Thielemann Barenboimin seuraajaksi

Christian Thielemann saa astua suuriin saappaisiin Berliinin valtionoopperassa. Myös Deutsche Oper Berlin etsii nyt uutta Generalmusikdirektoria Donald Runniclesin lähtiessä kesken kauttaan.

Viime viikon ykkösuutisia klassisen musiikin alalla oli Christian Thielemannin nimitys Berliinin valtionoopperan Generalmusikdirektoriksi. Hän seuraa Daniel Barenboimia, joka tammikuussa joutui jättämään tehtävän terveyssyiden vuoksi johdettuaan taloa yli 30 vuotta. Ensi syyskauden alussa aloittava Thielemann oli veikkauksissa kärjessä jo siitä lähtien, kun hän johti viime syksynä Barenboimin tilalla Wagnerin Ring-sarjan suurella menestyksellä.

Thielemann lopettelee kauttaan Dresdenin Staatskapellen ylikapellimestarina. Hän on tullut tunnetuksi saksalaisen sointiperinteen jatkajana, ja yhteistyö Dresdenin valio-orkesterin kanssa on ollut hedelmällistä. Siksi Semperoperin johdon päätös olla uusimatta hänen sopimustaan on herättänyt ihmetystä. Kaikki saksalaiset kriitikot eivät ole ottaneet Berliininkään nimitystä kiitoksella vastaan, sillä Thielemannin ohjelmisto on kapea, eikä hän ole pesteissään osoittanut kovin suuria diplomaattisia ja organisatorisia kykyjä. Hän oli kuitenkin valtionoopperan muusikkojen suosikki tehtävään.

Thielemann toimi 1997–2004 Deutsche Oper Berlinin Generalmusikdirektorina mutta joutui hankauksiin intendentin kanssa. Sukset menivät ristiin myös Barenboimin kanssa, kun Thielemann kritisoi Staatsoperin vievän Deutsche Operin tuet. Sittemmin suhteet ovat taas lämmenneet. Berliinin jälkeen Thielemann johti Münchenin filharmonikkoja ja oli Bayreuthin festivaalin musiikkijohtaja. Hänen vastuullaan oli myös Salzburgin pääsiäisfestivaali, jossa Staatskapelle Dresden soitti, mutta jälleen kerran hän riitautui intendentin kassa, ja sopimus loppui.

Kaikesta huolimatta Thielemann on säilyttänyt asemansa musiikillisten huippuhetkien mahdollistajana erityisesti suuren saksalaisen romantiikan saralla, ja hänellä on erityissuhde Wienin filharmonikkoihin. Hän johtaa orkesterin seuraavan uudenvuodenkonsertin. Seuraavan kerran häntä kuullaan Berliinin Staatskapellen edessä 20 ja 21. marraskuuta, jolloin hän johtaa Brucknerin viidennen sinfonian.

Edellinen artikkeliOndinelle kaksi Gramophone-palkintoa
Seuraava artikkeliToisia suomalaisia viulusävelmiä