Somnium Ensemble

Somnium Ensemble, joht. Tatu Erkkilä: Unesi ääni. Grossi da Viadana, Schnittke, Holst, de Victoria, Freeman, Stenhammar, Whitacre, Mauersberger, Kuula, Fauré, Brahms. Omakustanne.

Kuoronjohtaja Tatu Erkkilän vain 16-vuotiaana perustama Somnium Ensemble juhli kymmenvuotista taivaltaan kakkosalbumillaan Unesi ääni, joka palkittiin Yleisradion vuoden 2019 levynä. Eroja ammattikuoroihin löytää vain tietoisesti etsimällä. Jo avaavassa Lodovigo Grossi da Viadanan motetissa Exultate justi stemmat ovat tasapainossa, solistit suvereeneja eikä epäröintiä välity. Riihimäen varuskuntakirkko soi upeasti. Yleisesti ottaen äänenmuodostusta on hiottu huippuunsa, vaikkakin välillä altot ja etenkin bassot tuntuvat jäävän sopraanojen ja tenorien jalkoihin, jälkimmäisten puskiessa paikoin läpitunkevasti fortissimoissa.

Erkkilällä on kuitenkin kyky yhtenäistää kuoro upeasti sekä vahva melodisten linjojen ja johdonmukaisen tulkinnan taju, jossa koko kudos huomioidaan. Tämä luo teoksista seisauttavan hyviä tyylikaudesta riippumatta. Teosvalinnat kuuluvat saman johdonmukaisuuden piiriin. Romantiikka, renessanssi ja nykyteokset on sekoiteltu niin, ettei korva pääse puutumaan, vaan tuoreus säilyy läpi levyn. Wilhelm Stenhammarin pianosäestyksellinen Vårnatt on ainoita notkahduksen tuntuisia hetkiä, kenties lähinnä vain rikkoessaan Alex Freemanin, Eric Whitacren ja Rudolf Mauersbergerin maagisen värisuoran. Unesi äänessä kuoroharrastuksen yhteisöllisyys ja into yhdistyy tinkimättömään taiteelliseen laatuun.

Santeri Kaipiainen

Edellinen artikkeliNadia & Lili Boulanger
Seuraava artikkeliCarl Philipp Emanuel Bach