitenkin rohkaista nuoria johtajanalkuja sanoen, ettei kapellimestarin rooli enää ole niin diktaattorinen kuin ennen. Päämäärä hänen mielestään oli luoda uusia vaikutelmia kuulijoille sekä saada aikaan vahva yhteistyö orkesterin ja johtajan välillä.

New Yorkin kaudellaan Masur johti muun muassa syyskuun 11. päivän terrori-iskujen muistokonsertissa filharmonikoiden soittaman Brahmsin Ein Deutsches Requiemin. Matthew VanBesien, filharmonikkojen toimitusjohtaja kuvaileekin tiedotteessa Masurin uskoneen syvästi musiikin voimaan inhimillisyyden ilmentäjänä.

Masur kuoli kotonaan Greenwichissä, Connecticutissa. Häntä kaipaamaan jäivät hänen vaimonsa, lapsensa sekä hänen yhdeksän lastenlastaan.

Elina Salin

UUTISET

Edellinen artikkeliRSO kunnioittaa Jouni Kaipaista
Seuraava artikkeliMusiikin humaani lähettiläs