Musiikkiohjelmia YLEn Teema-kanavalla maaliskuussa 2016

Tutustumme kahdessakin ohjelmassa kiinalaiseen nuoreen pianovirtuoosiin Yuja Wangiin.

Nyt se alkaa: Ylen 10-osainen suursarja klassisesta Suomesta

Nostoon_1


Maaliskuusta toukokuuhun saamme osallistua huikealle löytöretkelle suomalaisen klassisen musiikin maailmassa. Klassinen Suomi -sarja kertoo energisellä ja tuoreella otteella suomalaisesta klassisesta musiikista ja sen parissa tavalla tai toisella työskentelevistä. Sarjassa puhuvat muusikot, säveltäjät, taustavaikuttajat ja intohimoiset musiikin ystävät. Sanansa sanovat niin maailmantähdet kuin ruohonjuuritason vaikuttajat.

Klassinen Suomi puhuu musiikin huippuosaajista, soittajan ensiaskeleista, harjoituskopin yksinäisyydestä, yhdessä soittamisen ilosta ja jaetun elämyksen voimasta, opettajista, oppilaista ja luomistyön iloista ja suruista.

Televisiossa esitettävien ohjelmien lisäksi sarjaa voi seurata myös Radiosta Ylen Ykköseltä, jossa voit kuulla radiomaailmaan sovitettuja vaihtoehtoja ja täydennyksiä television kuvamaailmalle. Tv-sarjan aiheista kerrotaan eri tarinat eri tempolla kuin televisiossa. Myös verkossa, osoitteessa yle.fi/klassinensuomi, on sarjaan kuuluvaa materiaalia.

Ma 7.3. klo 21:00: Klassinen Suomi, 1. osa.

Sarja alkaa. Klassinen musiikki on kovaa työtä, mutta se ei vielä takaa mitään. Kuka tähtiä tarvitsee ja mihin? Mukana mm. Esa-Pekka Salonen ja Soile Isokoski. Klassinen Suomi nähdään maanantai-iltaisin Teemalla klo 21:00 ja uusintana tiistaisin klo 18:00.

La 5.3. klo 17:40 Fidelio

Unelma oikeudesta, veljeydestä ja vapaudesta. Ludwig van Beethovenin mestariteos kesän 2015 Salzburgin festivaalilta. O: Claus Guth. Päärooleissa Jonas Kaufmann, Adrianne Pieczonka, Tomasz Konieczny ja Hans-Peter König.

Su 6.3. klo 12:15 Metropolitan: Lumottu saari

Barokkimusiikkiin ja Shakespearen tarinoihin pohjautuva pastissiooppera New Yorkin Metropolitanista. Tähtilaulajien kaartiin kuuluvat mm. Joyce diDonato, Danielle de Niese, David Daniels ja Plácido Domingo.

RSO_schiff
Andras Schiff johtaa ja soittaa illan wieniläismenun.

To 10.3. klo 19:00 RSO Musiikkitalossa
András Schiff, kapellimestari ja pianosolisti. Joseph Haydn: Pianokonsertto D-duuri, W. A. Mozart: Sinfonia nro 38 ”Prahalainen” K 504, Joseph Haydn: Sinfonia nro 80, W. A. Mozart: Pianokonsertto nro 20 d-molli K 466. Kauden mahtipianistien sarjaan kuuluu ainutlaatuinen tilaisuus kuulla yhdessä konsertissa kaksi konserttoa Sir András Schiffin sormeilemana. Samalla Schiff johtaa koko illan demonisen wieniläismenuun. Mozartin pianokonsertto nro 20 tihkuu myrskyä ja kiihkoa, eikä räyhähengistä ole puutetta Prahalaisessakaan. Haydnin pianokonsertto nro 11 on hauska ja henkevä rokokoopyräys, mutta sinfonia nro 80 kääntyy jälleen pimeiden voimien puolelle.

Pe 11.3. klo 17:00 Tuoli enkelille

Koreografi Tero Saarisen Borrowed Light -teos ammentaa radikaalin Shakers-lahkon tanssi- ja lauluperinteestä. Shakersien ajattoman kauneuden estetiikka on vaikuttanut myös moderniin muotoiluun ja arkkitehtuuriin.

La 12.3. klo 17:40 Yuja Wang: Tähtipianistin digipäiväkirja

Nuori (s. 1987) kiinalainen pianovirtuoosi viettää paljon aikaa matkustamalla ympäri maailmaa. Kahteen pieneen matkalaukkuun mahtuu kaikki tarpeellinen: muodinmukaiset vaatteet ja kengät, Ipad, Ipod ja älypuhelin.

La 12.3. klo 18:30 Yuja Wang ja Royal Concertgebouw

Mariss Jansons johtaa konsertin, jossa Yuja Wang soittaa Concertgebouw-orkesterin solistina Dimitri Shostakovitshin pianokonserton n:o 1, op 35. Ohjelmassa myös mm. Sergei Prokofjevin sinfonia n:o 5 B-duuri, op 100.

Su 13.3. klo 12:00 Händel: Saul

Glyndebournen oopperan kesän 2015 suurmenestys, G. F. Händelin dramaattinen 3-näytöksinen oratorio. Ohjaus: Barrie Kosky. Päärooleissa Christopher Purves, Iestyn Davies ja Lucy Crowe. Ivor Bolton johtaa orkesteria.

Su 20.3. klo 11:30 Händel: Julius Caesar

G.F. Händelin tunnetuimmassa oopperassa Rooman keisari kohtaa Egyptin Kleopatran. Vuonna 2012 Salzburgissa kuvatun tuotannon päärooleissa ovat Andreas Scholl, Cecilia Bartoli, Anne Sofie von Otter ja Phillippe Jaroussky.

Kuvat © YLE kuvapalvelu

Edellinen artikkeliMikrointervallien maailmassa
Seuraava artikkeliValmistuuko Jyväskylän Iisakin kirkko?